Alphenaar Sem Spruit is kampioen marathonschaatsen Zuid-Holland

Sport
De Alphense Sem in vol ornaat in actie. Hij timmert flink aan de weg.
De Alphense Sem in vol ornaat in actie. Hij timmert flink aan de weg. (Foto: Hanneke Mennens)

ALPHEN AAN DEN RIJN- De Alphenaar Sem Spruit (14) is kampioen marathonschaatsen van Zuid-Holland. In De Uithof in Den Haag was hij op 19 februari de snelste. Eerder op die dag deed hij mee als eerstejaars Junioren C bij het NK in Enschede, waar hij een 11de plaats veroverde. Het jonge talent heeft op schaatsen en skeelers de afgelopen twee jaar al indrukwekkende prestaties behaald. Twee jaar geleden mocht hij zich ook Nederlands kampioen marathonschaatsen noemen in Hoorn. 

Kay van den Ende

Sem begon zo’n acht jaar geleden met schaatsen en skeeleren. Hij kreeg het met de paplepel binnen gegoten. “Ik ging vroeger met mijn opa in Leiden schaatsen”, zo vertelt hij. Door die ervaring is hij bij zijn schaatsvereniging De Rijnstreek in Alphen aan den Rijn gekomen. Schaatsen zit in familie van Sem. Behalve zijn opa heeft ook zijn vader een schaatsverleden. Zijn broer Daan Spruit is een talent in het schaatsen en zit bij het KNSB Talent Team Zuidwest. Dat team begeleidt talenten met het ontwikkelen in het schaatsen en skeeleren. Sem zelf maakt deel uit van het KNSB Zuid-Holland Talentengroep-Noord.

Bij het schaatsen zijn je slagen veel belangrijker

Drie jaar geleden is hij zich dan ook meer gaan focussen op het schaatsen. Een jaar geleden besloot hij dat ook te doen met skeeleren. De winter staat in het teken van het schaatsen en in de zomer is skeeleren aan de beurt.

Het is wel mijn droom om te worden opgenomen in zo’n team

“Ik train ‘s zomers vijf keer per week met skeeleren en in de winter vier of vijf keer per week met schaatsen. In de zomer heb ik geen school dus kan ik gemakkelijk trainen, maar in de winter is het trainen soms best lastig om te combineren met school. Maar het lukt wel”, vertelt hij. In zijn winterseizoen doet hij droogtraining, zoals sprongen, werkt hij aan zijn duur door bijvoorbeeld te fietsen en traint hij veel aan zijn techniek op het ijs. 

Dat is volgens hem erg belangrijk bij het schaatsen. “Een groot verschil tussen het skeeleren en schaatsen is de techniek in de slagen. Bij het schaatsen zijn je slagen veel belangrijker en moet je er veel meer mee trainen dan bij het skeeleren.” 

Toernooien

Verder heeft hij in de weekenden ook vaak toernooien en wedstrijden. “Aan het begin van het seizoen heb ik een gesprek met mijn coach over wat ik wil bereiken dat seizoen. Ik probeer nu zoveel mogelijk toernooien te rijden waar ik mee aan mag doen.” 

Een voorbeeld heb ik niet echt

Op dit moment schaatst hij de 500, 1000 en 1500 meter op de langebaan; langere afstanden dan dat mag hij nog niet schaatsen door zijn leeftijd. Als hij in de leeftijdscategorie Neo-senioren, 19 tot en met 22 jaar, komt, komt hij in aanmerking voor merkenteams. Dan kun je denken aan Jumbo Visma of Reggeborgh. “Het is wel mijn droom om te worden opgenomen in zo’n team. Een voorbeeld heb ik niet echt, maar ik vind Patrick Roest wel goed op de langere afstanden. Ik zou ook graag zodra het mag de langere afstanden willen rijden”, vertelt hij. 

Tot nu toe is hij timmert hij aan zijn weg om zijn doelen werkelijkheid te laten worden. Afgelopen zaterdag heeft hij het NK Super Sprint Junioren C gereden op een baan in Alkmaar. Daar heeft hij twee persoonlijke records gereden en brons gepakt op de 300 meter.