Aandacht voor het ambacht in 47ste Haarlemse Hofjeskrant

Algemeen
Peter Zwaanenburg deed de elektra in het Frans Loenenhofje.
Peter Zwaanenburg deed de elektra in het Frans Loenenhofje. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - De Haarlemse Hofjeskrant komt drie keer per jaar uit: in januari, mei en september. De laatste van het jaar komt altijd voor de Open Monumentendagen uit en ligt daarom ook op monumentale plekken als de Bavokerk, de Koepel Kathedraal en het stadhuis. Duurzaam is dit jaar het thema. Hofjes zijn dat bij uitstek, mede dankzij de vakmensen die ze hebben gebouwd en restaureren!

In editie 47 aandacht voor duurzaamheid in Hofje Inden Groenen Tuin waar het dak van het hoofdgebouw werd geïsoleerd en vernieuwd. Dakdekker Pronk timmerde bovenop 8,5 cm dikke isolatieplaten een houten constructie waarop maar liefst 7700 leistenen werden geplaatst. Dakisolatie is voor monumentale gebouwen een goede manier om energie- en warmteverlies te beperken.

Een tweede voorbeeld van besparing is de omzetting van gaslantaarns naar ledverlichting in het Frans Loenenhofje. Die was mede te danken aan de stijgende gasprijs. Dat de hofjes met hun tijd meegaan bewijst de aanwezigheid van een schemerschakelaar. Die reageert via wifi op daglicht.

De Hofjeskrant blikt ook terug op de Vijfhoekkunstroute. Ritha van den Burg exposeerde met schilderijen en beelden van speksteen, albast en serpentijn in haar eigen hofje. Al twintig jaar zijn woonkamer en tuin haar atelier.

Natuurlijk is er ook een terugblik op de Hofjesconcerten. Extra leuk dit keer was de première van het Haarlemse Hofjeslied. Neil Wallace van The Big Sing vond het een mooi verhalend lied met wortels in de geschiedenis. Regent Lieuwe Zoodsma was bij de presentatie van de roman ‘Hofje zonder zorgen’ en doet daar van verslag. Herma uit het Hofje van Bakenes maakte weer een met humor doorspekte column getiteld ‘Vreemde vogels’.

De Hofjeskrant ligt op de inpaktafels van de DEKA, AH, VOMAR, JUMBO en PLUS en bij Muys Kantoor en Kado en Van der Pigge. In Overveen bij AH, in Heemstede bij de VOMAR, AH en DEKA en in Bloemendaal bij AH en Papyrium. De Hofjeskrant is ook te volgen op Facebook.