Jongeren De Noord brengen passieverhaal tot leven in Heilig Hartkerk

Nieuws
De vormelingen en vormselbegeleiders, met op de voorgrond Maria (Anouk Oudeman) en Jezus (Nick Peters), bereiden zich vol enthousiasme voor op 'Hartstocht - Het Passieverhaal'.
De vormelingen en vormselbegeleiders, met op de voorgrond Maria (Anouk Oudeman) en Jezus (Nick Peters), bereiden zich vol enthousiasme voor op 'Hartstocht - Het Passieverhaal'. (Foto: AG Heeremans Photography)

DE NOORD - Pasen is onlosmakelijk verbonden aan het passieverhaal. Al sinds 2011 brengen de Nederlandse omroepen met ‘The Passion’ op Witte Donderdag een eigentijdse versie van het verhaal over het lijden en sterven van Jezus de Nederlandse huiskamers in. Maar wist je dat het passieverhaal onder de noemer ‘Hartstocht’ óók wordt opgevoerd in de prachtige Heilig Hartkerk in De Noord? Misschien wel het allerleukste aan deze uitvoering is dat het de vormelingen (12-13 jaar) en vormselbegeleiders (19-20 jaar) zijn die de rollen spelen. Het tekent het enthousiasme en de betrokkenheid van de jonge Noordenders bij hun gemeenschap.

Mijn moeder gaat vast huilen als ze mij ziet in de rol van Maria

"In onze parochie zijn we altijd zeer actief met jongeren", vertelt Gerrie Groot, initiatiefnemer van ‘Hartstocht - Het Passieverhaal’. "De uitvoering van het passieverhaal is er een van. Ook zijn er weer plannen om met een groep naar Afrika te gaan en van 27 april tot 1 mei gaat een grote groep oud-vormselbegeleiders voor een vijfdaagse reis naar Rome en Vaticaanstad. Dat doen zij onder leiding van pastoor Ignas Tilma en pastoor Henri ten Have." Maar eerst is er dus ‘Hartstocht’, het passieverhaal dat dinsdagavond 26 maart vanaf 19.30 uur wordt opgevoerd in de Heilig Hartkerk en waar zo’n 50 à 60 jongeren uit De Noord bij betrokken zijn. "Voorgaande jaren was het volle bak", herinnert Gerrie zich. In de kerk passen minstens 500 man. "Maar er kunnen er echt nog wel meer bij. Het moet echt uitpuilen hier."

Tijdgeest

Als 19- of 20-jarige voor dik 500 man te staan om teksten voor te dragen en liedjes te zingen; ga er maar aan staan. Gelukkig worden de jongeren begeleid door creatief leider Anna Ursem, die bij de allereerste uitvoering in 2013 zelf deel uitmaakte van de cast, zodat ze straks goed beslagen ten ijs komen. "Gerrie noemt mij de regisseur, maar eigenlijk is hij dat zelf; hij regelt het allemaal", lacht ze. Deze avond worden het hele script doorgelopen. De bestaande tekst, van de hand van Marga van Langen, wordt voorafgaand aan een nieuwe opvoering zorgvuldig doorgenomen en hier en daar bijgeschaafd en aan de tijdgeest aangepast; van pastoor Tilma mag het hier en daar best schuren en prikkelen. Anna, in het dagelijks leven zangeres en muziekdocent, zocht er bijpassende liedjes bij. "Dat moeten bekende liedjes zijn, die goed in het gehoor liggen maar wel in het verhaal passen", legt ze uit. "Maar er zitten bijvoorbeeld ook een paar taizéliedjes bij."

Biertje

Het doornemen van het script gaat deze avond prima, al zijn de jongeren soms wat onwennig. Af en toe is er ruimte voor een grapje - bijvoorbeeld als ‘Judas’ net iets té enthousiast roept dat hij die rol voor zijn rekening neemt dat het lijkt alsof hij er nog trots op is ook! - maar precies op tijd wordt de focus weer teruggevonden. Aan het einde van de repetitie heeft Anna nog een verrassing voor de groep: Anouk (die Maria speelt) en Chris (Barabas), die net als de andere solisten extra muzieklessen hebben gehad van Anna, zingen hun solo’s. "Ik vond het doodeng", bekent Chris na zijn vertolking van ‘Grijs’ van Jaap Reesema. "Misschien moet ik voorafgaand aan de voorstelling eerst maar een biertje nemen om losser te worden", grapt hij.

Rustig blijven

Wie Anouk hoort zingen, denkt dat ze dat al veel vaker heeft gedaan. Maar schijn bedriegt. "Ik heb nog niet eerder voor een groep gezongen. Toen gevraagd werd wie Maria wilde spelen, heb ik gewoon gezegd dat mij dat wel leuk leek." Anna onderstreept dat het verdelen van de rollen heel makkelijk ging met deze groep. "Normaal zijn de jongeren veel terughoudender. Eerst zijn ze wat lacherig, maar daarna gaan de schouders eronder hoor." Natuurlijk is ook Anouk best nerveus als ze straks voor een volle kerk moet zingen. "Maar ik moet gewoon rustig blijven. Mijn familie komt ook. Mijn moeder gaat vast huilen als ze mij ziet!" 

Kruis

Ook de vormelingen hebben een belangrijke rol deze bijzondere avond. Voorafgaand aan de opvoering van het passieverhaal dragen zij in wisselende groepen een groot, verlicht kruis in processie door De Noord. "Iedereen kan daarbij aansluiten", vertelt Gerrie. "Het kruis wordt vervolgens de kerk binnen gedragen, waarna ‘Hartstocht’ vanaf 19.30 uur van start gaat. In de kerk zijn de mensen - nadrukkelijk ook van buiten de parochie - al vanaf 18.45 uur welkom. Het Ritmisch Koor zingt liederen uit ‘Jesus Christ Superstar’ totdat het kruis voorin in de kerk is neergelegd en de apostelen op hun geheel eigen wijze opkomen en het lijdensverhaal verteld kan worden." 

Anna, die ook in 2019 al de touwtjes van de productie in handen had, is trots dat ze van dit project deel mag uitmaken. "Hoe bijzonder is het dat we dit met al die verschillende leeftijdsgroepen mogen doen en dat we vanuit het hele dorp steun en medewerking krijgen. Ik vind het echt mooi om hier deel van te mogen uitmaken!"

‘Hartstocht - Het Passieverhaal’ is dinsdagavond 26 maart te zien in de Heilig Hart van Jezus kerk aan de Middenweg 541 in De Noord. Inloop vanaf 18.45 uur, aanvang 19.30 uur. 

Kijk voor de route die het kruis door het dorp aflegt en meer informatie op www.heilighartdenoord.nl.

Afbeelding
Afbeelding