Dick Beers Nederlands kampioen sajetkolf

Sport
Het podium met van links naar rechts de nummer 3 Harry Gerdes, kampioen Dick Beers en de nummer 2 Louis Schilder.
Het podium met van links naar rechts de nummer 3 Harry Gerdes, kampioen Dick Beers en de nummer 2 Louis Schilder. (Foto: Aangeleverd)

ZUID-SCHARWOUDE - Voor de 36e keer werd afgelopen weekend het NK sajetkolf georganiseerd in café De Schelvis in Zuid-Scharwoude. Er hadden zich 48 kolvers ingeschreven. Om 10.00 uur werd gestart met de kolvers uit Dijk en Waard. Er werd fel gestreden om in de finale te komen, die ’s avonds gespeeld werd. In de middag kwamen de kolvers uit de rest van Nederland in de baan om zich te plaatsen voor de finale.

In totaal wisten 21 kolvers zich te plaatsen voor de finale, die om 19.30 uur begon. Niels Wissink startte met 89 punten en Louis Schilder en Dick Beers waren de laatsten die de baan in kwamen met 106 punten. Er werd met voorgift gespeeld, zodat een vierdeklasser de kans heeft om van een superklasser te kunnen winnen. Wim Schotsman, 4e klas, speelde goed en haalde 145 punten en ook Mark Aberkrom, 1e klas, deed het goed; hij haalde 146 punten. Wil Glas, 3e klas, sloeg 150 punten en dat deed ook vierdeklasser Jos Slangen. 

Harry Gerdes, speler uit de 1e klas, zette de boel op scherp door in de voorlaatste partij 53 punten te slaan en zijn puntentotaal daarmee op 155 punten te brengen. Bij de laatste partij kwamen Marcel Bergen (103 punten in de voorronde), Louis Schilder (106 punten) en Dick Beers (106 punten) in de baan voor hun finalepartij. Marcel had het even niet en kwam met 27 punten tot totaal 130 punten. Louis begon met 10, 10 en Dick met 12, 11 de derde slag Louis 12 en Dick 8 punten. De vierde slag sloegen beiden 12 punten, dus de laatste slag moest de beslissing brengen. Louis behaalde 10 en dus een totaal van 160 en Dick scoorde een 12, waarmee zijn totaal op 161 punten kwam. Dus werd Dick Nederlands kampioen. Al met al was het een gezellig en spannend kampioenschap, met veel dank aan het organiserend comité.