Deze 18e editie van de Nederlandse Veteranendag was extra bijzonder vanwege de uitreiking van vaandelopschriften aan 18 detachementen door Z.M. de Koning.
Deze 18e editie van de Nederlandse Veteranendag was extra bijzonder vanwege de uitreiking van vaandelopschriften aan 18 detachementen door Z.M. de Koning. (Foto: Ilse Wolf)

Extra bijzondere editie Nederlandse Veteranendag trekt 85.000 bezoekers naar Den Haag

Algemeen

Voor het eerst in drie jaar werd de Nederlandse Veteranendag als vanouds gevierd. Maar liefst 85.000 bezoekers trokken naar Den Haag voor de publieksactiviteiten op het Malieveld en om langs de route van het defilé te staan. Het Nationaal Comité Veteranendag eert op deze dag alle Nederlandse veteranen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Dit jaar was de Nederlandse Veteranendag extra bijzonder, omdat Z.M. de Koning aan 18 detachementen een vaandelopschrift uitreikte voor hun uitzonderlijke inzet in Afghanistan.

Het toekennen van de vaandelopschriften geldt als één van de hoogste (dapperheids) onderscheidingen die een Nederlandse militaire eenheid ten deel kan vallen. Voor de bijzondere gelegenheid werden pontons op de Hofvijver gelegd. 

De Koning benadrukte de verbondenheid tussen de samenleving en de krijgsmacht

In zijn toespraak tijdens de vaandelceremonie benadrukte Z.M. de Koning de verbondenheid tussen de samenleving en de Krijgsmacht: “Wij voelen ons evenzeer verbonden met alle ruim 100.000 veteranen die zich vanaf de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet in dienst van het Koninkrijk. Uw herinneringen, uw loyaliteit, uw gevoelens, en uw pijn verdienen respect en aandacht. Nu en in de toekomst.”

Dapper optreden 

Minister van Defensie Kajsa Ollongren lichtte het dappere optreden van de detachementen uit en benadrukte de uitdagende omstandigheden waarin dit plaatsvond: “In Afghanistan hebben onze militairen laten zien waar ze toe in staat zijn. Zij wisten samen het verschil te maken tegen de vijand die zich soms letterlijk verschool achter de lokale bevolking. Onder continue dreiging van aanslagen en bermbommen. [..] Het gaat om het dappere optreden van gevechtseenheden op de grond en vanuit de lucht en ook om ondersteunende eenheden zoals de artillerie, de genie, de verbindingstroepen, de bevoorradings- en transporttroepen, die zich ook hebben onderscheiden.”

Een succesvolle Veteranendag 

De Koninklijke Schouwburg vormde het toneel van de muzikale aftrap van de dag met Karsu Dönmez en Eric Vloeimans. Het defilé trok weer veel bezoekers. De detachementen trokken langs Z.M. de Koning aan de Kneuterdijk, waarbij hij hen afzwaaide. Ook op het Malieveld liepen vele burgers, militairen en veteranen rond. Op het grote podium sloot Alain Clark het geheel feestelijk af met een concert samen met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. “Het Nationaal Comité Veteranendag kijkt terug op een succesvolle Veteranendag. Na een coronapauze van twee jaar is het ontzettend mooi dat mensen zich in zulke grote getalen hebben laten zien. Veteranen konden weer samenkomen en het publiek heeft hun erkenning en waardering kunnen uiten”, aldus Koos Sol, campagneleider van het Nationaal Comité Veteranendag.

Ode aan onze veteranen 

Omroep MAX zendt dit jaar – net als in 2021 - ‘Ode aan onze Veteranen’ uit. In dit programma vertellen drie veteranen hun verhaal en worden ze toegezongen door bekende Nederlandse artiesten. De drie veteranen zijn Bosnië en Irak veteraan Mitchel Martis, voorzitter van de Amsterdamse veteranen, Bosnië en Afghanistan veteraan Dennis van der Kraats, initiatiefnemer van het Veteranen Search Team en luchtmacht-kolonel Talitha Born, Afghanistan veteraan. Floor Jansen, Racoon en volkszanger Anmar verzorgen de optredens onder begeleiding van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. ‘Ode aan onze Veteranen’ wordt uitgezonden op zondag 26 juni om 18.10 uur op NPO1.

Afbeelding
Dierenambulance Den Haag bestaat 50 jaar: ‘De vogels stonden kwetterend naast de receptie’ Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Zó serieus neemt gemeente Den Haag het NK Tegelwippen Cultuur gisteren
Afbeelding
Na twee jaar weer kerstmarkt op het Lange Voorhout Algemeen 27 sep, 07:53
Afbeelding
Ook in Rijswijk lopen werkzaamheden WarmtelinQ vertraging op Algemeen 26 sep, 17:25
Afbeelding
Gemeente sluit convenant met bewindvoerders voor betere hulpverlening aan Haagse inwoners met schulden Algemeen 26 sep, 16:46
Afbeelding
Hagenaar opgepakt met twee wapens na winkeldiefstal 112-nieuws 26 sep, 16:21
Afbeelding
In Week tegen Eenzaamheid buurtdiners in Laak, Loosduinen en Ypenburg Algemeen 26 sep, 13:10
Afbeelding
46e editie CPC loop in Den Haag verloopt sfeervol Sport 25 sep, 18:32
Afbeelding
Twee aanhoudingen na overval op Esso in Ypenburg 112-nieuws 25 sep, 13:17
Afbeelding
Nieuwbouw boothuis KNRM Scheveningen en horeca Simonis gereed Algemeen 25 sep, 09:59
Afbeelding
Agente gewond na onrust Vaillantlaan Den Haag 112-nieuws 25 sep, 06:47
Afbeelding
Gouden Buur van Zuid-Holland woont in Leidschendam-Voorburg Cultuur 24 sep, 11:55
Afbeelding
Grote woningbrand in de Rijklof van Goensstraat 112-nieuws 24 sep, 10:51