Een van de tradities is een lunch voor alle teams in de befaamde lunchtent.
Een van de tradities is een lunch voor alle teams in de befaamde lunchtent. (Foto: Bart Koetsier)

Eindelijk, het vijftiende ARC-Heitinga toernooi gaat bijna van start

Sport

ALPHEN - Het ARC-Heitingatoernooi is met afstand het grootste meerdaagse jeugdtoernooi van Nederland. Ruim 1500 spelertjes van voetbalclubs uit het hele land doen er gedurende drie dagen aan mee. Met hun begeleiders, vaders, moeders, opa’s, oma’s en vriendjes verwelkomt ARC traditiegetrouw vanaf donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag) zo’n 6000 bezoekers. Dat een en ander een perfecte organisatie vereist, is duidelijk.

Theo van Egmond

Die organisatie is de speciaal daarvoor in het leven geroepen Stichting Pupillentoernooi SV ARC. Ooit, in 2016, besloot een aantal ouders van jeugdspelers dat het tijd was voor een groots opgezet jeugdtoernooi. Een naam voor het toernooi werd gauw gevonden. John Heitinga, die zijn opleiding genoot bij ARC en bij Ajax groot was, was bereid gevonden zijn naam aan het toernooi te verbinden. Momenteel is de voormalige Alphenaar hoofdtrainer van Jong Ajax, dat knap als zevende eindigde in de eerste divisie. Dat het zo’n daverend succes was, had toentertijd niemand kunnen bevroeden. Elk jaar weer werd er iets bedacht om het evenement nog interessanter te maken. 

Bestuur

Thans bestaat het bestuur uit Stephan Swerissen (voorzitter), Jurre van Eyndhoven, Michiel Voskuilen, Vince Jansen, Bart Koetsier, Michel Groenendijk, Inge Kranenburg en Niels Kranenburg. Als je in 2016 met iets begint en dat jaarlijks realiseert, zou logischerwijze in 2020 de vijftiende editie moeten plaatshebben. Dat derde lustrum zou een gigantisch evenement zijn met deelname van topclubs uit heel Europa. Vanwege corona moest daar echter een heel dikke streep onder. Stephan Swerissen vertelde destijds: “Dat was echt een geweldige domper. Niemand had echt gedacht dat we dat voor elkaar konden krijgen, maar we hadden alles rond. Alles, zoals vluchten en hotels, was geregeld.”

‘Uiteraard speelt de naam van John Heitinga daarin een belangrijke rol’

Uitvoering

Niet alle plannen gingen echter definitief de prullenbak in, want enkele daarvan zouden in 2021 alsnog kunnen worden uitgevoerd. Weer schopte corona alles in de war en kon editie vijftien opnieuw niet doorgaan. Toen al liet Swerissen namens zijn collega’s/vrienden weten dat de derde lustrum-aflevering er absoluut zou komen, met de nodige verrassingen. Overigens doen aan deze editie geen teams van betaald voetbalclubs deel. Dat was qua planning en de onzekerheid qua corona deze keer niet haalbaar. “Maar wat in het vat zit verzuurt niet.”

Voetbalplezier

En die komt er dus nu daadwerkelijk. Op 26, 27 en 28 mei is er groot voetbalplezier voor meer dan 1500 voetballertjes in de leeftijdsgroepen JO8 tot en met JO13. Er is een apart toernooi voor meisjesteams en ook een voor G-teams. “We zijn er trots op dat het toernooi zich het grootste van Nederland kan noemen” laat de organisatie optekenen. Dit jeugdtoernooi heeft vanaf dag 1 een klinkende naam opgebouwd. Uiteraard speelt de naam van John Heitinga daarin een belangrijke rol, maar het is toch vooral het toernooi zelf dat daarvoor heeft gezorgd.”

Succes

Elementen die vanaf het begin een groot succes waren en er altijd in blijven zijn het funpark en de lunchtent. Ieder team is voorzien van een uiteraard gezonde lunch en op het uitgebreide funpark is er vertier voor iedereen. Alle deelnemende teams krijgen een persoonlijke begeleider toegewezen waarop ze de gehele dag een beroep kunnen doen. En dan is er natuurlijk nog de bijzondere prijsuitreiking met de hymne van de Champions League. Iedere deelnemer krijgt een goodybag mee naar huis en ieder team wordt gefotografeerd. Een dergelijk groots opgezet evenement loopt uiteraard fors in de papieren. Swerisssen: ‘’Er zijn heel veel sponsors voor nodig en bijna allemaal hebben ze besloten ondanks alles door te gaan. Hoofdsponsor Uipkes Houten Vloeren bijvoorbeeld had een contract tot en met 2020, de vijftiende editie, maar besloot toch tot en met 2022 door te gaan. Daar zijn we heel erg blij mee.’’ Dat is de organisatie ook met de steun van ongeveer 250 vrijwilligers die alles in goede banen moeten leiden. In voorgaande jaren leverde de werving daarvan amper problemen op, maar dat ging deze keer aanzienlijk moeilijker, zoals dat bij allerlei andere soorten evenementen het geval was. Hopelijk wordt dat in de komende jaren geen struikelblok, want het ARC-Heitingatoernooi is eigenlijk niet meer weg te denken.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Tennis- en padeltoernooi bij BTC Sport 27 jun, 12:10
Afbeelding
Open Aarlandentoernooi begint bij TV Ter Aar Sport 27 jun, 11:25
Afbeelding
Alphenaren spelen finale ONK Poker Sport 27 jun, 11:02
Afbeelding
Extra voorstelling De Schone van Boskoop Cultuur 27 jun, 10:08
Afbeelding
Film en Gluren bij de buren in Castellum Cultuur 27 jun, 09:36
Afbeelding
Dorp geniet van de bruisende Boskoopse feestweek Boskoop 800 jaar Cultuur 27 jun, 08:54
Afbeelding
Groen licht voor mountainbikeparcours Bentwoud Sport 27 jun, 08:22
Afbeelding
Nieuwe opzet nieuwighedenkeuring op Plantarium|Groen-Direct Nieuws 24 jun, 12:57
Afbeelding
VOA brandt plannen GL af: ‘ridicuul’ Politiek 24 jun, 11:23
Afbeelding
Nadenken over bouwen bebouwde kom Nieuws 24 jun, 10:29
Afbeelding
Nieuwe wethouders in K&B beëdigd Politiek 24 jun, 10:07
Afbeelding
Wethouder Van der Ham opent bijenheuvel in het Prinses Irenebos Nieuws 24 jun, 09:41
Afbeelding
Vier laadvoorzieningen voor elektrisch varen Nieuws 23 jun, 14:09
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief