Monique van Gaalen en Corina Hordijk ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst in het Thijsselab.
Monique van Gaalen en Corina Hordijk ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst in het Thijsselab. (Foto: aangeleverd)

Natuureducatielessen op Thijsseschool op Texel en in Den Helder

Algemeen

TEXEL/DEN HELDER - Stichting Texels Museum verzorgt sinds dit schooljaar de natuur-, wetenschap- en technieklessen op de Thijsseschool. De school heeft er het speciale ‘Thijsselab’ voor beschikbaar. De samenwerkingsovereenkomst is vandaag officieel ondertekend door Monique van Gaalen, interim-directeur van de Thijsseschool en Corina Hordijk, artistiek directeur STM.

Educatief medewerker Jantine van Vliet van STM heeft al een aantal weken met de kinderen van de Thijsseschool gewerkt. Ze vertelt: “We laten de lessen aansluiten op het thema waar de kinderen zich op dat moment in de klas mee bezig houden. Het doel is om de kinderen onderzoekend en ontdekkend te laten leren en verwondering bij ze op te wekken.”

Corina Hordijk: “Natuureducatie is een belangrijke pijler voor de Thijsseschool en past heel goed in onze missie. Vandaar dat we positief hebben gereageerd toen vanuit de Thijsseschool de vraag kwam of wij deze specifieke lessen wilden gaan verzorgen.” Monique van Gaalen: “Wij vinden het belangrijk dat leerlingen ook buiten de klas en school leren en in aanraking komen met de natuur in en om de school. Door de samenwerking met Ecomare zien wij hiervoor mooie kansen om deze onderzoekende houding van de kinderen te ontwikkelen.”

Op de Thijsseschool wordt gewerkt met de methode ‘4 x wijzer’, een methode met thematisch onderwijs. Toen de bovenbouw bezig was met het thema ‘Midden- en Zuid-Europa’, hebben ze in het Thijsselab vulkanen gemaakt en meer geleerd over schuivende tektonische platen. Bij het thema ‘Egypte’ in de middenbouw hebben de kinderen zand onderzocht onder de microscoop en piramides gebouwd. Jantine: “We geven dan geen bouwplan, maar alleen de voorwaarde dat het stevig moet zijn en dagen de kinderen uit hun ontwerp steeds te verbeteren. Zo ontdekken ze zelf hoe je stevigheid creëert.”

Het Thijsselab biedt veel mogelijkheden, maar buiten valt er natuurlijk ook van alles te ontdekken. Jantine: “Met de kleuters werken we in principe buiten. We hebben bijvoorbeeld kleine beestjes gezocht tussen de bladeren en ontdekt hoe het zit met windrichting. Met de grotere kinderen gaan we na de winter ook zeker naar buiten. Naar het wad of het strand, bijvoorbeeld.”

De Thijselab-lessen worden verzorgd door de educatief medewerkers van Stichting Texel Museum. Naast Jantine van Vliet zijn dat Ingrid Uitgeest en Marije Stellingwerf.

Jantine van Vliet aan het werk met kinderen van groep 7/8
Afbeelding
Pilot Welzijn op Recept in Den Helder Algemeen 1 feb, 13:48
Afbeelding
Opening Small Medium Large bij Kunsthal 45 Uit 1 feb, 09:19
Afbeelding
Port of Den Helder officieel partner van Sail Den Helder 2023 Algemeen 31 jan, 17:26
Afbeelding
Bewoners vooroorlogs Oud Den Helder gezocht Algemeen 31 jan, 13:35
Afbeelding
Beameravond Nieuw Den Helder Algemeen 31 jan, 12:44
Afbeelding
Online kunstlezing over Venetië Algemeen 31 jan, 12:01
Afbeelding
Het Gilde van Sinterklaas doneert geld aan goede doelen Algemeen 31 jan, 09:19
Afbeelding
SOS Dolfijn vangt een op Texel gestrande bruinvis op Algemeen 30 jan, 17:22
Afbeelding
Jongeren in de Kop oriënteren zich op beroepskeuze Algemeen 30 jan, 15:15
Afbeelding
Grootschalige controle buitengebied Den Helder Algemeen 30 jan, 14:47
Afbeelding
KopGroep Bibliotheken officieel gecertificeerd Algemeen 30 jan, 13:32
Afbeelding
Familiespel in Den Helder Uitgaan 30 jan, 13:20
Afbeelding
Eerste zeepaardje binnen bij Ecomare Algemeen 30 jan, 13:09
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Den Helder

Op Rodi Den Helder volg je het laatste nieuws uit Den Helder. Rodi Den Helder informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Helder

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Helder in je mailbox.