Kerstpakketten voor Haarlemse minima - 'Als je ziet hoe sommige mensen moeten rondkomen, dan breekt je hart'
Nieuws

HAARLEM – Hoewel Monique van den Berg het zelf ook niet breed heeft, zet ze zich met heel haar hart in voor anderen. Met een team van betrokken Haarlemmers stelt Monique kerstpakketten samen voor de minima in Haarlem. “We geven liever weg dan dat we krijgen, we gunnen het deze mensen zo, het komt echt uit ons hart”, geeft Monique aan.


Vijf jaar geleden startte Monique met het samenstellen van kerstpakketten. Het samenwerken om het verschil te maken, de mooie giften, de dankbaarheid en de warme reacties zorgden ervoor dat Monique doorpakte en zich vijf jaar laten nog steeds inzet voor mensen die het moeilijk hebben rond de feestdagen. Monique is zelf longpatiënt en is ernstig ziek. De andere vrijwilligers die samen met haar de pakketten samenstellen, zijn ook ziek. “Maar, we kunnen ook heel veel wel. We zijn een team, als iemand het even niet redt, pakt een ander het op. We doen wat we kunnen.”

Armoede


Mensen die in aanmerking komen voor een kerstpakket zijn mensen met een bijstandsuitkering, met het minimumloon en een gezin, mensen die in de schuldsanering zitten, maar ook mensen met een WAO-uitkering. “Er is meer armoede dan je denkt”, legt Monique uit. “Er is ook veel verborgen armoede. Dat zijn mensen die zich – uit schaamte - niet aanmelden voor een kerstpakket, maar waarvan ik wel weet dat ze het heel goed kunnen gebruiken. Door mijn contacten kom ik toch met deze mensen in aanraking en probeer ik waar mogelijk te helpen. Daarom maken we het hele jaar door ook noodpakketten.”

Inhoud


De inhoud van de kerstpakketten is afhankelijk van wat er binnen wordt gebracht. “We proberen het zo feestelijk mogelijk te maken. Maar, we zouden graag wat meer aanbieden. Iets lekkers voor de kinderen, een koekje of een snoepje. Of iets lekkers om te eten met kerstmis. We lopen echt overal te bietsen, maar dan wel voor een ander”, lacht Monique. “We gaan winkels af, we doen oproepjes. Het is zwaar en soms frustrerend dat we zo vaak nee te horen krijgen. Maar, de reacties zijn ook hartverwarmend. Mensen zijn zo dankbaar en wij zijn heel blij dat we iets kunnen doen voor deze mensen. Veel mensen die hier iets komen brengen voor de pakketten hebben zelf ook weinig. Hoe het komt dat juist deze mensen iets komen brengen? Ik denk omdat ze zelf weten hoe het is om niets te hebben. En ze vinden het fijn om iets weg te geven, om een ander te helpen. Het zijn eigenlijk net zulke idioten als wij.”

Inmiddels staan er bijna veertig kerstpakketten klaar in de woning van Monique en Wim (hij regelt het administratieve gedeelte). Ze willen er graag nog veel meer maken, de dozen staan al klaar, maar er is niet voldoende binnen gekomen voor meer pakketten. “"We zijn dringend op zoek naar meer particulieren en (lokale) ondernemers die willen helpen. Het komt echt bij de juiste personen terecht! Als je ziet hoe sommige mensen moeten rondkomen, dan breekt je hart. We hebben 160 aanvragen binnen gekregen, dus we hopen dat we nog een aantal pakketten samen te kunnen stellen.”

Alle hulp is welkom! Wie iets wil doneren, kan contact opnemen via wim.nun57@gmail.com. Doneren kan in de vorm van voedsel, koek en/of snoep, speelgoed, accessoires, speelgoed enzovoorts.