Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Aantal WW-uitkeringen ongekend laag in Haaglanden, grote tekorten in ICT

Algemeen

In Haaglanden is het aantal mensen met een WW-uitkering in een ICT-beroep het afgelopen jaar met 35% gedaald. Deze daling is vergelijkbaar met het totaal van WW-uitkeringen. Tegelijkertijd zijn er veel ICT-vacatures. Dat zorgt voor een zeer krappe arbeidsmarkt voor ICT’ers. Om deze krapte te lijf te gaan hebben hogescholen en UWV samen een IT-omscholingstraject met baangarantie opgezet: ‘Make IT Work’.

“Het omscholingstraject is een antwoord op de enorme behoefte aan goed opgeleid IT-personeel”, zegt Tof Thissen, algemeen directeur UWV WERKbedrijf. “We willen flink gas gaan geven op de samenwerking”, benadrukt hij. “Iedere maand is er voor kandidaten een digitale voorlichtingsbijeenkomst, waarin zij worden meegenomen in de wereld van IT, omscholing en het traject waarvoor ze kunnen solliciteren. We zien hele mooie kansen voor werkzoekenden.”

UWV verstrekte eind april 2022 in Haaglanden 7.968 WW-uitkeringen aan werkzoekenden. Het aantal WW-uitkeringen daalde in die maand met 5,1% (-431 WW-uitkeringen) en in een jaar tijd met 34% (-4.094). Dienstverlenende beroepen, agrarische en technische beroepen dragen - met respectievelijk 75, 70 en 70 WW-uitkeringen minder - het meest bij aan de daling in april 2022. Op jaarbasis is de afname het grootst bij economisch-administratieve beroepen (-775), gevolgd door de dienstverlenende beroepen (-702). Het WW-percentage, dat wil zeggen de WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is voor de regio met 1,8% net iets lager dan de 1,9% voor Nederland.

Minder dan 200 WW-uitkeringen naar werkzoekenden met ICT-beroep

Werkzoekenden met een ICT-beroep maken met 193 WW-uitkeringen een klein deel uit van het totaal aantal WW-uitkeringen in Haaglanden. De afname van uitkeringen in ICT-beroepen het afgelopen jaar is met 35% (-106) vergelijkbaar met de afname van het totaal. Vier van de tien WW-uitkeringen aan werkzoekenden met een ICT-beroep gaan naar 50-plussers. Driekwart van de WW-uitkeringen gaat naar mensen die zich richten op functies met zeer complexe of gespecialiseerde taken (beroepenclassificatie ISCO-4). Eind april 2022 zijn de meest voorkomende beroepen waarin mensen werk zoeken: ICT-helpdeskmedewerker & gebruikersondersteuner, software ontwikkelaar, beheerder technische hardware en adviseur automatisering.

1.650 openstaande vacatures voor ICT-beroepen

UWV raamt het aantal openstaande vacatures voor ICT-beroepen in Haaglanden op zo’n 1.650. Het meest gevraagd waren ontwerpers en analisten ICT-systemen, ICT-helpdeskmedewerkers en -gebruikersondersteuners, netwerkspecialisten en beheerders applicatiesoftware. De arbeidsmarkt voor ICT-beroepen is zeer krap. Het kost werkgevers moeite om personeel te vinden voor hun vacatures. Niet alleen de ICT sector heeft hiermee te maken. Ook andere sectoren, zoals openbaar bestuur, specialistische zakelijke diensten, financiële dienstverlening en onderwijs doen een beroep op ICT’ers. UWV heeft veel ICT-beroepen aangemerkt als kansrijk; dat wil zeggen dat mensen die op zoek gaan naar zo’n ICT-beroep  relatief eenvoudig werk kunnen vinden.

Meer dan de helft van de werkgevers in de ICT-sector verwacht dat het vervullen van vacatures in 2022 moeilijker wordt. Uit het werkgeversonderzoek van UWV in 2021 blijkt dat bijna twee derde van de vacatures in de ICT-sector moeilijk vervulbaar is. Het ontbreekt sollicitanten volgens werkgevers aan voldoende vakkennis of de benodigde werkervaring. Ook de specialistische aard van het werk maakt vacatures moeilijk vervulbaar. Een vijfde van de werkgevers werft daarom personeel in het buitenland. Bijna de helft van de ICT-werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures neemt ook kandidaten aan die niet aan álle functie-eisen voldoen en leidt ze dan zelf op. In het webartikel Ongekende krapte op de ICT-arbeidsmarkt meer informatie over de arbeidsmarkt ICT.

Hogescholen en UWV slaan de handen ineen met traject ‘Make IT Work’

Het aantrekken van nieuw talent is een oplossing voor krapte in de ICT-sectoren. De hogescholen en UWV slaan de handen ineen voor de aanpak van de personeelstekorten in de IT en bieden een IT-scholingtraject met baangarantie. Op 2 mei tekende Tof Thisssen, algemeen directeur UWV WERKbedrijf, voor deze samenwerking. Via het ‘Make IT Work’-traject kunnen werkzoekenden een omscholingstraject van 11 maanden volgen met baangarantie waarbij ze vanaf de zesde maand aan de slag gaan bij een werkgever. Zij kunnen dit doen zonder dat zij voor hun omscholing hoeven te betalen of hun uitkering verliezen.
Er zijn verschillende hogescholen in Nederland aangesloten bij ‘Make IT Work’. Zij hebben gezamenlijk al bijna 1.000 mensen omgeschoold via het ‘Make IT Work’-traject. In de regio Haaglanden neemt de Haagse Hogeschool deel aan het initiatief.

“We krijgen op het werk en thuis steeds meer te maken met ICT. Hiervoor zijn mensen nodig. Bij studiekeuze of een carrièreswitch kan ICT een interessante optie zijn. Veel ICT-beroepen zijn kansrijk op de huidige zeer krappe arbeidsmarkt. Belangrijke competenties voor deze beroepen zijn bijvoorbeeld: creëren, innoveren en analytisch vermogen. Een compleet overzicht staat in de flyer Kiezen voor de ICT.” Aldus Henry Steffens, manager Leerwerkloket Haaglanden en Jean-Paul Biever, arbeidsmarktadviseur bij UWV.

Afbeelding
Varend Corso 2022 in startblokken voor vier dagen lang spektakel op het water Uit 23 jun, 12:59
Afbeelding
Utrechtsebaan gaat komend weekend weer volledig open Algemeen 23 jun, 08:48
Afbeelding
Huisartsen voeren op 1 juli actie op het Malieveld in Den Haag Algemeen 23 jun, 08:26
Afbeelding
Wie heeft voor meester Aad de missende klassenfoto? Algemeen 22 jun, 14:10
Afbeelding
Kinderen die jarig zijn op 23 juni mogen gratis naar Legoland op de boulevard Algemeen 21 jun, 14:54
Afbeelding
Komt dat zien! Zonnevlinder van 13 meter strijkt zaterdag neer op boulevard van Scheveningen Algemeen 21 jun, 14:26
Afbeelding
500 yogabeoefenaars in Atrium tijdens viering van de achtste Internationale Yoga Day Algemeen 21 jun, 09:07
Afbeelding
Haagse jongeren kunnen 250 euro vakantiegeld winnen Algemeen 20 jun, 16:31
Afbeelding
Cultuurgebouw Amare ontvangt certificaten vanwege goede toegankelijkheid en duurzaamheid Algemeen 20 jun, 13:48
Afbeelding
The Ocean Race doet over krap een jaar Den Haag weer aan Algemeen 19 jun, 09:20
Afbeelding
30-jarige fietser zwaargewond na aanrijding; Politie zoekt getuigen Algemeen 18 jun, 13:08
Afbeelding
Zwaargewonde bij steekpartij op Regentesselaan in Den Haag Algemeen 18 jun, 03:15
Afbeelding
Met ov, (deel-)fiets of (deel-)scooter naar Scheveningen of Kijkduin Algemeen 17 jun, 11:08
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Haag

Op Rodi Den Haag volg je het laatste nieuws uit Den Haag. Rodi Den Haag informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Haag

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Haag in je mailbox.