Klimaatburgemeester Heiloo: ‘We moeten elkaar helpen’

Duurzaam
Klimaatburgemeester Rob van der Wal heeft een tuin voor zijn bedrijfspand.
Klimaatburgemeester Rob van der Wal heeft een tuin voor zijn bedrijfspand. (Foto: Ed Bausch)

HEILOO - Je kunt iemand spelen of je kunt iemand zíjn. Rob van der Wal ís klimaatburgemeester. Een uurtje met hem is bepaald niet saai, het geeft vleugels, optimisme over de kansen op een gezondere wereld, kansen om minder schade toe te brengen aan het milieu, aan de wereld. “Ja, ik ben direct, maar wel altijd met respect, want zo hoop ik ook te worden bejegend.” En dan vertelt hij honderduit. Over de omslag in denken, over de ombouw van zijn eigen bedrijf, over zijn aanstelling als klimaatburgemeester, gelijktijdig met de echte burgemeester, september 2021. “We hebben prima contact, net als met de wethouders. En toch zeg ik: het mag en het moet wel wat meer, sneller. En we moeten helpen wie het niet alleen kan doen.”

door Ed Bausch

Hij is echt de man van dingen samen doen. “En dan allebei je best doen, niet de kantjes er vanaf lopen.” Zo ziet hij het al bijna twee decennia in zijn eigen bedrijf, verpakkingsmaterialenfirma Ciropack, of in de situaties waarin hij voor die tijd werkte. De klimaatburgemeester is een fenomeen dat nog niet zo lang geleden werd bedacht vanuit het Ministerie van Economische Zaken. In iedere stad of dorp zou een klimaatburgemeester moeten komen. Iemand die inspireert om stappen vooruit te zetten op het vlak van duurzaamheid. Iemand die verbindt.

Bijen op bedrijventerrein

Rob werd ervoor gevraagd op een moment dat hij met zijn bedrijf een voorbeeld stelde om te verduurzamen, met de fabriek, met het kantoor, met het transport, met alles wat er bij bedrijfsvoering komt kijken. Hij was, en is dat nog, ook voorzitter van duurzaamheiloo.nl, het platform om kennis over verduurzamen te delen. “En als voorzitter van het bedrijventerrein ‘De Oude Werf’ ben ik trots wat iedereen hier aan het bijdragen is. Heel veel zonnepanelen zijn er al gelegd. Nu zijn we bezig met de biodiversiteit. Een bedrijventerrein kan daar absoluut een grote rol in spelen.” Een voorbeeld is meteen al de herinrichting van het gebiedje voor het eigen bedrijfspand: dat is nu een tuin, als klapstuk van een heel nieuw pand, waar alle oude materialen zijn hergebruikt. “En we moeten dus goed opletten dat we ook bloemen hebben die aantrekkelijk zijn voor de bijen.”

Anders rekenen

“Natuurlijk moet een bedrijf winst maken. Anders kan het niet bestaan. Maar voor ons is zes procent mooi zat, we hoeven niet tien procent. We kunnen beter investeren in ons gebouw en de omgeving. We investeren zo ook in ons personeel. Het is voor iedereen goed. Als je een beetje kunt ondernemen kun je heus wel een paar uur per week besteden aan bijdragen aan duurzaamheid. Doe het met elkaar, dan kom je verder, dan komt Heiloo verder. Dan gaat het sneller. Want het moet.” Duidelijk is dat Rob niet van de winstmaximalisatie is. “Je moet ook je verantwoordelijkheid nemen, de een voor de ander. Je moet niet alleen rekenen met geld. Reken ook in verantwoordelijkheid voor elkaar.”

Maak kunnen mogelijk

“Duurzaam begint met isoleren. Wij konden dat doen als bedrijf en heel veel bedrijven kunnen dat best doen, want je verdient terug en je werkt met een beter gevoel. Maar ik vind dat de overheid veel meer kracht zou moeten zetten achter het helpen van mensen die wel willen, maar niet de investering kunnen doen. Dat is begrijpelijk. Maar ze wíllen wel. Maak dan ook mogelijk dat ook zij kúnnen. Een lening kunnen ze heus wel terugbetalen, als ze verduurzaamd zijn. Dus kom dan over de brug met die leningen. Zet er massa achter.”

Creëer draagvlak

“Een collegaklimaatburgemeester ging aandacht vragen om te stoppen met vervoer van gevaarlijke stoffen, door topless op de rails te gaan zitten. Nou ja, ik ben een man, maar los daarvan vind ik dat je het pratend moet oplossen, met respect voor elkaar. Linksom of rechtsom. Niet in je schulp kruipen.” We praten met Rob op de dag dat minister Jetten van een groep wetenschappers het advies krijgt om tempo te maken en vooral de burger erbij te betrekken. “Ja, dan moet je dus ook af en toe wat geven, dat maakt de kans groter dat je wat terugkrijgt, namelijk draagvlak, energie voor een beter beheer van de wereld. En je moet ook dóórdenken: een warmtepomp onttrekt warmte aan de grond. Dus je verstoort bodemleven. Wij hebben daarom zonnepanelen die elektriciteit opwekken én warmte. Daar draait ons hele bedrijf op.” 

Duurzaam halfuurtje

De klimaatburgemeester is te bereiken op rob@ciropack.nl of bel hem op 072 5320006. Rob van der Wal maakt tijd voor je vrij. Dan krijg je gegarandeerd een duurzaam halfuurtje.