Ketsende keuen in de Bergense Beeck

Sport
Afbeelding
(Foto: habrofotografie/hans brouwers)

BERGEN - Libre, driebanden, caramboles. Vreemde termen, die dankzij Studio Sport toch ingeburgerd zijn geraakt. Biljarten was jarenlang op prime time te zien op televisie te zien, met de fluisterstem van de legendarische Ben de Graaf. Het zou, in de zestiende eeuw begonnen zijn als een soort croquetspel voor buiten, Pall Mall. Dat was de Engelse term. Frankrijk en Engeland betwistten elkaar langdurig over de vraag waar nu de oorsprong ligt van het spel dat uiteindelijk biljarten is gaan heten. Zou het een samenvoeging zijn van de Franse woorden ‘bille’ en ‘art’? Het voordeel van de twijfel gaat in de studies naar Frankrijk, waar rond het jaar 1700 een rechte stok het kromme stootwapen verdrong. Waar ‘billlard’ na de Revolutie eind achttiende eeuw veranderde in een volkssport in plaats van een vermaak voor de elite. Waar het ‘driebanden’ ontstond. Het spel met de ene rode en de twee witte ballen. In Bergen beschikt de sport over een schitterende nieuwe accommodatie, in Sportcentrum de Beeck. “Het is hartstikke gezellig bij ons, nieuwe leden zijn welkom.” Aanmelden kan via pietheinhorsten@quicknet.nl.

door Ed Bausch

“We hebben het hier hartstikke goed en leuk”

Het is eigenlijk een samenvoeging van een zevental clubjes, die eerst elders het edele spel met de keu en de ballen beoefenden, in kroegen, in buurthuizen. In de oude Beeck was al een biljartzaal. Alles ging in vlammen op, in 2017. Vijf jaar later kwam er een prachtige nieuwe zaal voor terug, op de verdieping in het schitterende Beeck-complex. Zo’n honderd leden van de in 2022 (bij de ingebruikname van de nieuwe zaal) opgerichte Vereniging Biljartcombinatie de Beeck kunnen hier tijdens de zeer ruime openstelling van het gebouw zelf de deur openen naar de zaal waar een vijftal tafels uitnodigend klaar staan. “Iedere groep heeft een eigen dagdeel, maar je kunt hier ook te allen tijde een potje komen biljarten en dan kun je ook iemand meenemen, om samen een potje te spelen.”

Poolen en snookeren

De laatste decennia zijn vaak snooker (Brits) en poolbiljart populair geworden, overal zijn daar zalen voor. Bij die varianten gaat het om meer ballen op het laken. Maar het traditionele biljartspel is ook gewoon blijven bestaan. “Niet meer zo vaak in kroegen als vroeger, dus het is wat minder zichtbaar in het dagelijks leven. Evengoed is het een sport waar nog altijd ook professionals hun brood verdienen, ook al is het nu veel minder op televisie te zien. Bij ons gaat het gewoon om het plezier van het echte biljarten en om elkaar te ontmoeten. We hebben hier ook een fijne koffiehoek.”

“Sport van je jeugd weer oppakken”

“Op de eerste zaterdag van het jaar hebben we een clubtoernooi. We doen niet mee aan de competitie van de Biljartbond. Het is hier gewoon intern, met en tegen elkaar spelen. We hebben heel goed contact met de beheerders van het gebouw”, vertellen voorzitter Joost Vrasdonk, secretaris Piet Hein Horsten en bestuurslid Theo van Etten. “We zijn echt wel serieus met de sport bezig, maar gezelligheid is hier ook heel belangrijk. Onze leden komen niet alleen uit de kern Bergen, ook wel uit Schoorl en zelfs Alkmaar. Je bent hier echt even weg van huis. We zien dat mensen die vroeger hebben gebiljart de sport van hun jeugd weer oppakken. En het mooie is: bij ons heb je alle tijd van de wereld. Op de donderdagen tot eind mei is er open huis, inloopochtend, iedereen is welkom. Een lidmaatschap kost 115 euro per jaar, dan kun je komen wanneer je maar wilt.” 


Aanmelden kan via pietheinhorsten@quicknet.nl.