De 7 leukste activiteiten in Haarlem!

Toerisme
Haarlem heeft zoveel te bieden, óók vanaf het water!
Haarlem heeft zoveel te bieden, óók vanaf het water! (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM - Een lekker dagje Haarlem, maar geen idee wat te doen? Wij laten je graag zien wat er te doen is in Haarlem!

Psst, ga je geen dagje, maar een heel weekendje weg in Haarlem? Check dan deze tips.


Wat te doen in Haarlem: de leukste tips! 

Haarlem is de perfecte bestemming voor een heerlijk dagje uit, helemaal het centrum. De stad staat vol schitterende bezienswaardigheden, gezellige terrassen, unieke musea en prachtige historische pareltjes die je echt een keer gezien moet hebben. Een dagje uit in Haarlem, dat is altijd een goed idee. Wat te doen in Haarlem (centrum)? In deze Rodi-reisgids hebben wij de leukste uitjes voor je op een rij gezet:

  • Frans Hals Museum Haarlem
  • De Grote Markt van Haarlem
  • De Gouden Straatjes Haarlem
  • Teylers Museum Haarlem
  • Jopenkerk Haarlem
  • Hofjes van Haarlem
  • Stranden van Zandvoort en Bloemendaal

Kom gezellig naar Haarlem 

Haarlem, de levendige, historische stad aan het Spaarne, is één groot bruisend openluchtmuseum, vooral in het centrum kun je je lol op. De monumentale gebouwen, grote pleinen en kleine, idyllische straatjes in het centrum van de stad; de historie ligt er letterlijk voor het oprapen. Op straat én vanaf het water. Zo krijg je tijdens een rondvaart door de stad over de Spaarne een uniek kijkje in de Gouden Eeuw, de tijd waarin Haarlem een periode van grote welvaart kende. Gelukkig is de rijkdom van toen goed bewaard gebleven, zodat we ook vandaag de dag volop van deze zichtbare en verborgen pareltjes kunnen genieten. 

Overnachten in Haarlem? De beste B&B’s van Haarlem vind je hier, en de top hotels van Haarlem hier.


Wat kan ik allemaal doen in Haarlem? 

Of je nu zin hebt om te winkelen of een terrasje te pakken, je te vergapen aan de geweldige architectuur of een van de vele musea in het centrum van de stad te bezoeken: één dag is eigenlijk niet voldoende om Haarlem écht te ontdekken. Daarom hebben wij een top 5 van ‘things to do’ in Haarlem voor je gemaakt. 

Wat te doen in Haarlem (centrum)? Dit zijn de leukste tips voor een dagvullend programma in de stad aan de Spaarne:

1. Frans Hals Museum: oud ontmoet nieuw

In het Frans Hals Museum, vernoemd naar de Haarlemse meester Frans Hals, worden twee kunstwerelden samengebracht. Het museum kent twee locaties met uitdagende collecties van oude kunst uit de 16e en 17e eeuw en moderne, hedendaagse kunst. De iconische gebouwen Hof (Groot Heiligland 62) en Hal (Grote Markt 16) van het Frans Hals Museum liggen op loopafstand van elkaar. De wandeling tussen de twee locaties door het historische centrum is al een avontuur op zich. Ontdek hoe men leefde in de Gouden Eeuw en aanschouw onder meer ’s werelds grootste collectie van meesterwerken van Frans Hals. 

2. De Grote Markt, het hart van Haarlem

De Grote Markt vormt het historische hart van de Haarlemse binnenstad. Dit indrukwekkende plein aan de voet van de Grote Kerk, ook wel bekend als de Grote of St. Bavokerk, is al honderden jaren de plek waar mensen elkaar ontmoeten in het centrum. Deze Haarlemse hotspot is het toneel voor een grote verscheidenheid aan evenementen, zoals de zaterdagmarkt, festivals en concerten. Neem plaats op een van de vele terrassen en geniet van het schitterende uitzicht op de Grote of St. Bavokerk. De recent gerestaureerde gotische kerk met zeven klokken en een indrukwekkende toren is ook geopend voor bezoek ,mocht je het gebouw van binnen willen bekijken.

Tekst gaat door onder de foto

te doen in haarlem dagje haarlem tips
Op de Grote Markt valt genoeg te beleven! - Mexx van der Lieuw / Regio12media.nl

3. Shop ‘till you drop in de Gouden Straatjes

Ben jij gek op winkelen? Dan kom jij in Haarlem (centrum) helemaal aan je trekken. De stad, al meermaals uitgeroepen tot de leukste winkelstad van Nederland, kent een afwisselend aanbod van leuke, hippe shops, knusse boetiekjes, grote woonwinkels, moderne conceptstores en antiekmarkten. Speur de smalle straatjes van de oude Haarlemse binnenstad af op zoek naar de beste deals en absolute musthaves. 

Onze tip? Ga shoppen in de Gouden Straatjes. Hier vind je talloze verrassende boetiekwinkeltjes waar je altijd slaagt. Of je nu van vintage of exclusief design houdt; de veelal ambachtelijke shops in De Gouden Straatjes ademen fashion, stijl en kwaliteit.

4. Teylers Museum: tijdloos en betoverend 

Het Teylers Museum is het oudste museum van Nederland en het eerste museum dat ooit geopend werd voor publiek. Dit Haarlemse museum is een kunstwerk op zich. In het historische gebouw staat bezoekers een ware tijdreis te wachten. Kunstwerken van oude meesters, fossielen van miljoenen jaren oud, zeer zeldzame boeken van onschatbare waarde en de meest ingenieuze instrumenten; het Teylers Museum brengt kunst en wetenschap op ongeëvenaarde wijze in beeld. In het museum vind je de Ovale Zaal. Deze ruimte is meer dan twee eeuwen oud en vormde het eerste gedeelte van het museum.

Tekst gaat door onder de foto

wat te doen in haarlem dagje uit dagje weg
Teylers Museum - Rodi Haarlem

5. Ambachtelijk proosten in de Jopenkerk

Na al die belevenissen en indrukken is het tijd om de dag goed af te sluiten. En hoe doe je dit nu beter dan met een heerlijk, ambachtelijk gebrouwen biertje? De Jopenkerk in Haarlem is een voormalige kerk die inmiddels dienst doet als brouwerij van het bekende Jopenbier. In de oude kerk vind je naast de brouwerij een grand café en een proeflokaal waar je in een sfeervolle omgeving kunt genieten van de karakteristieke smaak van Jopenbier.

Wat te doen in Haarlem? Visit Haarlem! 

Haarlem is de stad die alles heeft. Wij hebben je alvast een klein voorproefje gegeven van de bezienswaardigheden en activiteiten die in de stad - met name in het centrum - te vinden zijn. Wil je meer informatie over Haarlem, haar rijke historie en de vele verborgen geheimen die je écht niet mag missen? Kijk dan eens op Visit Haarlem. Hier kom je alles te weten over de parel van Noord-Holland.

6. Betoverende hofjes: Ontdek de verborgen oases

Haarlem staat bekend om zijn pittoreske hofjes, verstopte binnenplaatsen omringd door historische huizen. Wandel door deze verborgen oases en laat je betoveren door de serene schoonheid. Geniet van de rust en bewonder de prachtige bloemen, groene tuinen en oude waterputten die je terugvoeren in de tijd.

7. Ontspan op de nabijgelegen stranden: Zandvoort en Bloemendaal

Haarlem ligt op een steenworp afstand van de prachtige stranden van Zandvoort en Bloemendaal. Na een dagje sightseeing in de stad kun je de korte reis maken naar de kust en genieten van de ontspannen sfeer en verfrissende zeelucht. Huur een fiets en maak een mooie tocht door de duinen voordat je neerstrijkt op het zachte zand. Of je nu wilt zonnebaden, zwemmen in de zee of een wandeling wilt maken langs de kustlijn, de stranden rond Haarlem bieden een oase van rust en schoonheid om van te genieten. Vergeet niet om te genieten van de gezellige strandtentjes en beachclubs, waar je kunt genieten van heerlijk eten en verfrissende drankjes terwijl je uitkijkt over de golven. Een dagje naar het strand is de perfecte ontsnapping aan de drukte van de stad en een geweldige aanvulling op je avontuur in Haarlem.

Wil je na een dagje struinen door Haarlem lekker uit eten in het centrum of op een andere Haarlemse hotspot? Wij hebben de beste restaurants van Haarlem voor je verzameld. Haarlem, daar moet je geweest zijn.