‘Vrijwilligers van Hospice Haarlem EO zijn onbeschrijfelijk, wat een passie en liefde!’

Algemeen
Birgit Reumkens neemt het geldbedrag in ontvangst. Het beeld prachtige beeld krijgt een mooie plek in Hospice Haarlem.
Birgit Reumkens neemt het geldbedrag in ontvangst. Het beeld prachtige beeld krijgt een mooie plek in Hospice Haarlem. (Foto: Rodny Photography)

HAARLEM - Hospice Haarlem en omstreken heeft vorige week een eervolle jaarlijkse landelijke prijs gewonnen van VPTZ Nederland, de koepel voor lokale en regionale vrijwilligersorganisaties in de palliatieve terminale zorg.

De commitment van onze vrijwilligers is enorm

Een prachtige prijs die niet gewonnen zou zijn zonder de fantastische inzet van alle vrijwilligers. Met ziel en zaligheid wordt met man en macht elke dag weer gezorgd voor een veilig plek waar mensen waardig kunnen verblijven.

Directeur Pauline Jäger kan het niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de vrijwilligers zijn voor Hospice Haarlem en omgeving. “Bij ons zijn meer dan 100 vrijwilligers nauw betrokken bij de verzorging en ondersteuning van de opgenomen gasten in het Hospice huis. Ook geven zij mantelzorg aan terminaal zieke mensen in de thuissituatie. De liefde voor de gasten uitten zij door pure inzet. Dat wordt aan alle kanten geboeld. Van de tuinman tot de maaltijdbereiders. Iedereen doet het vol passie. De intrinsieke motivatie is zo hoog, die bereik je vaak alleen als het vrijwilligers betreft.

De liefde van vrijwilligers voor onze gasten wordt geuit door inzet

Juryrapport

Van alle inzendingen werd de inzending van Hospice Haarlem als nummer één gejureerd. ‘’Elke organisatie liet haar vrijwilligers een rapport maken waarom zij vinden dat hun Hospice zo goed voor haar vrijwilligers is. Daar zijn ze mee aan de slag gegaan en aan de hand daarvan heeft een onafhankelijke jury bepaald dat Hospice Haarlem de prijs verdient. In het rapport staat onder meer dat wij onze vrijwilligers het beste waarderen door hen goede (bij)scholing aan te bieden. Tevens is de samenwerking tussen professionals en vrijwilligers fantastisch. Verder houden we inspirerende en gezellige bijeenkomsten voor hen, wat de drive om je in te zetten alleen maar hoger maakt, aldus Jäger.

Aandacht en waardering

Hier moet je denken aan het geven van een cadeautje en persoonlijke kaart op je verjaardag, VVV bonnen, goede één-op-één gesprekken en het faciliteren van opleidingen en trainingen. We bieden via de overkoepelende organisatie soms een tweedaagse training aan met overnachting in een hotel. Deze trainingen zijn echt gespecifieerd. De tuinman krijg een andere training dan de mensen die koken. Zij leren bijvoorbeeld hoe het rook- en smaakvermogen is van iemand die in zijn of haar laatste levensfase is. Hoe kun je als kok het eten dan toch nog zo maken dat het lekker is? Dat soort kennis is ontzettend waardevol om te leren. Tevens ontmoet je vrijwilligers van andere hospices met wie je jouw kennis en ervaringen kunt delen. Je kunt je voorstellen dat een vrijwilliger na afloop razend enthousiast is en weer staat te popelen om aan de slag te gaan.’’

Vrijwilligers blijven soms wel dertig jaar bij Hospice Haarlem

Het is dan ook niet gek dat de meer dan 100 vrijwilligers met liefde elke week naar Hospice Haarlem komen om te werken. Wij hebben gemiddeld 10 procent verloop. Afgelopen jaar zijn er vier vrijwilligers vertrokken nadat zij los van elkaar meer dan 30 jaar meeliepen. Het is dan tijd om weg te gaan. Het werk is intensief en soms mentaal/emotioneel zwaar. Als je dat niet meer aankunt, dan is het tijd om afscheid te nemen.

Een van de vrijwilligers is Birgit Reumkens-Underberg tevens rechterhand van Jäger. Zij mocht de prijs, een sculptuur en een bedrag van 2500 euro te besteden aan de vrijwilligers in ontvangst nemen. “Ik ben ontzettend trots dat ik namens alle vrijwilligers deze prijs in ontvangst heb mogen nemen. Het is een blijk van waardering en dat geeft ons nieuwe energie voor de komende tijd.’’

Vrijwilligers versus professionals

Omdat vrijwilligers zo ontzettend belangrijk zijn, wil Jäger ook niet van het concept; ‘werken met vrijwilligers en professionals’ afwijken. “Je zou een hospice kunnen runnen zonder vrijwilligers, maar dan is de motivatie anders. Nu hebben we mensen die bewust een keuze maken om dit te doen. De commitment is anders en dat voel je. De sfeer is nu fantastisch en dat wil ik niet veranderen. Werken met betaalde en onbetaalde krachten geeft de juiste dynamiek. Er zit zoveel power in onze club, dat voel je als je bij ons binnenstapt.’’

Uitbreiding

De vraag naar een Hospice in deze regio is groter dan wat de huidige hospice kan aanbieden. Daarom is er in het meerjarenbeleidsplan afgesproken dat zij wil uitbreiden met een tweede locatie. ‘’Het aantal mensen dat aanklopt voor hulp en ondersteuning groeit met de dag. We willen meer bedden aanbieden, meer ondersteuning ook thuis. We zien dat de nood bij velen groot is voornamelijk in de nachten. Dan is alles heftiger, angsten worden groter, de pijn wordt erger en ga zo maar door. Juist voor die mensen willen wij er zijn. Uitbreiding is zeer wenselijk.’ De komende tijd zal er voornamelijk gekeken worden naar hoe dit gefinancierd kan worden. Naast steun van de overheid, moeten wij het meeste zelfs bekostigen. Dit doen wij door het aanschrijven van particuliere fondsen en instellingen,’’ aldus Jäger.

‘’Wij zijn de informele zorg maar willen meer samenwerken met formele instanties. Professional naast de vrijwilliger. Andere taken maar met dezelfde intentie. Daar zie ik de toekomst in.’’