Iris van Hamburg, senior begeleider dagbesteding, (tweede van links) en sociaal ondernemer Rogier Tan bij Hartekamp deelnemers Tamara en Aleyna.
Iris van Hamburg, senior begeleider dagbesteding, (tweede van links) en sociaal ondernemer Rogier Tan bij Hartekamp deelnemers Tamara en Aleyna. (Foto: Dirk Karten)

‘Alles bij de Buurderij heeft een verhaal’

Algemeen

HAARLEM/HEEMSTEDE – “Lust je er nog een? Ze zijn nu nog warm”, zegt Michiel de Ruiter uitnodigend. Dat laten we ons geen twee keer zeggen. De Haarlemse Parels smaken nog lekkerder dan die van Oma Bobs (de ongekroonde koningin van de betere bitterbal). Het is bizar dat deze met smeuïg ragout gevulde bitterbal absoluut beter smaakt dan de populaire snack die met echt vlees is gemaakt. De Parel is 100% vegan/halal en heeft toch een diepe, rijke vleessmaak. De reden: oesterzwammen!”

Het is slechts één van de bijzondere producten die vanaf 18 mei te koop zijn bij de nieuwe Buurderij Hart. Het afgiftepunt is te vinden in de bakkerij van bakkerij Kleine Raak op het terrein van de Hartekamp Groep aan de Herenweg 5 in Heemstede.

Bij Bakkerij Kleine Raak in Heemstede opent vanaf 18 mei nieuwe Buurderij Hart

Sociaal ondernemers Rogier Tan, Erik Boele-de Zeeuw en Michiel de Ruiter rollen het concept ‘rechtstreeks van producent (boer) naar consument’ uit van Haarlem naar Heemstede. Waarbij eerstgenoemde in Noord-Hollandse boomgaarden van net geoogste appels en peren fruitsappen perst en twee laatstgenoemden ook producent zijn in hun Oesterzwammerij in Bloemendaal.


Schitterende oesterzwammen die smaken naar vlees.  

Circulair ondernemen

Het trio is het schoolvoorbeeld van circulair ondernemen. Pure kringlooplandbouw via koffieprut van de horeca en grote bedrijven. Honderd kilo (!) wordt per dag opgehaald dat dient als basis voor het kweken van schitterende en superlekkere oesterzwammen. Bij het trio worden geen producten verspilt. Of de afvalberg vergroot. Zo komen de kledinghangers waar de zakken met koffieprut aan hangen uit de inboedel van het failliete Cool Cat. En de kasten uit het Slotervaartziekenhuis dat de deuren sloot. “Alles hier heeft een verhaal”, zegt Erik.

Appel(sap) van Opa

Zo praatte Rogier Tan jarenlang de voering uit z’n tong om het bij particulieren voor elkaar te krijgen de niet-gebruikte appels uit hun mini-boomgaarden te mogen oogsten en verwerken tot appelsap. “Negen miljoen kilo fruit blijft jaarlijks bij particuliere tuinen ongebruikt aan de bomen hangen. Sinds 2020 halen we met de mobiele oogstpers daarvan 35.000 kilo op. Om tot ruim 25.000 liter eerlijke appelsap te verwerken”, licht Rogier toe. In pakken sap van ‘Appel van Opa’ vindt de aangenaam friszure, naar authentieke appelsap smakende frisdrank z’n weg naar de consument en de horeca.

Afgiftepunt

We ontmoeten Rogier in Bakkerij Kleine Raak. De mensen die daar als dagbesteding op bestelling allerlei lekkernijen maken, gaan vanaf 18 mei in Buurderij Hart een belangrijke rol spelen bij de uitgifte. Ook hier snijdt het mes aan meerdere kanten. Want Iris van Hamburg, senior begeleider dagbesteding, vindt het belangrijk dat cliënten ook een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij en onderdeel zijn van onze samenleving. 

“Hier werkt iedereen naar z’n eigen talent. Het is alleen lastig om met een groep van acht deelnemers en één begeleider op pad te gaan. Met Buurderij Hart halen we de maatschappij naar ons toe. Het sociale contact en de verbinding is goed voor beide partijen”, zegt ze. Deelnemers Tamara en Aleyna hebben er duidelijk nu al zin in. Aan hun inzet zal het succes niet liggen! En aan de kwaliteit van de producten ook niet.


 (H)eerlijke producten voor een eerlijke prijs. Dat is het Boeren en Buren /Buurderij Hart concept.

Rogier heeft een Buurderij kratje mee met verschillende (h)eerlijke producten die straks ook in Buurderij Hart te koop zijn. Even vergelijken. We leggen de Buurderij tomaat naast de supermarkttomaat. Zowel in smaak als formaat overklast de tomaat waar de producent bij de Buurderij wél een eerlijke prijs voor krijgt. Hetzelfde geldt voor de ui die zomaar een derde groter is.

Driehonderd producten

Wat ook opvalt in het Buurderij Hart aanbod van zo’n driehonderd producten van dertien producenten is de bijzonderheid én gevarieerdheid. Zo presenteren de ‘No Sugar Daddies’ biologische chocopasta’s op basis van dadel, zonder toegevoegde suikers. De biologische rauwmelkse geitenkaas en -zuivel en het geitenvlees komt van de White Ranch uit Assendelft waar Jan en Myrna op natuurlijke manier biologisch boeren. De onbespoten groentes komen van De Duintuin uit Heemskerk. Het vlees van Waterlant’s Weelde uit Oosthuizen. Oorspronkelijk zout komt zelfs uit de Oosterschelde van producent Zeeuwse Zoute.

“We zien het begrip ‘lokaal produceren’ breed. Haarlem en omstreken is vooral een consumeergebied”, licht Rogier toe.

Opzet en bestellen

De opzet van de nieuwe Buurderij Hart is hetzelfde als die van de twee Buurderijen die er al in Haarlem zijn (Rogier, Erik en Michiel zijn ook de ‘Buurderij verantwoordelijken’ voor Haarlem). Je bestelt gewoon op het moment dat het jou uitkomt op www.buurderijhart.nl je producten en haalt die zelf op. In het geval van Buurderij Hart gaat dat altijd op de woensdag worden.


Links de supermarkt tomaat, rechts de smaakvolle en grotere Buurderij variant. 

Feestelijke opening

Het sociale aspect hoort ook bij het Buurderij concept. Geen ‘praatpaal’ zoals je steeds vaker in de supermarkt tegenkomt maar de mogelijkheid tot een gezellig praatje bij het afhalen. Soms zijn op de afgiftedag ook producenten aanwezig om tekst en uitleg over hun producten te geven.

Het is natuurlijk ook een beetje feest als de Buurderij Hart op 18 mei op de Hartekamp opent. Van 11.30 tot 14.00 uur wordt de eerste afgifte daar luister bijgezet met muziek en ambachtelijk ijs van producent IJs van Buyten.

Tip: bestel eens de Haarlemse Parels en laat ons je ervaring weten. We zijn benieuwd naar de mening van onze lezers.

Deel van de dagelijks verse oogst van De Oesterzwammerij.
Van Sap van Opa en groentes tot lekkere smeersels voor op brood en zuivel.
Links de supermarkt tomaat, recht de Buurderij versie bomvol smaak
Links de supermarkt ui, rechts de Buurderij ui. (Er werd gelijk bij gezegd dat het spruiten niet hoort, maar op het moment van de foto maken was de nieuwe aanvoer nog niet binnen. Zo worden ze normaal niet verkocht)

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Haarlem

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
(UPDATE) Man (49) gewond bij mogelijk steekincident Archipelstraat 112-nieuws 28 jun, 22:46
Afbeelding
It’s Showtime bij Haarlem Shopping Night Algemeen 28 jun, 15:44
Afbeelding
Dit moet je weten over Openluchtfestival Klaterklanken VIDEO 28 jun, 14:03
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 28 jun, 10:26
Afbeelding
Jacky Ghijsen, een vrouw die niet opgeeft Algemeen 28 jun, 07:52
Afbeelding
Auto op z’n kant op Kleine Houtweg Algemeen 27 jun, 17:02
Afbeelding
Spetterende aftrap van The Big Sing in hofjes VIDEO 27 jun, 16:23
Afbeelding
Rotary Club Haarlem Oost viert lustrum en biedt Oekraïense kinderen dagje uit Algemeen 27 jun, 15:14
Afbeelding
Staat El Pincho uit Haarlem dit jaar weer in de Terras Top 100? Algemeen 27 jun, 11:59
Afbeelding
Lopen met de zon op de bol tijdens de 26ste editie ZorgSpecialist Grachtenloop Haarlem Algemeen 27 jun, 11:15
Afbeelding
Lintje voor oud directeur Frans Hals Museum: Ann Demeester Algemeen 27 jun, 10:37
Afbeelding
Raceliefhebbers genieten volop tijdens ADAC GT Masters in Zandvoort Algemeen 27 jun, 09:48
Afbeelding
Sport event Haarlem: Honkbalweek Haarlem (8-15 juli 2022) Wat moet je weten? Algemeen 24 jun, 21:11
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief