Staatssecretaris Cultuur & Media verrast Museum Panorama Mesdag met werkbezoek

Cultuur
Staatssecretaris van Cultuur & Media, Fleur Gräper-van Kootwijk, en directeur Minke Schat op het platform bij het Panorama van Scheveningen.
Staatssecretaris van Cultuur & Media, Fleur Gräper-van Kootwijk, en directeur Minke Schat op het platform bij het Panorama van Scheveningen. (Foto: Jan-Kees Steenman)

Staatssecretaris van Cultuur & Media Fleur Gräper-van Kootwijk verraste Museum Panorama Mesdag in Den Haag met een werkbezoek. Het bezoek stond in het teken van de culturele waarde van nationaal erfgoed.

Staatssecretaris Gräper: “Het is alsof je zo het Scheveningse strand oploopt als je naar het beroemde Panorama van Scheveningen kijkt”, zei staatssecretaris Gräper. Ze zie onder de indruk te zijn van de collectie die het kunstenaarsechtpaar Mesdag ons heeft nagelaten. “Het museum maakt kunst ook toegankelijk voor de jongere generaties, zoals nu met de tentoonstelling ‘Kinderen van de Haagse School’ die met 45 schilderijen en tekeningen inzoomt op het leven van kinderen aan het einde van de 19e eeuw. Indrukwekkende en intieme portretten waarin het leven van ieder kind er anders uit ziet, afhankelijk van het gezin waarin ze opgroeiden.”

Elke bezoeker telt 

Verheugd is Minke Schat, directeur-bestuurder van Museum Panorama Mesdag, is verheugd met de aandacht voor het museum. “Aandacht stimuleert de museumbezoeken. Als museum zonder structurele subsidie zijn we volledig afhankelijk van de eigen inkomsten. Dat is pittig, want het museum heeft nog steeds uitdagingen om te herstellen van de diverse crises in combinatie met hoge lasten. Omdat het bezoekaantal maar langzaam herstelt, is deze extra aandacht dan ook zeer welkom. Elke bezoeker telt!”

Grote historische waarde

Schat toonde tijdens een rondgang met de staatssecretaris hoe waardevol het erfgoed van het kunstenaarsechtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten is voor de Collectie Nederland en hoezeer het van belang is dat dit unieke museum met het oudste panorama ter wereld behouden blijft. Naast het beroemde Panorama van Scheveningen - een rondschildering van 120 meter rond en 14 meter hoog dat Mesdag in 1881 schilderde - beheert het museum de grootste collectie persoonlijke werken van het kunstenaarsechtpaar wereldwijd. De collectie vormt het bestaansrecht van Museum Panorama Mesdag. Schat: “Het kernstuk van de collectie is het monumentale panoramadoek in zijn historische omgeving: een verbluffend cilindrisch schilderij dat een levensechte weergave biedt van het Scheveningse strand, de duinen en de Noordzee uit 1881. Het is een unieke culturele ervaring die de rijke kunstgeschiedenis van Nederland weerspiegelt. Het is dan ook van essentiële culturele en historische waarde.”

Restauratie 

Tijdens een ronde achter de schermen vertelde Schat over het belang om het historische Panorama goed te onderhouden. Het Panorama wordt eens in de 5 à 7 jaar gerestaureerd. De komende maanden is het weer zover: van mei tot en met juli zullen twee restauratoren vanaf een hoogwerker fulltime restauratiewerkzaamheden uitvoeren. Tijdens de restauratie blijft het Panorama geopend voor bezoekers zodat ze de werkzaamheden live kunnen volgen.

Actuele thema’s

De kunst van de Mesdags inspireert nog steeds hedendaagse makers: hun thema’s van toen zijn nu actueler dan ooit. Waar het kunstenaarsechtpaar talenten herkende onder hun tijdgenoten, geeft Museum Panorama Mesdag vandaag de dag - naast aandacht voor 19e-eeuwse kunstenaars - nadrukkelijk een podium aan kunstenaars van nu. In dat kader kreeg de staatssecretaris een toelichting op de tentoonstelling Kinderen van de Haagse School, waarin de aandacht voor kansenongelijkheid van toen en nu centraal staat.

Erkenning 

Dit bezoek onderstreepte niet alleen de waarde van Museum Panorama Mesdag voor de regio en het (inter)nationale cultuurlandschap, maar benadrukte ook de behoefte aan structurele steun en erkenning voor dit erfgoed vanuit het verleden, in het heden en richting de toekomst.