De jacht naar de eikenprocessierups is weer begonnen!

Algemeen
De eiken processierups wordt bestreden.
De eiken processierups wordt bestreden. (Foto: Daniel - stock.adobe.com)

HAARLEM - Spaarnelanden gaat deze maand weer onderzoeken of de eikenprocessierups weer in openbare ruimtes in Haarlem zit.

Eikenprocessierupsen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen en dieren. Daarom is het van belang dat er in een vroeg stadium al gezocht naar deze rups. Het onderzoek begint in de periode juni/juli met het inspecteren van een groot aantal eiken op de aanwezigheid van rupsen en nesten en het ophangen van feromoonvallen. In de feromoonvallen zitten geurstoffen die mannelijke eikenprocessievlinders aantrekken. De gevonden nesten worden verwijderd.

Spaarnelanden vraag inwoners om melding te doen als zij bij een gemeentelijke eigenboom eikenprocessierupsen aantreffen. Bel naar de gemeente Haarlem:14 023 of doe een melding via de site https://www.haarlem.nl/melding-doen. Spaarnelanden verwijdert de nesten zo snel mogelijk na het binnenkomen van een melding. 

Natuurlijke bestrijders

Heb je zelf in je tuin last van deze beestjes? Plaats dan bijvoorbeeld insectenhotels en vogelhuisjes. Zorg voor een bloemrijke omgeving zodat er veel natuurlijke bestrijders als Insecten, vleermuizen en vogels op af komen. Dit zorgt er ook voor dat de overlast van de eikenprocessierups kan afnemen.