Bij ARC schittert binnenkort de jonge Van Persie in Oranje onder 16

Sport
Ook de leeuwinnen spelen hun wedstrijden bij ARC, bijvoorbeeld Nederland MO 17-Letland MO17 op 20-10-2018.
Ook de leeuwinnen spelen hun wedstrijden bij ARC, bijvoorbeeld Nederland MO 17-Letland MO17 op 20-10-2018. (Foto: Saskia de West-Berk)

ALPHEN - ARC staat er goed op bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Het is alweer een aantal jaren geleden dat de KNVB de club, en ook FC ’s-Gravenzande, benaderde met de vraag of er wellicht interesse bestond om jeugdinterlands te laten spelen op het complex. Die interesse bestond er en inmiddels had in de afgelopen jaren al een flink aantal van dergelijke wedstrijden plaats op sportpark Zegersloot. En er gaan er meer volgen.

Theo van Egmond

In principe was het destijds eenmalig, maar de KNVB was zo enthousiast over de wijze waarop beide voetbalverenigingen hun medewerking verleenden dat het inmiddels standaard is. Diverse voormalige talenten die op het ARC-complex in jeugdinterlands te bewonderen waren, verdienen vandaag de dag hun geld als beroepsvoetballer. Het beste voorbeeld is wel Frenkie de Jong. Hij speelde jaren geleden in Oranje onder 16 een interland en speelt nu bij FC Barcelona. De Jong kwam destijds overigens nog als verdediger uit voor Willem II. 

Binnenkort komen de talenten weer naar Alphen. Van 26 tot en met 30 april is op de velden van ARC en FC ’s-Gravenzande een vierlandentoernooi voor Oranje onder 16. Het betreft een zogenaamd Futures toernooi. De KNVB: “Futures onder 16 bestaat uit talentvolle voetballers die qua niveau tegen het reguliere onder 16-team aanzitten en van wie de ontwikkeling scherp in de gaten wordt gehouden. Zo blijven de spelers in beeld die iets langzamer naar hun topniveau doorgroeien.” Oranje onder 16 is het jongste nationale selectieteam.

Van der Vaart

Op 26 april om 19.00 uur is bij ARC de wedstrijd Nederland – Zweden. Op 28 april om 19.00 uur komen Zweden en België tegen elkaar in actie en op 30 april, aanvang 14.00 uur is de Alphense Racing Club gastheer voor de wellicht leukste wedstrijd van het toernooi, namelijk Nederland – België. De toegang voor alle wedstrijden is gratis. Ajax en PSV leveren de meeste ‘futures’ maar er maken enkele spelers deel uit van de selectie waarvan in ieder geval qua naam met belangstelling naar wordt uitgekeken. Geselecteerd zijn namelijk onder anderen Damian van der Vaart en Shaqueel van Persie, inderdaad de vijftienjarige zonen van. Damian voetbalt bij het Deense Esjberg, waar vader zijn pa momenteel tijdelijk trainer is. Shaqueel voetbalt bij Feyenoord, waar pa Robin ook een trainersfunctie heeft.        

Er komt nogal wat bij kijken om dergelijke jeugdinterlands in huis te halen. De KNVB huurt de accommodatie van ARC en heeft ook de organisatie in handen. Het zijn echte interlandwedstrijden, compleet met volksliederen en alles er omheen. De omroeper moet ook zijn teksten in het Engels uitbrengen. De KNVB steelt heel wat eisen. Zo moeten de doelnetten wit zijn en zijn alle reclameborden rond het veld afgeplakt om plaats te maken voor de reclameborden van de sponsors van de bond. Secretaris Arry Zwaan is namens de club aanspreekpunt voor de KNVB: “De bond heeft alle kleedkamers nodig. Het sponsorhome wordt ingericht als ontvangstruimte voor de gasten en er moet een speciale persruimte worden ingericht. De club moet zelf zorgen voor ballenkinderen, EHBO en een ambulance die aanwezig moet zijn. Omdat het om oefenwedstrijden gaat is er deze keer geen dopingcontrole. Voor ons is het inmiddels routine geworden. Als het eenmaal allemaal draait heb ik in principe rustige dagen. Hans Groenendijk regelt de stewards en Leen de Knegt de catering. Wel moet ik constant aanwezig zijn om oplossingen te vinden als er iets mis gaat. Voor de naam ARC is dit natuurlijk heel mooi en we krijgen er uiteraard een vergoeding voor.”

Oranjefestival

Op 30 april wil de club er door middel van een Oranjefestival voor de jeugd iets aparts van maken. En op 1 juni is bij ARC de interland Nederland onder 19 - Servië.