Geen promotie voor ARC door wanhoopschot in de slotseconde

Sport
Promotie zit er dit jaar niet in voor ARC na het 2-2 gelijkspel tegen Volendam.
Promotie zit er dit jaar niet in voor ARC na het 2-2 gelijkspel tegen Volendam. (Foto: Saskia de West - Berk)

ALPHEN - ARC is er op de valreep niet in geslaagd om de derde divisie binnen te stappen. Na een zinderende nacompetitie viel de club in de allerlaatste seconde van de finale net buiten de hoofdprijs: 2-2 tegen RKAV Volendam na een eerdere 1-0 nederlaag. De nacompetitie startte met twee wedstrijden tegen Odin’59, dat als vijftiende was geëindigd in de derde divisie. 

Theo van Egmond

Nadat de thuiswedstrijd met 3-2 verloren was gegaan herstelde de Racing dat door de uitwedstrijd in Heemskerk met 3-1 te winnen. Hiermee duwde ARC Odin’59 de Hoofdklasse in. Vervolgens volgden twee wedstrijden tegen RKAV Volendam, de nummer twee uit de Hoofdklasse B. 

Na een 1-0 nederlaag op eigen veld was ook het uitgangspunt voor de return in Volendam niet al te gunstig. Zeker toen Volendam de leiding nam en ARC dus eigenlijk in zijn totaliteit met 2-0 achter stond leek er weinig meer te halen. Op karakter en met uitstekend voetbal en in van beide kanten een uitermate sportieve sfeer werd de achterstand omgezet in een 2-1 voorsprong. Dat zou een verlenging betekenen. Iedereen bereidde zich daar al op voor, er waren zo’n tweeduizend luidruchtige toeschouwers aanwezig, maar dat toetje zou er toch niet komen.

Slotseconde

Arbiter Paarhuis telde vijf minuten extra tijd bij, best veel, en in werkelijk de allerlaatste seconde van die vijf minuten schoot een Volendammer met een wanhoopschot de 2-2 binnen. De wedstrijd was meteen afgelopen en iedereen die uit Alphen kwam was totaal verslagen. ARC had zich meer dan gelijkwaardig getoond aan Odin’59 en deed voetballend ook niet onder voor RKAV Volendam, maar stond uiteindelijk met lege handen. Hoewel, lege handen, spelers en staf hebben de vele trouwe aanhangers in de nacompetitie heel veel voetbalplezier geboden. Volgend seizoen maar gewoon weer bovenin de Hoofdklasse meedraaien dus.

ARC versloeg Rijsoord met 12-0, uniek op dit niveau

Overtuiging

ARC dankte het meedoen aan de nacompetitie door de tweede periode overtuigend te winnen. Dat was best verrassend, want na het afsluiten van de eerste periode over tien wedstrijden stond de ploeg in het klassement slechts achtste. Dat was duidelijk beneden de verwachtingen. Maar toen de competitie op 5 februari eindelijk hervatte, was het team van Mark Evers een tijd lang niet meer af te stoppen. Een geslaagd trainingskamp op Tenerife en enkele omzettingen in het elftal leverde een opzienbarende serie op. Zeven wedstrijden achter elkaar werden gewonnen en dat gebeurde af en toe met voetbal om van te watertanden. Uitslagen van 5-2, 5-0 en 0-6 deden vriend en vijand verbazen. Op 26 maart pas volgde in Utrecht bij DHSC de eerste nederlaag in 2022. Op een gegeven moment ging ARC zich zelfs nadrukkelijk bemoeien met de strijd om het kampioenschap, maar dat was uiteindelijk toch te veel van het goede. In het eindklassement vond de club zich terug op de vierde plaats met toch nog een achterstand van acht punten op kampioen FC Rijnvogels. Van die club was twee keer verloren en dat gebeurde ook tegen SC Feyenoord en FC ’s-Gravenzande. Opmerkelijk was ook de overwinning bij Rijsoord. Het werd maar liefst 12-0 voor de Racing, een unieke score op dit niveau. Twaalf keer bleef de defensie ongepasseerd en in slechts vijf duels wist men niet te scoren.

In het seizoen 2022/2023 maken keeper Aäron Balk (stopt), Coen de Groot (naar ESTO), Cas Knoester stopt), Daan van Leeuwen (naar Jodan Boys) en Youri Duisterhof (naar Sportlust’46) geen deel meer uit van de ploeg. Nieuw zijn Mike van Vliet (van Noordwijk), Niek Ossevoort (FC Rijnvogels), Luca Tarani (FC Lisse) en Timo de Graaf. De Graaf komt terug uit de Verenigde Staten.