Crowdfunding om Lutkemeerpolder om te toveren tot voedselpark

Algemeen
Actiegroep Behoud Lutkemeer organiseerde op het bezette stuk land in de Lutkemeerpolder een actiemiddag om de bouw van een bedrijfshal op een van de laatste stukken biologische landbouwgrond van Amsterdam te voorkomen.
Actiegroep Behoud Lutkemeer organiseerde op het bezette stuk land in de Lutkemeerpolder een actiemiddag om de bouw van een bedrijfshal op een van de laatste stukken biologische landbouwgrond van Amsterdam te voorkomen. (Foto: Dingena Mol)

NIEUW-WEST - Er is nog steeds een actieve groep die zandwagens tegenhoudt in de Lutkemeer om er voor te zorgen dat het gebied niet verandert in een bedrijventerrein. Platform Behoud Lutkemeer biedt de gemeente Amsterdam een alternatief: een voedselpark waar Amsterdammers zelf hun groente en fruit kunnen verbouwen. Rechtstreeks van de akkers op het bord, door zelf te oogsten en te plukken. Vanaf vandaag kan iedere Amsterdammer dit mogelijk maken, via de crowdfunding om de Lutkemeerpolder, tussen Osdorp en Schiphol. Het plan is om het gebied om te toveren tot Voedselpark Amsterdam. Met de opbrengst van de actie wordt de grond in de polder gekocht van de gemeente Amsterdam. De campagne duurt tot en met 7 maart.

Behoud Lutkemeer hoopt dat de gemeente Amsterdam deze kans grijpt nu Albert Heijn bekend heeft gemaakt geen distributiecentrum in de polder meer te willen bouwen en dit laatste stuk vruchtbare landbouwgrond in Amsterdam veilig te stellen voor Amsterdammers. Initiatiefnemers zijn Behoud Lutkemeer, Stichting Grond van Bestaan, Voedsel Anders en Foodcouncil MRA. Zij strijden al jaren voor het behoud van de Lutkemeerpolder.

Droom

“De crowdfunding laat zien dat Amsterdammers bereid zijn geld te willen uitgeven voor een voedselpark. Er is genoeg draagvlak. De Lutkemeer vol bouwen is niet wat Amsterdammers willen”, vertelt Alies Fernhout van Behoud Lutkemeer. De droom van de initiatiefnemers is om ideeën over een duurzame voedselproductie aan de rand van Amsterdam daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Van de Lutkemeerpolder een plek te maken waar stadsboeren eten voor de Amsterdammers verbouwen op de meest vruchtbare grond van de stad. Een plek waar iedereen kan recreëren en leren. Waar kennis wordt opgedaan en uitgewisseld over landbouw, duurzaamheid en biodiversiteit. Waar gewerkt wordt aan een echt groene en duurzame economie.

Zit vast

Zo vlak voor de verkiezingen wil de actiegroep de Amsterdamse politiek lucht geven voor andere standpunten. “Het gesprek zit vast. Er is een heel breed gedragen plan dat uitvoerbaar is. Laten we uit de loopgraven komen en samen kijken om dit te realiseren”, vindt Alies. “Ahold heeft zich teruggetrokken. Verder is er niks getekend. Het zijn de investeerders die willen bouwen. Lutkemeer 1 is volgebouwd en heeft een hele tijd leeg gestaan. We willen niet dat dit in de rest van de Lutkemeer ook gebeurt.”Met Voedselpark Amsterdam willen we laten zien wat er mogelijk is in de polder en dat er veel draagvlak voor is in de stad

“Met Voedselpark Amsterdam willen we laten zien wat er mogelijk is in de polder en dat er veel draagvlak voor is in de stad. We willen donaties gaan werven om de polder te kopen. Samen investeren we één miljoen euro en met andere grondfondsen kopen we de grond vrij. Daar is in de aanloop naar de verkiezingen een grote campagne op voorbereid. Die kan alleen slagen als onze supporters van het eerste uur ook mee doen.” 

Meer informatie over de campagne via: https://voedselparkamsterdam.nl.

Ruim 8.000 mensen tekenden al de oproep om de Lutkemeer opnieuw te bestemmen tot landbouwgrond. “Dat geeft wel aan hoeveel behoefte hieraan is. Met deze crowdfunding hopen we de rest van de Amsterdammers te bereiken. We zitten midden in een klimaatcrisis en de gevolgen daarvan denderen op ons af. Een distributiecentrum op de laatste vruchtbare grond van Amsterdam kan écht niet. Daarom moeten we nu handelen. Een voorbeeld zijn. Juist in Amsterdam. Voor iedere inwoner van de stad is dit een unieke kans om Voedselpark Amsterdam te realiseren”, zegt Alies Fernhout, een van de initiatiefnemers van actiegroep Behoud Lutkemeerpolder.”

Tot 7 maart heeft de crowdfunding elke week een thema waarover de komende weken op deze site is te lezen.