Je huis verduurzamen: hoe pak je dat aan?

Duurzaam
Je huis verduurzamen, hoe pak je dat aan?
Je huis verduurzamen, hoe pak je dat aan? (Foto: Pexels)

Wil je jouw huis duurzamer maken, dan zijn er tal van opties. Denk aan isolatie, kunststof kozijnen, een warmtepomp en zonnepanelen. We leggen ze uit.

Isolerende maatregelen

De start van jouw verduurzamingsproject begint bij het isoleren van je woning. Door minder warmte te verliezen hoef je ook minder te stoken. Of je dit nu op gas of op stroom doet maakt hierbij niet uit. Belangrijk is dat de warmte in je huis blijft en niet aan de buitenlucht ontsnapt.

Isoleren kun je op verschillende manieren doen. Denk aan dakisolatie die je op de zolder aanbrengt. Of de spouwmuur die je voorziet van isolatiemateriaal. Vergeet hierbij niet dat je ook via slechte kozijnen en ramen veel warmte kunt verliezen. Volgens het Kozijnenhuis kun je veel geld besparen door kwalitatieve kunststof kozijnen en HR++ glas met warmtewerende folie te plaatsen. Laat je goed adviseren, zodat je niet alleen warm, maar ook veilig woont. De nieuwste kunststof kozijnen met goed hang- en sluitwerk zorgen namelijk voor een goede inbraakwerende basis.

Duurzamer verwarmen en koelen

Nederlanders stoken nog massaal hun huis warm op aardgas. Inmiddels weet iedereen dat dit niet duurzaam is. Het gas is een grondstof die op raakt, en voor uitstoot van vervuilende stoffen zorgt. Tegenwoordig zijn er hybride warmtepompen die samenwerken met bestaande cv-ketels. Hierdoor kun je tot wel 60 procent minder aardgas gebruiken! Het is dan wel aan te raden om groene stroom te gebruiken, want anders ben je in feite niets opgeschoten qua duurzaamheid. Grijze stroom wordt namelijk ook met behulp van aardgas opgewekt.

Je huis koelen in de zomer en verwarmen in de winter kan met goede airconditioning. Deze moderne apparaten zijn eigenlijk ook een soort warmtepomp. Ze voeren warme lucht af, of aan. Als je een modern systeem aanschaft, is deze vrijwel altijd erg zuinig in stroomverbruik. Het vergt wel een investering van enkele duizenden Euro’s als je meerdere units moet laten plaatsen.

Zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen

Via aanbieders van zonnepanelen kun je gratis laten berekenen hoeveel stroom jij op jouw dak zou kunnen opwekken. Met een gunstige ligging en de plaatsing van acht tot twaalf zonnepanelen zijn de meeste huishoudens al zelfvoorzienend. Momenteel is er nog een discussie gaande over het terugleveren van een overschot aan opgewekte stroom. Op moment van schrijven bestaat er nog de salderingsregeling waarmee je net zoveel terug krijgt voor geleverde stroom als je moet betalen voor aangekochte stroom. Deze regeling wordt vermoedelijk binnen nu en 10 jaar volledig afgeschaft. Daar komt nog bij dat energieleveranciers waarschijnlijk een heffing in rekening willen brengen voor de kosten die zij maken doordat klanten stroom terugleveren. Hoe het plaatje er financieel uit gaat zien is dus niet erg zeker, maar dat je zelf genoeg groene stroom opwekt staat als een paal boven water.

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.