Vijf oplossingen voor toekomst OV Amsterdam en Haarlemmermeer

Nieuws
De bereikbaarheid van de regio komt steeds meer in de knel.
De bereikbaarheid van de regio komt steeds meer in de knel. (Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - Uit onderzoeken blijkt dat er in de toekomst meer knelpunten in de Schipholspoortunnel kunnen worden verwacht. Om overvolle treinen, bussen, trams en perrons bij Schiphol, Amsterdam Zuid en Hoofddorp te voorkomen wordt in de regio geïnvesteerd in goed openbaar vervoer. Dat levert in de toekomst veel op; het maakt de regio internationaal georiënteerd, toekomstbestendig en economisch gezonder. 

Het project (OVAH) heeft dertig oplossingen onderzocht voor de toekomstige knelpunten in de bestaande OV-systemen en op de stations. Uit dat onderzoek zijn vijf kansrijke oplossingen gekomen zoals het doortrekken van de Noord/Zuidlijn via Schiphol naar Hoofddorp. Iedereen kan vanaf reageren op de plannen.

Groei

De regio Amsterdam-Haarlemmermeer is aantrekkelijk en veelzijdig. Er wonen ruim 2,4 miljoen inwoners en een groot aantal bedrijven heeft zich in het gebied gevestigd. Het aantal (internationale) reizigers groeit. De verwachting is dat tot 2050 nog eens 325.000 nieuwe woningen bij komen én nog meer bedrijven die zich willen vestigen in de regio. Dit alles maakt dat er in het OV geïnvesteerd moet worden om het gebied in de toekomst internationaal, nationaal en regionaal bereikbaar te houden. 

Het vooronderzoek en de vijf oplossingsrichtingen staan beschreven in de ontwerp-Notitie Reikwijdte Detailniveau (ontwerp-NRD). Hierin staat ook beschreven hoe het milieuonderzoek gaat plaatsvinden. 

Toenemende drukte

“De bereikbaarheid van de regio komt steeds meer in de knel. De toenemende drukte leidt niet alleen tot vertragingen en overlast maar ook tot gevaarlijke situaties op de overvolle perrons op Schiphol. Er moet iets gebeuren. Daarom dit onderzoek met oplossingen zoals het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Hoofddorp en een supersnelle buslijn tussen de gemeenten. Ik roep iedereen op: laat van je horen en praat mee over de toekomstige bereikbaarheid van de regio”, roept wethouder Marja Ruigrok van verkeer en vervoer op.

Reageren

Tot en met dinsdag 7 mei kan iedereen reageren op de ontwerp-NRD. Die reacties worden ingediend in de vorm van een zienswijze. Hoe een zienswijze kan worden ingediend staat beschreven op www.platformparticipatie.nl/ovamsterdam-haarlemmermeer. Hier kan ook de ontwerp-NRD worden gedownload. Donderdag 11 april worden in de Jan Grasfoyer van Cpunt in Hoofddorp twee informatiebijeenkomsten gehouden waar uitgebreide informatie wordt gegeven over het project en de inspraakprocedure. Uiteraard is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De eerste bijeenkomst is van 16.15 tot 18.15 uur en de tweede van 19.15 tot 21:15 uur. De tweede bijeenkomst kan ook online worden gevolgd. Meer informatie over de informatiebijeenkomsten en het aanmelden ervoor: ovamsterdamhaarlemmermeer.nl.