Haags DKC wint landstitel badminton

Sport
Voor DKC is het eerste kampioenschap sinds 2015 een feit, mede dankzij de inzet van Mark Caljouw.
Voor DKC is het eerste kampioenschap sinds 2015 een feit, mede dankzij de inzet van Mark Caljouw. (Foto: Peter Petit)

Dunlop DKC uit Den Haag behaalde zaterdag de tweede nationale titel in haar clubgeschiedenis. Mede met dank aan de geboren Rijswijker Mark Caljouw, kind van de club. De enkelspecialist was in de Maasport in Den Bosch ook actief in het dubbelspel en was niet te beroerd om zijn teamgenoten te coachen en hartstochtelijk aan te moedigen. De Olympiër van Tokio 2021 had dan ook een groot aandeel in de overtuigende 5-1 overwinning op mede-finalist FIT Almere. Na vier verloren finales eindelijk weer nieuw succes voor de club uit Mariahoeve.

Door: Peter Petit

Aangemoedigd door de ‘Green Army’, een hondervijftig luidruchtige en bloedfanatieke supporters, werd het een groots Haags feestje in Den Bosch met een happy end én met kopman Caljouw als één van de grote animators. Kijk hem eens, de 29-jarige rechtshandige shuttler met zijn linkerbeen de tientallen plastic ballen, door de Haagse fans de hal in geschopt, terugschoppen, de D-side in. Zie hem op de court op één been meedansen op het ritme van de opwindende muziek, want de ooievaar, het symbool van Den Haag, staat centraal bij de meegereisde supporters. Die natuurlijk niet waren vergeten het spandoek met daarop ‘Er is maar één Haagsche Marruk!” op een prominente pek op te hangen in hun fan zone. Feitelijk onjuist natuurlijk, de fans mochten wel willen dat Mark uit Den Haag kwam, maar tegelijkertijd geeft het wel aan hoe populair Caljouw ook onder zijn, meest Haagse, supporters is.   


The ‘Green Army’ in actie. - Peter Petit

Dubbelspel

Caljouw, parttime selectielid bij DKC want alleen maar spelend als hij niet in het buitenland is vanwege toernooi- of clubverplichtingen, begint in het mannendubbelspel, alles behalve zijn specialiteit met aan zijn zijde Michiel Kruijt , wel een vakman in het dubbelspel. Met 21-18 en 21-16 winst in de twee games wordt het eerste punt in de finale gehaald. Na in de tussentijd als coach en als fanatieke supporter langs de kant te hebben gezeten, is het tijd voor het enkelspel, de specialiteit van Caljouw, geboren op de grens van Delft en Rijswijk in een huis met een Delfts 015 netnummer. Tegenstander van Caljouw is Dennis van Koppen, al jarenlang een groot talent bij de Nederlandse mannen en maar niet door wil breken en dan ook in deze partij het hoofd moet buigen voor Golden Earring fan Caljouw, 21-16, 21-13 valt er na afloop van de twee games durende partij op het scorebord te lezen . Na de zege in het vrouwenenkel van Wang Flora, die een hopeloos lijkende achterstand in de tweede game alsnog weet om te buigen tot een 22-20 zege, staat het 5-1 voor DKC en is het tweede kampioenschap, na de eerste landstitel in 2015, een feit. Caljouw mengt zich onder de Haagse fans, gaat ook nog een door de fans meegenomen trom beroeren, en is door het dolle heen.

Olympische Spelen

Ondanks de mindere prestaties van Caljouw bij internationale toernooien en zijn lage plek op de wereldranking, gloort er nog Olympische hoop voor de Rijswijker. Vanaf 9 april doet hij in Saarbrücken een poging om alsnog in aanmerking te komen van een ticket voor de komende Zomerspelen in Parijs. Wanneer Caljouw de halve finales maakt hij nog kans op zijn tweede deelname aan het grootste mondiale sportevenement. Eind april zal de definitieve deelnemers voor Parijs bekend worden.