Moerwijk speelt muziektheaterstuk Esmoreit: wie doet mee?

Algemeen
Neeltje Dijkstra op het Esmoreitplein.
Neeltje Dijkstra op het Esmoreitplein. (Foto: GvdIJ)

Eind juni vormt het Esmoreitplein in Moerwijk het decor voor een bijzondere muzikale theatervoorstelling. Drie dagen lang spelen acteurs en muzikanten uit de buurt een nieuwe versie van het veertiende-eeuwse toneelstuk ‘Esmoreit’, waarnaar het plein is vernoemd. Iedereen kan meedoen aan deze bijzondere voorstellingen.

Door Gerard van den IJssel

Het idee voor een eigentijdse versie van ‘Esmoreit’ komt van Neeltje Dijkstra, één van de meest actieve buurtbewoners in Moerwijk. Sinds 2015 woont zij aan het Heeswijkplein. De negen jaar daarvoor werkte ze als opbouwwerker in Moerwijk en verloor ze haar hart aan de wijk. Geen project of vergadering gaat voorbij zonder dat mevrouw Dijkstra even haar neus laat zien, meedenkt en meehelpt. “Ik vind het belangrijk om positieve dingen te doen in de wijk”, zegt ze zelf daarover. “Er wordt al genoeg aandacht besteed aan de negatieve zaken in Moerwijk. Ik laat liever zien dat er hier ook heel veel goed gaat met mensen die echt wel wat kunnen en elkaar helpen.” Lang geleden, tijdens een van haar wandelingen door de wijk, viel het oog van Neeltje op het straatnaambordje Esmoreitplein. “Ik had geen idee wie of wat dat was. Ik ben dat gaan uitzoeken en kreeg al snel het idee om het toneelstuk op het plein zelf uit te laten voeren.”

Liefde en jaloezie 

Tijdens een buurtbijeenkomst waar onder meer het regiodealproject ‘De wijk als podium’ ter sprake kwam, lanceerde Neeltje haar idee. Het werd direct enthousiast opgepakt door theatermakers Maarten Bakker van Theater Dakota en Annemarie de Bruijn van het Zuiderparktheater, die samen de nieuwe bewerking gaan regisseren. Het oorspronkelijk toneelstuk gaat over Esmoreit, de kroonprins van het koninkrijk Sicilië, en zijn onmogelijke liefde voor Damiët, de dochter van de koning van Damascus. “Het stuk gaat over zaken die nu nog steeds actueel zijn”, zegt Neeltje Dijkstra. “Liefde, jaloezie, vooroordelen, cultuurverschillen, machtsmisbruik, noem maar op. Er is eigenlijk niet zoveel veranderd in 600 jaar.” Het muzikale deel van de voorstelling staat onder leiding van Freek Elbers, een muziekdocent en koordirigent die op het Esmoreitplein woont.

Input van bewoners 

De drie voorstellingen van ‘Moerwijk speelt Esmoreit’ staan gepland op 23, 24 en 25 juni. Het idee is om het plein als podium te gebruiken waarbij het publiek vanaf een tribune naar de muzikale theatervoorstelling kan kijken. De komende maanden gaan Maarten Bakker en Annemarie de Bruijn aan de slag om met een groep buurtbewoners een nieuwe versie van het toneelstuk te maken. Het moet een eigentijdse Moerwijkse bewerking worden, deels gebaseerd op de input van de bewoners zelf. 

Aanmelden

Mensen uit Moerwijk en omgeving die mee willen doen als acteur of muzikant kunnen zich nog aanmelden bij Sujatha Jain van De wijk als podium (mailen naar Sujatha@theaterdakota.nl of bellen naar 06-81742490). “Iedereen is welkom”, zegt Neeltje Dijkstra. “Ik geloof dat er nu al zo’n tien acteurs zijn, maar er is nog plek voor meer mensen. Er wordt elke dinsdagavond gerepeteerd in wijkcentrum Moerwijk, maar als je minder tijd hebt, gaan ze kijken of je aan een deel van de repetities genoeg hebt.” Zelf doet mevrouw Dijkstra niet mee. “Ik kan nog geen twee zinnen achter elkaar onthouden”, zegt ze lachend. “Maar misschien dat ik wel als verteller kan helpen. Dan kan ik de tekst gewoon voorlezen.”