MoerVers wil gezond eten zo makkelijk mogelijk maken

Nieuws
Lennard van der Poel van MoerVers met smakelijk gevulde tassen.
Lennard van der Poel van MoerVers met smakelijk gevulde tassen. (Foto: GvdIJ)

Sinds enkele maanden kunnen inwoners van Moerwijk terecht bij een nieuw voedselinitiatief, bedoeld om mensen te inspireren met recepten voor gezonde gerechten en om betaalbare verse groenten aan te bieden.

Door Gerard van den IJssel

Lennard van der Poel is de bedenker van MoerVers. Hij kwam op het idee na gesprekken met Duurzaam Den Haag en de GGD. “In Moerwijk ligt een grote uitdaging om mensen gezonder te laten eten.” Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat in Den Haag Zuidwest minder mensen hun gezondheid omschrijven als ‘goed’ of ‘zeer goed’ dan gemiddeld in Den Haag. Relatief veel inwoners voldoen niet aan de beweegnorm, hebben overgewicht en/of lopen een hoog risico op psychische problemen. Moerwijk scoort het slechtst op deze terreinen. 

Missie

“Mensen hebben heel veel aan hun hoofd tegenwoordig”, zegt Lennard. “Zeker als je ook nog moeite hebt om financieel rond te komen. Dan heb je helemaal geen zin en tijd om recepten uit te zoeken, boodschappen te doen en lang in de keuken te staan. Ik snap wel dat mensen dan een pizza kopen of een andere snelle ongezonde hap. Ik zie het als mijn missie om zoveel mogelijk belemmeringen weg te halen en de keuze voor gezond eten zo makkelijk mogelijk te maken. Dat doen we niet alleen door het betaalbaar te maken, maar ook toegankelijk en begrijpelijk.” 

Vers aanbod

Op de website MoerVers.nl kunnen mensen kiezen uit verschillende maaltijden. De groenten die nodig zijn voor de recepten levert MoerVers. “We halen de groenten uit het Westland bij BoereGoed. Zij hebben een eigen Buurtkas en werken samen met telers in de regio. Zo zorgen ze voor een vers aanbod van groente.” Klanten van MoerVers betalen voor de groenten, afhankelijk van het recept, tussen de 35 cent en 1 euro per persoon. De groenten kunnen elke vrijdag worden opgehaald in de Van Baerlestraat 93. Het is ook mogelijk de tas te laten bezorgen met een bakfiets. 

Experimenteren

“We zijn nu een paar maanden bezig en hebben zo’n twintig klanten”, vertelt Lennard. “We hebben ongeveer 200 mensen nodig om het financieel allemaal goed rond te krijgen.” Op dit moment sponsort de GGD het project nog. Als het project in Moerwijk slaagt kan het ook in andere wijken worden opgezet. Het platform en de organisatie zijn zo opgezet dat het eenvoudig is in te zetten in andere gebieden. “We zijn nu vooral aan het experimenteren om te kijken wat het beste werkt”, zegt Lennard. “We horen bijvoorbeeld nu al dat mensen het jammer vinden dat we alleen de groenten leveren en bijvoorbeeld niet de rijst of pasta, dus daar gaan we nog eens goed naar kijken.” Omdat klanten voor de maaltijden vaak zelf nog enkele boodschappen moeten doen, overweegt Lennard om de gerechten meer af te stemmen op de aanbiedingen van de supermarkten in de wijk. 

“Bij dit soort projecten is het belangrijk om met zoveel mogelijk andere organisaties en bedrijven in de omgeving samen te werken.” Vanuit die gedachte werden vorige week bijvoorbeeld de gerechten bedacht door deelnemers aan de Ouderinloop van Wijkz. “Dat was een bijzondere bijeenkomst. We waren met een groep van zestien vrouwen die recepten uitwisselden en samen keken welke daarvan het gezondst, betaalbaarst en lekkerst waren.” De keus viel onder meer op couscous met courgette en pompoen, Italiaanse pasta en een groenteschotel met courgette en aubergine. 

MoerVers werkt ook samen met buurtkamer De Luyk in de wijk, waar moeders op zaterdag gezamenlijk gaan koken voor de hele week en met de Kinderwinkel waar wekelijks voor mensen uit de wijk wordt gekookt in het Tienerrestaurant.