Wooncomplex Maestro wordt blikvanger voor Bouwlust

Algemeen
Maestro gaat, naar een ontwerp van KOW Architecten, bestaan uit vier gebouwen die via een ondergrondse parkeergarage en een grote binnentuin met elkaar verbonden zijn.
Maestro gaat, naar een ontwerp van KOW Architecten, bestaan uit vier gebouwen die via een ondergrondse parkeergarage en een grote binnentuin met elkaar verbonden zijn. (Foto: Artist impression Maestro)

Na ruim zes jaar plannenmakerij is eind vorig jaar de sloop van voormalig woonzorgcentrum De Lozerhof in de wijk Bouwlust begonnen. Nog een paar maanden en dan starten de heiwerkzaamheden voor het nieuwe complex Maestro. De verkoop van de in totaal 127 koopappartementen en 5 penthouses is al begonnen.

Door Gerard van den IJssel

Ontwikkelingsmanager Vincent van Valen van projectontwikkelaar en bouwbedrijf Stebru maakt nog snel een paar foto’s van de grote sloopmachine die stukje voor stukje het gestripte karkas van De Lozerhof afbreekt. “Het is mooi om de verschillende fases vast te leggen”, zegt hij. “Voordat we echt met slopen zijn begonnen hebben we eerst alles wat nog herbruikbaar was eruit gehaald. We noemen dat ‘oogsten’. Er wordt nu gekeken waar de geoogste materialen heen kunnen gaan. Al zal dat waarschijnlijk niet in het nieuwe complex Maestro zijn. Daarvoor worden mogelijk weer onderdelen gebruikt die elders in het land zijn geoogst.”

Woontoren

Maestro gaat, naar een ontwerp van KOW Architecten, bestaan uit vier gebouwen die via een ondergrondse parkeergarage en een grote binnentuin met elkaar verbonden zijn. Zo komen er nieuwe woon-zorgeenheden met aanvullende voorzieningen, in eerste instantie bestemd voor ouderen met dementie. Het zorgvastgoedfonds ADHCPF heeft deze eenheden gekocht en langjarig verhuurd aan zorginstelling Saffier. In twee andere gebouwen komen huurwoningen in de middensector en vrije sector. Maar de blikvanger van het bouwproject wordt de woontoren op de hoek van het Randveen en de Hengelolaan met 127 koopappartementen inclusief vijf luxe penthouses. Ongeveer vijfentwintig woningen zijn al verkocht en ongeveer vijftien staan onder optie. Het volledige aanbod staat op woneninmaestro.nl.

Uniek project

“Zeker op de hogere verdiepingen woon je daar straks op een unieke plek”, zegt Vincent van Valen. “Vanuit je raam kan je dan gewoon de zee en/of de skyline van de stad zien.” De koopwoningen starten iets boven de 300.000 euro en lopen op tot 460.000 euro. De penthouses zijn uiteraard duurder, vanaf ongeveer 685.000 euro en waarbij de bovenste woning zelfs meer dan een miljoen moet opbrengen. “Het zijn echt unieke woningen”, zegt Van Valen. “In Den Haag ben je als ontwikkelaar en bouwer verplicht om bovenop een woontoren of kantoor een soort van kroon te plaatsen. Zodat de skyline ook mooi oogt. Dit staat in de Haagse nota hoogbouw, Eyeline en Skyline. Bij het ontwerp van Maestro ontstonden zo bovenop ruime penthouses met prachtige dakterrassen. Ik weet zeker dat er iemand heel gelukkig gaat worden als hij of zij daar kan gaan wonen.”

Mooie locatie

De komende jaren worden ook de wijken achter Maestro opgeknapt. “Het wordt hier echt een hele mooie locatie. Je woont in de stad maar er is ook een verbinding met het groen net buiten de stad. En de Uithof, Kijkduin en het Zuiderpark liggen op steenworp afstand. Tegelijkertijd is het voor ons ook een mooi inhoudelijk project om aan te werken. Er is een groot tekort aan zorgwoningen, huurwoningen en koopappartementen in Den Haag. En daarnaast draagt deze herontwikkeling met een enorme kwaliteitsimpuls bij aan de uitstraling en ambities van Den Haag Zuidwest.” De prognose is dat eind 2025 of begin 2026 de eerste woningen in Maestro worden opgeleverd.

Vincent van Valen met op de achtergrond de grote sloopmachine.