GGD column: Een gezond gewicht

Algemeen
Bert van de Velden - GGD Kennemerland.
Bert van de Velden - GGD Kennemerland. (Foto: Melanie Caitlin)

Willen we met zijn allen gezonder worden? Dan moeten we gezonder gaan leven. Het lijkt zo logisch. Maar het is heel hard nodig. Uit een van onze laatste onderzoeken naar de gezondheid van volwassenen in onze regio blijkt dat 47% van de inwoners van regio Kennemerland overgewicht heeft. 34% heeft matig overgewicht (BMI 25 – 30) en 13% ernstig overgewicht (BMI groter dan 30).

Dat zijn serieuze cijfers. Terwijl in coronatijd soms het beeld leek te ontstaan dat we met zijn allen massaal zijn gaan wandelen, gaat het met de fysieke gezondheid nog altijd niet heel erg goed. Maar een zeer beperkt aantal mensen in de regio Kennemerland eet voldoende groente en fruit, drinkt genoeg water en gaat er regelmatig op uit om te sporten. Een kleine meerderheid beweegt gelukkig wel genoeg.

Maar een kleine meerderheid betekent in dit geval dat bijna de helft van alle mensen te weinig beweegt. En nog veel meer dan de helft eet te weinig groente. Dat is niet goed voor de gezondheid. Het is zelfs schadelijk. Ik begrijp dat normen – u moet zoveel groente eten, u moet zoveel uur per week sporten – betuttelend overkomen. Misschien zijn ze voor u niet haalbaar. En wat houdt iemand tegen om na een lange dag werken een hamburger te scoren? Dat is toch uw eigen keus?

Dat is het inderdaad. En u mag doen en laten waar u zin in heeft. Maar het één hoef het ander niet uit te sluiten. Door te zorgen voor beweging (zoveel het kan) en voldoende groente en fruit zorgt u ervoor dat uw lichaam gezond wordt en is die hamburger een keer ook helemaal geen probleem. Laten we er samen voor gaan om deze cijfers heel erg naar beneden te halen. Overgewicht is geen verzinsel, maar een serieus probleem. Is het in uw omgeving om welke reden dan ook moeilijk om te bewegen en/of gezond te eten? Kom dan in contact met ons zodat we weten wat er speelt. Wij zijn er voor uw gezondheid.