Noord telt 276 Nachtvlindersoorten

Nieuws
Jongste deelnemer (8 jaar) onderzoekt nachtvlinders in de val
Jongste deelnemer (8 jaar) onderzoekt nachtvlinders in de val (Foto: Floor Hallema)

Van mei tot en met september dit jaar ging ‘de Nachtvlinderkaravaan‘ op nachtelijke ontdekkingsreis naar Nachtvlinders in maar liefst 56 tuinen in Noord.  

De initiators van de Nachtvlinderkaravaan willen met hun project bewustzijn creëeren over deze belangrijke, bestuivers van planten en gewassen en hun relatie tot hun directe omgeving.  

Natuurgids Anke Wijnja is vast teamlid van het project en analyseert de gegevens. Wijnja: ‘Nederland telt ongeveer  2300 soorten nachtvlinders maar de aantallen hollen drastisch achteruit door vernietiging van hun natuurlijke leefomgeving, kunstlicht en het gebruik van gif. Cruciaal dus om aandacht aan te besteden.’

Tuin, volkstuin, daktuin en balkon 

Om stedelingen meer te leren over het nut van Nachtvlinders ging een diervriendelijke nachtvlinderval vier maanden lang van tuin tot volkstuin tot daktuin en balkon door Noord.

Grote belangstelling

Er was veel interesse voor het project. Aan het project deden zowel Noorderlingen mee als tuinders op alle acht Volkstuinparken van Noord.

Stadsdeelvoorzitter Yassmine El Ksaihi en stadsecoloog Fred Haaijen waren de eerste officiële deelnemers van het project. 

Rupsenrestaurant gezocht 

De deelnemers determineerden de vlinders in de ochtend met de app Obsidentify en deelde daarna de vondsten met elkaar. 

Alle burgeronderzoekers moesten daarbij uitzoeken van welke plant de door hen gevonden nachtvlinders als rups afhankelijk zijn om een vlinder te kunnen worden. 

Dat bleken inheemse boomsoorten en struiksoorten zoals bijvoorbeeld berk, eik of wilde liguster. Maar ook ‘onkruid’ zoals paardenbloem en brandnetel bleek nuttig voor de rupsen.

Daarnaast moest men de kunstlichtbronnen die de natuur in de tuin verstoren tellen. 

De Nachtvlinderkaravaan hoopt dat deelnemers met hun opgedane kennis over de relatie tussen vlinders, beplanting en kunstlicht gaan bijdragen aan de groei van nacht- èn dagvlinders in Amsterdam.

Inspirerende nachtvlinders

De deelnemers verbaasden zich in het begin over de schoonheid van de nachtvlinders

Het project zelf werd, onder andere  ook door het extra  plantenhuiswerk inspirerend gevonden. 

Brenda uit Tuindorp Nieuwendam: ‘Ik ben door dit project veel beter gaan kijken naar alle diertjes en plantjes om me heen. Er is zoveel te ontdekken!’

Nico van tuinpark Rust en Vreugde: ‘Ik vond dit project heel boeiend en leerzaam. Zowel wat betreft de soorten als de waardplanten. Ik ben er nu veel bewuster mee bezig’

Eikenbladroller en Marmeruil 

In totaal werden maar liefst 1853 nachtvlinders gedetermineerd. Van de bij elkaar 265 gevonden verschillende soorten werd de groene Eikenbladroller het meest geteld. Deze was vooral twee weken lang in grote getalen aanwezig.  Daarna volgde de algemene soorten ‘Huismoeder’ en een veel voorkomende schietmot. Maar ook zeldzame soorten als Geelbruine Rietboorder, de Klimopbladroller en de Marmeruil werden gevonden. 

Meer soorten op Volkstuinparken   

Op de Noordse volkstuinen werd over het algemeen een groter aantal verschillende soorten nachtvlinders gevonden dan in de andere tuinen in Noord. 

Sonja Brilman is een van de grote drijvende krachten achter het project: ‘Een verklaring voor het verschil in het aantal soorten tussen de volkstuinen en tuinen in Noord kan worden gevonden in het feit dat volkstuinparken een aaneengesloten groengebied vormen die in beplanting een grote biodiversiteit kent’. Brilman vervolgt: ‘Aaneengesloten groengebieden zijn voor de soortenrijkdom van belang voor de stad’.

Nachtvlinderbalkon

Dat je echter ook op een balkon nuttig kan tuinieren voor bestuivende insecten, bleek uit de vondst van deelneemster Tirza die tijdens de algemene voorjaarsdip van vlinders alsnog 28 nachtvlinders telde op haar balkon waar zij inheemse, gifvrije planten heeft staan.

Gaatjes in blaadjes zijn goed 

Het project werd afgesloten met het event ‘Mot in de Nacht’ in de Tolhuistuin tijdens het eerste Amsterdam Darkfestival van Amsterdam. 

Hier belichtte professor Astrid Groot de desastreuze invloed van kunstlicht zoals straatlantaarns op de sekslokstoffen van nachtvlinders en dus op hun voortplantingskans.

Stadsecoloog Fred Haaijen vertelde over de al miljoen jaren durende wapenwedloop tussen nachtvlinders en vleermuizen, waarvan het laatste soort ook schade ondervindt van kunstlicht. Vlinderman Nicky Castricum legde uit waarom schoffelen slecht is voor de vlinderpoppen en waarom tuinieren met inheemse, gifvrije planten cruciaal is voor het verkrijgen van nieuwe generatie vlinders. ‘Denk eraan: in elk blad een gat!’, moedigde de Vlinderman het enthousiaste publiek aan: ‘Want dan is je plant een belangrijk rupsenrestaurant en zonder rups geen vlinder!’

Kleinkunst duo the Mysterious Moths sloot toepasselijk af met het lied: ‘Gaatjes in blaadjes zijn goed’.

Wegens het succes wordt de Nachtvlinderkaravaan in de toekomst herhaald.

Meer info over het project of het digitale verslag via: floor.bloembeest@gmail.com en sbrilman@gmail.com
Foto’s nachtvlinders uit de Nachtvlinderkaravaan
Afbeelding
Afbeelding