Strandopgang verboden gebied voor paarden en Kustbus gaat weer rijden

Nieuws
Deel strandpaviljoenhouders en beheer CaanZEE aandachtig bij elkaar.
Deel strandpaviljoenhouders en beheer CaanZEE aandachtig bij elkaar. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM AAN ZEE - Plannen voor het upgraden van het strandplateau, de opgang naar het strand, parkeerplaatsen en Kustbus zijn er genoeg geweest de afgelopen jaren. Buitenstaanders en strandbezoekers begrepen er dikwijls niets van dat de ambitieuze plannen niet tot uitvoering kwamen.

9 miljoen bezoekers per jaar aan het duingebied

In een poging meer duidelijkheid te verkrijgen was dinsdagavond 18 april een bijeenkomst georganiseerd door ‘Overleggroep Strandgebied Castricum’ in de raadszaal van het gemeentehuis. Voorzitter Mees Hartvelt opende de bewogen avond. Klapper van de avond zou de mededeling zijn, dat er geen paarden meer via het strandplateau richting strand mogen. Heugelijk feit was dat de Kustbus weer gratis gaat rijden met ruimere raamtijden.

DOOR AART TÓTH

Allereerst kwam aan het woord PWN-gebiedsbeheerder Raymond Duindam, die nog eens de noodzaak van PWN benadrukte wat betreft drinkwater, natuur en recreatie met zo’n 9 miljoen bezoekers per jaar aan het duingebied.

Heden

Vervolgens naar het heden, waar uitgebreid de vergunning verruiming tijdens de coronaperiode ter sprake kwam. Er was immers sprake van geen gasten binnen in de strandpaviljoens, waardoor er een zogenoemd zandterras werd gedoogd. Daar konden strandgasten bediend konden worden. Dat blijkt zo’n groot succes te zijn, dat het nu na corona een goede aanvulling is voor gasten en strandpaviljoens. Het terras had een breedte van zeven meter vanaf de gevel en was alleen voorzien van meubilair zonder hekwerken. De strandpaviljoenhouders willen graag deze zandterrassen behouden. Vanuit de gemeente wordt hier echter een vergunning geëist, wat dan weer een lange ambtelijke weg kent. Vraag daarbij of het gedogen nog even doorgang kan vinden, gezien het succes. Natuurlijk zijn daar ook tegenstanders van zoals Stichting Duinbehoud en Alkmaardermeer. Hoe dan om te gaan met de verwachte tien procent groei in het strandtoerisme tot 2030 blijft even onduidelijk.

Toekomst

Met een blik op de toekomst van verantwoordelijk wethouder Strand Roel Beems kwaM meteen het probleem van paarden richting strand en op het strand ter sprake. “Er blijkt al jaren een verbod te zijn voor paarden op het strandplateau en op- en afgang naar het strand. Binnenkort worden de borden dan ook aangepast aan die regels, wat inhoudt dat er geen paardenpoep meer rondom de publieke toegang tot het strand ligt. Overtreding houdt een boete in”, benadrukt Beems. Verheugend bericht voor de regelmatige strandbezoekers, die veelal op blote voeten lopen. Paardeneigenaren die toch op het strand willen op de afgesproken tijden, kunnen via Bakkum Heerweg en Noorderstraat naar het strand.

Aanvullend stelde wethouder Beems, dat er werk gemaakt gaat worden met de upgrade van het strandplateau en op- en afgang. “Dit jaar start het overleg en plannen maken, 2024 tekenen, rekenen en aanbesteding, waarna het intussen 2025 is dat er echt lintjes doorgeknipt kunnen worden.”

Kustbus

Bram Wever van gemeente Castricum kwam vervolgens met de heugelijke mededeling en uitleg over het wel of niet rijden van de ‘Kustbus’ tijdens het seizoen. “Connexxion heeft daar opnieuw geen capaciteit voor. Oplossing is gevonden om net als in 2022 een gratis bus te laten rijden die gefinancierd wordt door gemeente, provincie via subsidies en strandpaviljoenhouders. Ook gaat de bus een langere periode rijden van 44 dagen in 2022 naar 58 dagen dit jaar in een 30 minutenfrequentie van 10.00 tot 21.00 uur, wat ook een langere tijd is. Bijkomend voordeel is, dat de bus ook toegankelijk is voor personen met een lichamelijk beperking zoals rolstoelgebruikers”, besluit Wever.

De avond werd afgesloten met mededelingen van het Hoogheemraadschap, waarbij door woordvoerder Alkmaardermeer de scherpe vraag werd gesteld waarom alleen Zeezicht op de goede plaats is gezet voor de afloopdatum. Antwoord bleef echter echt achterwege, waardoor er wat vraagtekens verschenen. 

Eerdaags overbodig vanwege verbod voor paarden op plateau en op/afgang.