Geslaagde viering 30 jaar De Vuurplaats

Nieuws
In de Vuurplaats heerst een echt ‘familiegevoel’.
In de Vuurplaats heerst een echt ‘familiegevoel’. (Foto: Fer Korver Fotografie)

DIJK EN WAARD – Burgemeester Maarten Poorter sprak zaterdagmiddag 13 april tijdens de 30-jarige viering vol lof over De Vuurplaats. Deze bijzondere plek in de wijk Butterhuizen werd in 1994 opgericht. Een kleine groep besloot een Centraal Wonen project te starten in samenwerking met de woningbouwvereniging, de gemeente en een architect. 

Marie van der Hoeven is samen met haar man bewoner van het eerste uur en tevens één van de initiatiefnemers. Ook Marieke Rensen woont er vanaf het begin. Ze vertelt: “We wilden nieuwbouw, én een woongroep, én milieuvriendelijk. Dat was voor die tijd wel een bijzondere combinatie. We hebben het echt bedacht zoals het is geworden. Het waren allemaal vooruitstrevende dingen die nu heel gewoon zijn maar toen nog niet. Het was een beetje, ontwerp met z’n allen je eigen huis. Maar het is wel intensiever dan ik me had voorgesteld.” 

Diversiteit

In De Vuurplaats zijn veertien woningen met een diversiteit aan mensen: in totaal zestien volwassenen, vijf kinderen, en een baby op komst. “Vier generaties, en de laatste jaren zijn er ook jongeren bijgekomen dus dan krijg je een bepaalde beweging. En voor de ouderen is het heerlijk om op de kleintjes op te passen”, zegt Marie. In haar speech geeft ze aan: “Ook al ben je van verschillende leeftijden, door de liefde en aandacht die je voor elkaar hebt, ben je verbonden met elkaar. Leeftijd maakt dan niet meer uit.” 


Burgemeester Maarten Poorter krijgt een rondleiding. - (Foto: Fer Korver Fotografie)

Onderlinge betrokkenheid

Bewoonster Elske, die er pas is komen wonen, heeft het naar haar zin hier. Ook voor haar zoontje van twee-en-een-half vindt ze het fijn om zo op te groeien. Eén van de kinderen is deze dag eieren aan het verkopen aan de burgemeester. “En het lukt ook nog”, zegt Elske lachend. Aan vindingrijkheid en creativiteit geen gebrek in de woongroep. Marieke: “Ik kocht onlangs wol bij de boer, waar we mee aan de slag gingen om te vilten.” De wol is tevens in de moestuin op de aarde gelegd, zodat er minder onkruid in komt, laat Elske zien. “Kennis, kwaliteiten en ervaring combineer je zo met elkaar en dat is superfijn.” Marieke beaamt dit. Haar eigen dochter die hier ook woonde had leren spinnen van de buurvrouw, leren timmeren van een ander en leren boren van haar vader.

De Vuurplaats blijft in ontwikkeling. In 2004 zijn er bijvoorbeeld zonnepanelen geplaatst. Ook wordt de tuin regelmatig onderhouden door fanatieke tuiniers. Tevens wordt de bloementuin bijgehouden door de oudste bewoonster Gerrie (85). Zij brengt deze middag ook nog een feestelijke toost uit op het 30-jarig bestaan. Dingen die samen gedaan worden door het jaar heen zijn onder andere discussie avonden, samen eten en het vieren van jaarfeesten.

Kennismakingsperiode 

Interesse om er te komen wonen? “We vragen of mensen twee maanden mee willen doen met de activiteiten. Zodat we kunnen kijken of iemand binnen de groep past. Daarna besluiten we sociocratisch of iemand toegelaten wordt” aldus Marieke. Ook Woonwaard doet nog een extra check.

Geldbesparing

Marieke spreekt zich tevreden uit over het ‘dingen delen’. “We hebben drie wasmachines, van elk gereedschapsstuk hebben we er één, we hebben een deelauto en deelfietsen. Ideaal. En we doen veel aan recyclen. We hebben een weggeeftafel. Als iemand iets wegdoet legt hij het daar neer, en als iemand iets nodig heeft, pakt hij het.” 

Speech

In haar speech stipt Marie de missie van De Vuurplaats aan. “Kinderen die spelen met elkaar en omgaan met ouderen, zorg voor het milieu, voor moeder aarde en het klimaat. Doordat je het met elkaar doet is het makkelijker dan dat je er alleen voor staat. Niet alleen in je eigen bubbel, maar samen met anderen zorg dragen voor een goede samenleving.” Er heerst dus echt een soort familiegevoel. Ook werd er dikwijls, door bewoners, meegelopen met de Klimaatmarsen in Den Haag en Amsterdam (als ‘Grootouders voor het Klimaat’). 

Toekomst 

Voor de toekomst zijn er diverse plannen. De burgemeester gaat contacten leggen binnen Dijk en Waard, zodat er mogelijk elders woongroepen opgezet kunnen worden. “Wij hebben de kennis” aldus Marie. Tijdens deze dag werd er ook al genetwerkt. Zo was er een medewerkster van eco-community LiberTerra uit Koedijk aanwezig om haar kennis en ervaring door te geven en tevens iemand van Woonwaard. 

Je vindt De Vuurplaats aan de Keizerfazant 46 in Heerhugowaard. Meer weten? Kijk op de-vuurplaats.nl. Er is mogelijkheid om de cursusruimte te huren voor cursussen, workshops en trainingen.

LISETTE KREIJGER