Jan Swaag verkenner voor Rijnland

Politiek
Jan Swaag is de verkenner voor Rijnland.
Jan Swaag is de verkenner voor Rijnland. (Foto: eigen archief)

REGIO - Bij de waterschapsverkiezingen van 15 maart is de BoerBurgerBeweging in Rijnland in een klap de grootste geworden. De partij van lijsttrekker Henk Hazenoot behaalde ruim 16 procent van de stemmen. Dat betekent 5 zetels in het Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap. Daarmee zullen ook Valerie van der Burg uit Leiden, Aad Straathof uit Leimuiden, Wilco van Roon uit Reeuwijk en Henk van Egmond uit Nieuwkoop aantreden als bestuursleden in Rijnland. Op donderdag 23 maart is de definitieve uitslag officieel bekendgemaakt.

Rijnland beslaat onder meer de gemeenten Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem. Als winnaar van de verkiezingen heeft BBB het voortouw genomen bij het formatieproces door een verkenner aan te stellen. Jan Swaag uit Barsingerhorn (NH) heeft deze taak op zich genomen en gaat met alle gekozen partijen in gesprek. Swaag is naar eigen zeggen een ervaren bestuurder. Hij was twaalf jaar lang fractievoorzitter in de gemeente Hollands Kroon en ook Algemeen Bestuurslid van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. “Daarmee is Swaag ook goed bekend met het werk van de waterschappen”, aldus Henk Hazenoot. 

Vertrouwen Rijnland

“We hebben veel vertrouwen in het verkenningsproces voor een nieuw Dagelijks Bestuur van Rijnland. De komende periode staan we voor grote opgaven in het waterschapsgebied. Denk aan voldoende zoetwater van goede kwaliteit. Met de klimaatverandering zijn maatregelen tegen tekorten en overlast van water nog belangrijker geworden voor inwoners en bedrijven, de agrarische sector en de natuur. Ook de vernieuwing van de zuivering Haarlem Waarderpolder en de stijgende tarieven vragen veel aandacht. We zijn blij dat de kiezers dit belangrijk vinden en naar de stembus zijn gegaan.”

Haalbaar Rijland

BBB wil voor een haalbare en betaalbare uitvoering van de wettelijke taken van Rijnland en voor een goede samenwerking in het gebied staan. Hazenoot: “Dat zoveel kiezers ons daarom hebben gesteund is iets waar we erg dankbaar voor zijn”. Meer info: boerburgerbeweging.nl/waterschappen.