Wandelen voor vriendschap

Algemeen
De dappere stappers zijn zojuist Abbenes gepasseerd.
De dappere stappers zijn zojuist Abbenes gepasseerd. (Foto: Anke Steffers)

door Anke Steffers

NIEUW-VENNEP - Stichting Philia (Grieks voor 'vriendschap') verzorgt elke twee weken een wandeling. Eens in de maand gaat de wandeling, die zo rond de 10 kilometer per keer is, van start met een gezond ontbijt bij de BioExpress in Tuincentrum Suidgeest. Ik liep een keertje mee.

Stichting Philia neemt het initiatief

Maikel Koehof is, samen met Kirsten Veldhoen, initiatiefnemer van de wandelclub. "Ik heb in mijn leven nare dingen meegemaakt waardoor ik steeds minder onder de mensen kwam," vertelt Koehof. "Een goede vriend bracht me in contact met Vincent van Munster van Stichting Philia. Vincent vroeg wat ik wilde. Door een blessure kan ik niet meer sporten, maar ik wilde graag bewegen. Hij vroeg of ik misschien zelf ideeën had. We besloten te starten met een wandelclub voor mensen die tussen wal en schip vallen, zoals mensen met een licht verstandelijke of visuele beperking, een vorm van autisme, eenzaam zijn en mensen die vriendschap zoeken. Dit doen we nu ruim een jaar."

Voor het eerst

Zaterdag 13 april ontbijten er vijf mensen mee, met daarnaast Koehof, Veldhoen en ik. Het sfeertje aan tafel is goed. De aanwezigen genieten van een smakelijke en gezonde smoothie, een tosti en een kopje thee of koffie. Een dame is er voor het eerst en wordt hartelijk welkom geheten. Ze komt een keertje kijken, woont nog niet zo lang in Nieuw-Vennep en hoopt op wat leuk contact. Een andere dame komt bijna elke twee weken. "Ik kijk er echt naar uit," vertelt ze. Na anderhalf uur gezelligheid gaan we met zijn vijven, plus blindengeleidenhond Pim, op pad. Een dame en een heer gaan niet mee wandelen en de mevrouw die er voor het eerst is, merkt dat ze in tijdnood zal komen als ze meegaat, omdat ze is uitgenodigd om mee te gaan naar het bloemencorso. "Maar", zegt ze, "het is lang geleden dat ik zo'n leuke ochtend heb gehad. Volgende keer kom ik zeker weer."

"En daar doen we het voor," zegt Koehof als we het tuincentrum uitlopen om aan de wandeling te beginnen. "Iedereen moet het leuk hebben. Soms heeft een deelnemer een verzoek in welke richting we lopen en dat doen we dan ook. Vorige keer werd het laatste stukje alleen wel een survivaltocht. De weg waar we dachten te kunnen lopen, was nog niet af."

Barbecue

Ook hebben de initiatiefnemers plannen om in de zomer in de middag te gaan wandelen en dan af te sluiten met een barbecue. "Daarvoor vragen we, net als bij het ontbijt, een kleine bijdrage. En mochten er in de toekomst meer mensen komen, waarvan de één wat langer wil wandelen dan de ander, dan splitsen we ons op. Want we willen de eenzamen en mensen die contact of vriendschap zoeken, heel graag naar buiten krijgen."

Het wordt een flinke wandeling. Langs de Ringvaart naar Abbenes, langs de rand van Lisse door Lisserbroek en via Getsewoud terug naar het tuincentrum. Onderweg wisselen we geregeld van gesprekspartner. Er valt geen enkele stilte, er wordt geluisterd en verteld. Het voelt goed, zo samen op stap. We zien enkele bollenvelden die nog wat zonnestralen nodig hebben, ik merk meerdere keren, voor mij onbekende, plantjes op in de berm, we staan even stil bij een prachtige bloesem in een tuin en in Getsewoud wijzen twee van de wandelaars op schoenen die daar in de bomen hangen. Na 11 kilometer zijn we terug bij Suidgeest. Koude oren, zere voeten, maar met een ervaring rijker neem ik afscheid van deze vier fijne mensen.

Ook een keertje meewandelen of aanschuiven bij het gezamenlijke ontbijt van de wandelclub van Stichting Philia, mail naar info@stichtingphilia.nl voor meer informatie.

Net na de start over de Hoofweg langs de Ringvaart.
Een lentebloesem vol in bloei.
Paars en geel, Pasen in natuurvorm.
Blindengeleidehond Pim.
De wandelclub begint elke maand met een gezamenlijk ontbijt. Op de voorgrond Maikel Koehof.
Schoenenkunst in een boom in Getsewoud.
En nog meer schoenenkunst in een boom in Getsewoud.
Een bermplantje dat mijn aandacht trok onderweg.