Nieuwe literaire wandeling

Nieuws

SCHOORL - Een groot succes in de zomers van 2015 en 2016 was de literaire wandeling door Groet vanuit de jubilerende camping Eldorado. Uitgever Kees de Bakker van uitgeverij Conserve en dorpsarchivaris Wil Janssen, samenstellers van het boek 'Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin – Van Bernlef tot Reve' hebben een nieuwe wandeling door Schoorl samengesteld in samenwerking met bezoekerscentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer.

Deze vindt plaats op vrijdag 14, woensdag 26 en vrijdag 28 oktober van 10.00 uur tot 13.00 uur, start vanaf de Schoorlse Duinen. Aanmelden via www.staatsbosbeheer.nl Kosten van deze drie uur durende wandeling zijn € 27,5o - inclusief het boek 'Hier schijnt de zon', de Boekenkrant en een flesje water. Voor vertrek kunnen de deelnemers eerst genieten van een kopje koffie of thee.

Grote namen

De natuurrijke omgeving van Schoorl en Groet is al jarenlang een inspiratiebron voor schrijvers. Zo schreef Nicolaas Beets in 1840 het verhaal ‘Teun de Jager’ dat gesitueerd is in Bergen en Schoorl en werkte Jan de Hartog al voor de Tweede Wereldoorlog aan zijn wereldberoemde roman Hollands Glorie in zijn schrijfhuisje nabij de boerenwoning in een zijweggetje van de Smeerlaan in Schoorl. Zijn ontdekker Herman Robbers, kunstpaus bij Elsevier, woonde in het Nollenbos in Schoorl. De Schoorlse auteur Hanny Alders publiceerde in 1987 haar fameuze roman over de Tempeliers Non nobis wat leidde tot een verkoop van plm. een half miljoen exemplaren, vooral door vertalingen in Spanje en Duitsland maar ook Roemenië. Bernlef schreef zijn halve oeuvre in een zomerhuisje in het centrum van Schoorl vlak tegenover waar vroeger de Rabobank gevestigd was.
Familie Reve

Gerard Reve kampeerde al in de jaren dertig op de Paardenhemel met zijn ouders en broer Karel, net als de families Van Amerongen en Romein (een aantal van hen komt voor in De avonden, waarvan de bakermat in de Paardenhemel ligt). In het boek Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin – Van Bernlef tot Reve vertelt Bob van Amerongen (Viktor Poort in De avonden) in het verhaal ‘Een duinpad zou naar hem genoemd mogen worden’ hoe Karel aan zijn huisje in Groet kwam. Broer Gerard Reve werkte aan het eind van zijn leven vier maanden lang in Schoorl aan zijn laatste roman Het hijgend hert in het huis van Peter van Bergen. Het boek wordt besloten met een literaire wandel- en fietstocht door Schoorl, Groet en Camperduin, samengesteld door Wil Janssen en Kees de Bakker.
Route

De tocht in Schoorl leidt langs de huizen van Bernlef, basisschool Teun de Jager (vernoemd naar het beroemde verhaal van Nicolaas Beets), Herman Robbers, Peter van Bergen waar Gerard Reve zijn laatste roman schreef, boerderij en werkhuisje van Jan de Hartog, Hanny Alders en het huisje van Werumeus Buning, de dichter die zijn vrouw Pop bijna verloor aan Jany Roland Holst.