Deze sporters en verenigingen zijn genomineerd voor het Alphense Sportgala

Sport
De Alphense Lizzy de Greef is een van de genomieerden voor Jeugdsport van het Jaar.
De Alphense Lizzy de Greef is een van de genomieerden voor Jeugdsport van het Jaar. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN - Na twee jaar afwezigheid is op vrijdag 17 februari het Alphense Sportgala weer in Vogelpark Avifauna. Carnavalsvereniging De Cascarvieten en de gemeente zetten het evenement op touw. Vanwege de afgelastingen in de afgelopen jaren was het voor de jury een lastige taak om te bepalen wie in 2020, 2021 en 2022 de beste prestaties hadden geleverd. 

Rob Langerak

Veel competities lagen namelijk stil of werden niet uitgespeeld. In sommige categorieën leverde dat wat hoofdbrekens op, omdat jeugdsporters in die periode ook overstapten van de junioren naar de senioren.

Bekend wordt wie voetballer Noussair Mazraoui (ex-Ajax) en wielrenster Amber van der Hulst gaan opvolgen als Sportman en Sportvrouw van het jaar. Hieronder staan de genomineerden per categorie in alfabetische volgorde. 

Genomineerden

Bij de heren zijn de Boskoopse (beach)volleyballer Sam van der Loo, tennisser Jelle Sels en basketballer Arvin Slagter door de jury voorgedragen.

In de categorie Sportvrouw zijn hockeyster Marente Barentse, wielrenster Amber van der Hulst en atlete Maureen Koster genomineerd.

Atleet Ludo van Nieuwenhuizen, in 2019 uitgeroepen tot de algemene Jeugdsporter van het Jaar, krijgt in de editie van 2023 twee opvolgers. Op grond van de prestaties bij de jeugd heeft de jury namelijk besloten om zowel in aparte categorieën zowel sportjongens als sportmeisjes apart te nomineren. Bij de jongens gaat de strijd tussen de Boskoopse kickbokser Mels van Herk, zwemmer Daan Sonneveld en Sem Spruijt (schaatsen/inline skaten). Bij de meisjes dingen bokser Megan de Cler uit Benthuizen en de Alphense Lizzy de Greef (rolstoeltennis) en Sophie Kraaijeveld (schaatsen) naar de titel. Verder is tijdens het Sportgala ook de benoeming van een jeugdig Sporttalent van het Jaar. De naam van wie de jury de komende jaren op sportgebied veel verwacht, wordt pas op de avond zelf bekendgemaakt.

Hopmans traint De Groot en de De Greef

Sportploegen

Bij de sportploegen zijn het voetbalteams van Alphia 1 en Alphense Boys o14 genomineerd en wordt het drietal gecompleteerd door de heren hockeyers van Hockeyclub Alphen (HCA 1).

De drie genomineerde sportclubs zijn s.v. Aarlanderveen (voetbal), korfbalvereniging Tempo en boksschool Teus de Kruyf.

Als Sportcoach van het jaar maken Amanda Hopmans (tenniscoach), Grete Koens (atletiek) en Jessica Zeevaart (korfbal) kans op de titel. Hopmans heeft rolstoeltennisters Diede de Groot en Lizzy de Greef onder haar hoede. Koens stimuleerde Maureen Koster tot deelname aan de Olympische Spelen en het verbeteren van haar persoonlijke records. Zeevaart behoedde Tempo 1 voor degradatie.

Nieuw dit jaar is de uitverkiezing van het vitaalste bedrijf in de gemeente Alphen. De nominaties voor de ondernemingen die sportieve activiteiten aan hun personeel en/of hun relaties bieden, worden later bekendgemaakt.

In de categorie Sportvrouw is Maureen Koster genomineerd.