Raadsvergadering op locatie Halfweg; face to face knelpunten bespreken

Nieuws
De drukbezochte raadsvergadering op locatie.
De drukbezochte raadsvergadering op locatie. (Foto: Peter Vreeswijk)

NIEUW-WEST - Burgemeester Schuurmans kwam vorige week donderdag naar de raadsvergadering op locatie, deze keer in Halfweg. Onder het motto ‘Expeditie Noord’ vond dit plaats in ‘Kamp Sugar City’, een van de gebouwen gelegen aan het Kalkhovenplein. Aanwezig waren raads- en commissieleden, het college van Burgemeester en wethouders, ambtenaren en overige belangstellenden, zoals dorpsraden en andere maatschappelijke organisaties. Een illuster gezelschap van ongeveer 120 deelnemers.

Saskia Vreeswijk 

Na een welkomwoord van Luigi Prins van Cobraspen, gevolgd door een korte presentatie van de ontwikkelingen op het Sugar City terrein, werden enige insprekers in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen aan het college. Daarna volgden nog enige korte presentaties en kon begonnen worden aan de aangeklede barbecue, verzorgd door de plaatselijke ondernemer Achterbergh. Na het verorberen van een ijsje van IJspret van de Dennenlaan, gingen de vooraf in drie groepen ingedeelde deelnemers uiteen. Drie kampen werden bezocht: Kamp Sugar City, Kamp Style Outlet en Kamp Raadhuis Halfweg.

Kamp Sugar City

In Kamp Sugar City werden zes bewoners-initiatieven gepresenteerd. De presentator van ieder initiatief kreeg hiervoor drie minuten spreektijd. Zo vroeg Sacha Goossens uit Spaarndam aan de gemeenteraad om het initiatief van een Lichtkrant of informatiezuil mogelijk te maken. Op die manier bereikt het plaatselijke nieuws alle inwoners van Spaarndam.

André van Veen van Stichting Historisch Halfweg vroeg aan de raad steun in de zoektocht naar een geschikte locatie om de historie van Halfweg-Zwanenburg te digitaliseren en rubriceren, maar ook om te vergaderen en publiek te ontvangen. Een ruimte van vijftig vierkante meter zou al toereikend moeten zijn.


Het Lagerhuis-debat in Kamp Raadhuis Halfweg. (Foto: Peter Vreeswijk)

Riet Verbeek van Esparanza uit Badhoevedorp, een stichting die hulp biedt aan kankerpatiënten, vroeg aan de raad om een structurele subsidie in plaats van een jaarlijkse.

Bastiaan Kappendijk van Jeugdbeweging Don Bosco en Rob Copier van Speeltuinvereniging Zwanenburg vroegen aan de raad steun in hun zoektocht in vergunningenland. Zij lopen aan tegen een woud van regelgeving. Don Bosco en Speeltuinvereniging Zwanenburg hebben namelijk de handen ineengeslagen en gaan nieuwbouw plegen op het terrein aan de Plantsoenlaan. Het is zaak dat op korte termijn een omgevingsvergunning kan worden afgegeven omdat Don Bosco de huidige locatie op Halfweg in 2025 moet verlaten.

Kamp Style Outlet

In het directiekantoor van Kamp Style Outlet werd de groep ontvangen door gemeentelijk onderzoeker Koos Langeveld. Samen met een collega heeft hij voor deze gelegenheid onder de titel ‘Grenzen in beweging’ een gebiedsverkenning Haarlemmermeer-Noord opgesteld. Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de grens geslecht is tussen Halfweg en Zwanenburg door de fusie van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude met de gemeente Haarlemmermeer. Aan de hand van drie thema’s gaf hij een presentatie, waarna in kleine groepen hierover verder werd gediscussieerd.

Kamp Raadhuis Halfweg

Hier vond het Lagerhuis Debat plaats in de voormalige raadzaal. Het thema betrof de komst van een jongerencentrum in Badhoevedorp. De gehele groep werd in drie partijen opgedeeld: voorstanders, tegenstanders en publiek. Drie stellingen kwamen aan de orde. Na iedere stelling wisselden de partijen. Behalve de jongeren uit Badhoevedorp. Die maakten uiteraard geen deel uit van de tegenstanders. De soms felle discussies leidden tot hilarische situaties.

Nadat alle groepen alle kampen hadden bezocht, verzamelden alle deelnemers zich weer in Kamp Sugar City. Daar sloot Burgemeester Schuurmans om deze bijzondere raadsvergadering en was er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje nog met elkaar na te praten.