Griezelen in het Rosariumpark met The Halloween Event

Nieuws
The Halloween Event - een spooktocht voor jongeren - wordt 21 oktober gehouden in het Rosariumpark.
The Halloween Event - een spooktocht voor jongeren - wordt 21 oktober gehouden in het Rosariumpark. (Foto: Chris P. Dekker)

HEERHUGOWAARD - Hou jij wel van een beetje griezelen? Ga dan zaterdag 21 oktober op spooktocht door het Rosariumpark! The Halloween Event – een spooktocht voor jongeren - wordt voor de twaalfde keer gehouden en deze keer pakt de organisatie nóg groter uit met een indoor spookhuis en een feest. Om dit mogelijk te maken verhuist het griezelige avontuur van het Waarderhout naar het Rosariumpark.

Als je op 21 oktober je hond uitlaat bij het Rosarium, moet je niet schrikken als je opeens bloedige clowns, weerwolven, witte wieven, goblins, zombies, heksen en horrorpersonages als Freddy Krueger en Leatherface met een kettingzaag tegenkomt. The Halloween Event is terug, op een nieuwe locatie met nog meer activiteiten. “Het idee van een griezeltocht ontstond door Randy Poelman, of eigenlijk zijn ouders,’ vertelt Quincy de Vries, die aan het hoofd staat van de grote groep vrijwilligers van The Halloween Event. “Zijn vader en moeder bedachten de tocht als verjaardagactiviteit voor hun zoon en zijn vrienden en het was zo leuk dat het een jaar later een echt evenement werd. Ik help al zo’n tien jaar mee, eerst als ‘scare actor’ en de laatste drie jaar als hoofd van de organisatie.” 

Spookhuis

Naast de tocht is er dit jaar een indoor spookhuis in de tennishal. “Ook deze keer is er weer plek voor zo’n driehonderd deelnemers om de tocht te lopen. Dit gaat in groepjes, met begeleiders en met een tijdslot. Dit jaar werken we samen met JCI Heerhugowaard en Tennisvereniging Heerhugowaard. JCI wilde iets organiseren voor Halloween en ze kwamen bij ons terecht. Dit jaar beperken we ons nog tot de tocht en het spookhuis; voor volgend jaar heeft JCI plannen voor een padeltoernooi en een feest bij de tennisvereniging na afloop. In de toekomst willen we ook een Halloweenmarkt. Wie tickets koopt voor de spooktocht mag ook het spookhuis in.” 

Goede doel

Yannick van Amerongen van JCI Heerhugowaard laat weten dat de jonge ondernemers graag aanhaken bij een evenement als The Halloween Event. “Wij hebben ons ten doel gesteld om evenementen te organiseren of te ondersteunen die Heerhugowaard levendiger maken. Dat doen we onder meer met evenementen als de Cityrun, onze speculaaspoppenactie en eens in de twee jaar met het Running Dinner. Deze keer wilden we iets nieuws en daarom hebben we besloten om The Halloween Event te sponsoren en te ondersteunen. Met onze activiteiten halen we doorgaans geld op voor het goede doel. Als het meezit, hopen we met The Halloween Event ook een bedrag over te houden dat we aan een lokale stichting kunnen schenken. En anders moet ons dat met onze plannen voor het Halloween-event van volgend jaar zéker lukken!”


Ruim 40 ‘scare actors’ worden door een team van grimeurs omgetoverd tot allerlei enge types. - Chris P. Dekker

Make-up artiesten

De organisatie van The Halloween Event is al sinds het voorjaar druk met de voorbereidingen, want zo’n tocht staat niet zomaar, vertelt Quincy. “Eerder dit jaar hebben we een route uitgezet en die lopen we diverse malen door met de teamleiders, die met de groepjes het bos in gaan. We willen er voor zorgen dat alles goed en veilig verloopt. We beginnen zaterdagochtend al vroeg in JC Kompleks, waar we het café en de zaal voor een weekeinde overnemen. We hebben ruim veertig ‘scare actors’, die door zo’n tien make-up-artiesten worden gegrimeerd. Die zijn allemaal vrijwillig of ze doen het voor studiepunten voor hun opleiding. Dan zijn er nog de tien groepsleiders en de mensen bij de entree die ook geschminkt zijn. Ik ben zelf altijd een enge clown. Ik denk dat er zo’n zestig mensen gegrimeerd worden, dus we beginnen ’s ochtends al vroeg. Al deze mensen – en de beveiliging – moeten eten voordat de tocht begint, dus ook dat moet geregeld worden.” 

Lijkt het je leuk om zelf als ‘scare actor’ uitgedost te worden of op een andere manier dit evenement te ondersteunen? The Halloween Event kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Dus ben je 16 jaar of ouder en ben je enthousiast én beschikbaar? Vul dan het aanmeldingsformulier voor vrijwilligers in op thehalloweenevent.nl


Spinnenwebben

En dan is er nog de aankleding van de tocht. Quincy: “Ik ben er trots op dat we negentig procent van de aankleding zelf maken. We hebben een creatief team dat maanden werkt aan het decor, van spinnenwebben, tot grafstenen en bloederige poppen.” En of het een beetje eng is? “Het is gebeurd dat mensen in hun broek hebben geplast van schrik, maar dat is een uitzondering. We zien zoveel deelnemers het jaar erna terugkomen! Dat is een goed teken. Denk er wel om dat je stevige schoenen aantrekt: Uggs en slippers verlies je zo in de modder”, waarschuwt Quincy. “En let op: de start is dit jaar dus bij Tennisvereniging Heerhugowaard aan de Van Veenweg.” 

Meer activiteiten

Tot slot meldt Quincy: “Naast de spooktocht en het spookhuis doen we nog meer, ook voor de jeugd. Zo organiseren we een Halloweenavond voor jongere kinderen in samenwerking met zwembad Waardergolf (zaterdag 28 oktober) en twee feesten in JC Kompleks: vrijdag 3 november is er een Halloweenfeest voor 18-minners en zaterdag 4 november een feest voor iedereen daarboven.’ 

De adviesleeftijd voor de spooktocht is 12+, kinderen onder de 12 hebben uitsluitend toegang onder begeleiding van een volwassene. In het spookhuis worden kinderen onder de 12 jaar niet toegelaten. Op het evenement is beveiliging en EHBO aanwezig. Meer informatie over prijzen, tickets en tijden vind je op thehalloweenevent.nl.

CHRIS DEKKER EN PATRICIA SMAGGE