Opening Hollandse IEPbrug niet zonder gepiep

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Rodi Media/KK)

NOORD - ‘Ken je die mop van die brug die open moest’ was een opvallend veel gehoorde opmerking vanmorgen in de directe omgeving van de Hollandse Iepbrug. Eigenlijk moest deze brug uit het programma Sprong over het IJ woensdag officieel in gebruik genomen gaan worden. Een kapot onderdeel (encoder) maakt dat het gebruik nog even uitgesteld moet worden.

Als bekend steken steeds meer voetgangers en fietsers met de ponten het IJ over. Daardoor wordt het almaar druk op de veerponten. Met het programma Sprong over het IJ willen de gemeente Amsterdam zorgen dat er met een aantal maatregelen sneller, makkelijker en veiliger naar de overkant gekomen kan worden. Een fiets- en voetgangersbrug over het Noordhollandsch Kanaal is een van deze maatregelen.

Deze brug maakt de IJpleinpont beter bereikbaar voor fietsers vanaf de Buiksloterweg. Het aantal fietsers wordt beter verdeeld over de IJpleinpont en de Buiksloterwegpont. Met de nieuwe brug ontstaat een snellere route voor reizigers tussen de oostelijke kant van het centrum en Noord, maar in de gehele regio is de bereikbaarheid hiermee vergroot.

Het uiteindelijke resultaat heeft een draaibrug opgeleverd met een doorvaarthoogte van 3 meter. Hierdoor kan het grootste deel van het vaarverkeer onder de brug door. De brug verbindt de Vogelbuurt, de Van der Pekbuurt en Overhoeks beter. Als er in de toekomst een metrostation bij Sixhaven komt, maakt de brug het station bereikbaar vanuit de Buiksloterweg.
De fiets- en voetgangersbrug is gesitueerd tussen de Wagenaarbrug en het Willemsluizencomplex, 150 meter ten noorden van de Willem I-sluis, en als het ware pal boven de Oostbuis van de IJ-tunnel.

Tal van hoogwaardigheidsbekleders (waaronder wethouder Gerard Slegers van Zaanstad in zijn functie als bestuurder van de Vervoerregio Amsterdam & Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied waarvan 6,5 miljoen euro in het project is gestoken) en heel veel anderen waren ter plekke om de brug officieel in gebruik te neem. Ook een aantal groenliefhebbers/-beschermers deed van zich beschaafd horen.

Nadat wethouder Melanie van der Horst (portefeuillehouder van o.a. verkeer, vervoer en luchtkwaliteit, openbare ruimte en groen, Water, Aanpak Noord) de brugwachter opdracht gaf de slagbomen te openen trok het gezelschap over de brug. Dat deden zij na het luisteren naar een lied van een buurtkoor dat zong over de Zonzij van het IJ. ‘Daar gaat de stad weer groeien, zullen 1000 bloemen gaan groeien’ zo klonk het enthousiast.

De brug blijft helaas nog even gesloten voor fietsers en voetgangers. De verklaring daarvoor is dat de elektrische aansturing van de hoofdmotor stuk is gegaan. Het kapotte onderdeel, een zogenaamde encoder, is speciaal gemaakt voor deze brug. ‘Daarom is deze niet direct leverbaar en moeten we nog even wachten met het gebruiken van de brug. We doen ons uiterste best het probleem zo snel mogelijk op te lossen en verwachten dat er in juni overheen kan worden gefietst en gelopen’ is de verklaring vanuit het Stadsdeel Noord bestuur.

Opvallend detail aan de brug is de leuning. Daarin komt de letter Y nadrukkelijk terug.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding