Duizendste bezoeker krijgt boek neushoorn Clara, tentoonstelling verlengd

Nieuws
Yassine opgewekt in winkelcentrum Boven ‘t Y
Yassine opgewekt in winkelcentrum Boven ‘t Y (Foto: Aangeleverd)

NOORD - Samen met zijn oma kwam Yassine (10) zondagmiddag in winkelcentrum Boven ‘t Y kijken naar de tentoonstelling over de geschiedenis van Noord. Ze kwamen de winkel met mascotte Clara niet binnen om neushoorns te tellen maar om de verhalen te lezen. Als duizendste bezoeker kreeg Yassine tot zijn verrassing een oorkonde en het boek over Clara de Neushoorn. Hij is van plan op school over de tentoonstelling te vertellen.

Tentoonstelling verlengd tot en met 16 juli

Het is heel bijzonder dat Historisch Centrum Amsterdam Noord (HCAN) in zes weken zoveel bezoekers heeft getrokken. Zonder dat er veel reclame gemaakt is. Daarom wordt de tentoonstelling verlengd tot en met 16 juli: de winkel is elke woensdag, zaterdag en zondag open van 12.00 - 17.00 uur.

Zo binnenlopen

Jeannette van der Stelt: “Er is bij ons geen drempel, je kan gewoon naar binnen lopen. Het blijkt een goed idee weetjes over Noord op die manier dichter bij een breed publiek te brengen. We hebben nu contact gemaakt met veel meer verschillende mensen. Ze kijken geïnteresseerd naar de posters en vertellen ons graag hun eigen verhaal.” Sommige bezoekers herkennen veel van de verhalen op de posters, maar voor de meeste bezoekers zijn die stukjes geschiedenis van Amsterdam-Noord nieuw. Ze vinden het leuk en verrassend dat die informatie nu achter winkelruiten en in de pop-up tentoonstelling in winkel 259 te vinden is.

Je eigen verhaal is ook geschiedenis

”Bijna altijd blijkt dat de bezoekers zelf of hun ouders en grootouders eerst ergens anders hebben gewoond. De poster ‘Alle noorderlingen zijn immigranten’ vertelt dat: in ieders geschiedenis kom je als je terugkijkt kleine of grote verhuizingen tegen. Mensen die ergens een deur hebben gesloten en een nieuwe thuisplek vonden. Dat verhaal delen de bezoekers met ons. Soms hebben ze nog bijzondere foto’s uit die tijd, opgeborgen in een schoenendoos of in hun mobieltje.”  

Kom je verhaal vertellen

In het verhalenhuis ‘Noord vertelt’ wil het Historisch Centrum die kleine geschiedenissen verzamelen. Herinneringen van lang geleden maar ook gebeurtenissen van nu. 

Hoe kwam jij of je familie in Noord terecht? Waarom ging je weg uit Noord? Waarom kwam je terug? Wat vind je van de veranderingen in Noord? Wat maakt dat je je hier thuis voelt? Wat zouden anderen over Noord van vroeger of nu moeten weten? 

Die verhalen van ver en dichtbij zijn het waard bewaard te blijven.

Afbeelding
Afbeelding