Een impressie van het distributiecentrum waarvoor vergunning is verleend.
Een impressie van het distributiecentrum waarvoor vergunning is verleend.

Toch bouwvergunning afgegeven voor distributiecentrum Lutkemeerpolder

Algemeen

NIEUW-WEST - Er is voor het bedrijventerrein in de Lutkemeerpolder een bouwvergunning afgegeven. Het plan is om er een distributiecentrum van 55 duizend vierkante meter te bouwen. Ondertussen gaat Platform Behoud Lutkemeer onverdroten verder met de crowdfunding van Voedselpark Amsterdam.

De teller voor het Voedselpark staat op bijna 4 ton. Daarnaast is burgercoöperatie Land van Ons ingestapt en hebben zij toegezegd miljoenen te willen investeren. Meer dan 5000 mensen hebben zich achter het plan geschaard.

Investeerder

Desondanks heeft de gemeente Amsterdam in april een bouwvergunning verleend aan een investeerder die een bedrijventerrein wil bouwen van 5,5 hectare in de 43 hectare tellende Lutkemeerpolder.

In 2018 heeft de gemeenteraad besloten dat in de Lutkemeer geen gronden mogen worden verhard of bouwrijp worden gemaakt, voordat nieuwe gebruikers bekend zijn. College van B&W heeft na een motie besloten dat er gefaseerd ontwikkeld moet worden en pas na het sluiten van overeenkomsten. De wethouder zei indertijd: ‘Het is mijn nachtmerrie dat er wordt gebouwd voor leegstand’.

Vernietiging

De initiatiefnemers van Voedselpark vrezen dat deze nachtmerrie nu uitkomt. “Het gaat precies zoals wij hebben voorspeld: niet een gebruiker die gaat bouwen, maar een investeerder die ontwikkelt met oog op winst. En dus op zoek moet naar een huurder of koper. Naast vernietiging van de polder is dat ook nog eens bouwen voor leegstand”, zegt Alies Fernhout van Behoud Lutkemeer.

Het verontrust de initiatiefnemers van Voedselpark Amsterdam dat de gemeente zich niet aan haar eigen afspraken houdt. Fernhout: “Maar het is veel zorgelijker dat politici niet willen inzien dat distributiecentra op deze plek een compleet verkeerde keus is. Allereerst omdat we vruchtbare grond moeten koesteren en klimaatverandering ons dwingt economische groei niet voorop te stellen.”

Verkeersrapport

“Daarnaast stellen deskundigen dat de Lutkemeerpolder als locatie voor distributie niet logisch is: het vergt enorme extra investeringen aan de infrastructuur. Er ligt geen verkeersrapport, terwijl de bereikbaarheid slecht is. Ook heeft de stad een groot probleem is met bedrijfsmatige elektra-aansluitingen. Er is zelfs een stop op nieuwe aanvragen tot minstens 2027.”

Duurzaam alternatief

Voedselpark Amsterdam heeft een duurzaam initiatief: het wil de 43 hectare vruchtbare landbouwgrond transformeren tot een park om de stad van gezond, betaalbaar voedsel te voorzien. In februari begon de crowdfunding met als doel om 1 miljoen euro op te halen.

Meer informatie: www.voedselparkamsterdam.nl.

Afbeelding
Paarden staan te trappelen voor kortebaan in Zwanenburg Algemeen 24 jun, 12:48
Afbeelding
Jaarmarkt Geuzenveld is terug Algemeen 23 jun, 14:47
Afbeelding
Ultrafijnstof vliegtuigen mogelijk toch invloed op gezondheid omwonenden Schiphol Algemeen 23 jun, 14:47
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
Hello again: een musical in tien affaires Algemeen 23 jun, 08:33
Afbeelding
Haarlemmermeer in de top 3 voor woningbeleggers Algemeen 22 jun, 12:14
Afbeelding
Football & Culture Festival met sport en cultuur Algemeen 21 jun, 19:13
Afbeelding
‘Hitklup at the Movies’, live in Paradiso Algemeen 21 jun, 06:55
Afbeelding
Kunstroute voert fietser langs pareltjes van Sloterdijk naar Spaarnwoude Park Algemeen 20 jun, 16:51
Afbeelding
Haarlemmermeer haalt lange wachttijden aanvraag paspoort in Algemeen 20 jun, 13:03
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Nog twee zomerconcerten in Broedplaats BOGOTÁ Algemeen 17 jun, 11:05
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlemmermeer

Op Rodi Haarlemmermeer volg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer. Rodi Haarlemmermeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlemmermeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlemmermeer in je mailbox.