Nieuwjaarsduik Zandvoort: Wie was Ok van Batenburg

Algemeen
Ok van Batenburg initiatiefnemer van de eerste nieuwjaarsduik in Zandvoort.
Ok van Batenburg initiatiefnemer van de eerste nieuwjaarsduik in Zandvoort. (Foto: Facebook Nieuwjaarsduik Zandvoort)

ZANDVOORT - In 1960, vijf jaar vóór de eerste Nieuwjaarsduik in Scheveningen werd in Zandvoort al een Nieuwjaarsduik gehouden. Deze werd georganiseerd door Ok van Batenburg, destijds zwemleraar bij zwemclub Njord ‘59 in Haarlem. Waarschijnlijk was dit de eerste georganiseerde Nieuwjaarsduik die in Nederland plaatsvond.  

De heer van Batenburg is in december 2020 op 90-jarige leeftijd overleden. Hij woonde in verzorgingstehuis De Rijp in Bloemendaal. De geboren en getogen Bloemendaler is de organisator van de eerste Nieuwjaarsduik op 1 januari 1960 in Zandvoort. Maar waarom Zandvoort als hij in Bloemendaal woonde.

In 1959 was Van Batenburg zwemtrainer in Zandvoort en het leek hem een leuk idee om met zijn clubje op 1 januari de zee in te duiken. Op de Facebookpagina van Nieuwjaarsduik Zandvoort vertelt hij over de eerste duik.

“Het was de koudste winter sinds 1789 en delen van de Noordzee waren dichtgevroren. En toch de zee in, niet doorgaan was geen optie. We liepen erin tot aan onze knieën en ik riep: ‘terug, terug! Laat je niet vallen!’. Je kon helemaal niets doen met je spieren, het was zelfs moeilijk om je benen op te trekken. Dat was een heel intense ervaring”, vertelt de heer Van Batenburg op Facebook.


Geschiedenis van de Nieuwjaarsduik

De Nieuwjaarsduik is één van de grote tradities in Nederland. Niet dat Nederland de eerste was, een van de oudste duiken werd al in 1920 georganiseerd door de Polar Bear Swim Club in Vancouver Canada, die tijdens deze eerste editie met tien man/vrouw de zee in dook.Nu dan even niet, maar in normale tijden met ruim 220 duiken lijkt het erop dat een koude Nieuwjaarsduik hoort bij oud en nieuw net zoals oliebollen en Youp of een andere cabaretier.

Zolang zijn gezondheid het toeliet, is Ok blijven duiken, de laatste jaren niet zoals in het begin 3 keer te water, maar slecht 1 maal. Waarom 3 keer; een keer voor je zelf, een maal voor publiek en tenslotte nogmaals voor de fotografen. De laatste jaren was Ok aanwezig als de Unox Duikmeester, een titel die hij met trots droeg, net als zijn koninklijke onderscheiding en de penning van verdiensten van de gemeente Haarlem. 

Corona 

De laatste maanden van zijn leven werd Ok liefdevol bijgestaan door zijn partner Jankees, die hem ondanks de corona en de quarantaine geen minuut in steek liet, al moest hij zich daarvoor opsluiten in het verzorgingstehuis. Jankees heeft de waardevolle laatste zorg op zich genomen, met volle bewondering van het zorgpersoneel.

De Nieuwjaarsduik Zandvoort zal de naam Ok van Batenburg gaan toevoegen aan de naam van de duik. En herinnert hem als de man die vond dat je niet de grootste hoeft te zijn als je maar de leukste duik organiseert.