Ontmoetingspunt 50+ voor vriendschap dichtbij

Nieuws
Omdat samen veel gezelliger is!
Omdat samen veel gezelliger is! (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEILOO - In deze tijden van onder meer digitalisering, individualisering en soms zelfs polarisatie kunnen mensen zich soms wat eenzaam voelen. Als je niet weet wie je kan vragen wanneer je ergens heen wilt, kan dat best confronterend zijn. Dat er behoefte leeft aan wat meer sociale contacten en activiteiten buitenshuis. Trefpunt Heiloo biedt per 1 mei uitkomst in de vorm van Ontmoetingspunt 50+. Het is voor Heiloo en directe omgeving dé ontmoetingsplek voor wie het gezellig(er) vindt om samen op pad te gaan.

Door Arjan Hoogvorst

Nou is het zo dat er landelijk al diverse (online)platformen met een vergelijkbaar concept bestaan, maar Ontmoetingspunt 50+ (Vriendschap dichtbij) zoekt het dicht bij huis. Een nieuw binnen Trefpunt Heiloo opgezet concept, dat mensen van rond de vijftig jaar en ouder in Heiloo en omliggende dorpen de mogelijkheid biedt om met anderen af te spreken voor vermaak buiten de deur. “De mens heeft nou eenmaal van nature behoefte aan sociaal contact. Je wordt er blij van en het laadt je als het ware op”, vertelt Claudia Spit, samen met collega Karin van Kersbergen initiatiefnemer van Ontmoetingspunt 50+. “Dat 50+ is een richtgetal hoor, want ook iemand van ergens midden-veertig kan zich aanmelden. Verder is er geen bovengrens qua leeftijd, het staat voor iedereen open.”

Laagdrempelig

Daarmee vormt Ontmoetingspunt 50+ voor belangstellenden een mooie mogelijkheid, om samen met anderen in de buurt deel te nemen aan activiteiten en zo op laagdrempelige wijze nieuwe mensen te ontmoeten. “Denk bijvoorbeeld aan sporten en bewegen zoals wandelen of fietsen, gezellig er even tussenuit naar film, theater of museum, ergens samen een hapje en/of drankje doen, of uitstapjes naar een markt, beurs of ander evenement”, somt Claudia op. “Het is een fijne manier om nieuwe mensen te leren kennen met dezelfde interesses, of gewoon voor wat gezellige uren buitenshuis.”

Belevenissen delen

Door mee te doen aan activiteiten en samen op pad te gaan, kunnen zomaar nieuwe vriendschappen ontstaan. Dat is niet direct het uitgangspunt, want de insteek is uiteraard om ongedwongen en vrijblijvend met een groepje mensen iets leuks te ondernemen en zodoende belevenissen te kunnen delen. “Voor de maanden mei en juni hebben wij zelf alvast wat activiteiten op de agenda gezet, maar als alles eenmaal een beetje is uitgerold gaat de rest ongetwijfeld vanzelf. Dan beseffen mensen dat het leuk zou zijn om nog eens iets af te spreken, zodat ze zélf iets gaan bedenken en organiseren. De verwachting is dat wanneer dit concept eenmaal op gang is gekomen, de rest organisch verloopt…”

Zoveel leuks te beleven

Dat is nou precies het fijne van de gedachte achter Ontmoetingspunt 50+: niks moet en alles mag. Er is zoveel leuks in de regio te beleven, dat het vanuit Heiloo alle kanten op kan. Dus wie zin heeft in een strandwandeling in combinatie met bezoekerscentrum en een drankje, geeft het aan en dan dienen zich vanzelf anderen aan. Of gewoon een mooie film van circa twee uur met iets lekkers na afloop; alles is denkbaar.

Zo heeft de organisatie zelf onder meer een bezoek aan de plantendag van Hortus Alkmaar, een expositie in ’t Liobahuis en de Alkmaar Pride voor mei bedacht, en staan voor juni Kaeskoppenstad, de Kunstfietsroute in Castricum en het Alkmaarse drakenbootfestival op de agenda. Vaste wekelijkse activiteiten zijn wandelen op maandag en fietsen op dinsdag, woensdag en vrijdag.

Hoe werkt het?

Vanuit de activiteiten groepjes van Onmoetingspunt 50+ worden activiteiten bedacht en georganiseerd. Er gaat in principe geen ‘reisleider’ mee, want de deelnemers gaan met elkaar op pad. Elke twee maanden komt een agenda uit met alle activiteiten. Deze wordt via de mail verspreid onder de leden. De aangesloten leden kunnen deelnemen en zelf ook initiatief nemen om uitstapjes te bedenken.

Om lid te worden kunnen belangstellenden een inschrijfformulier invullen en terugsturen, maar persoonlijk bij Trefpunt Heiloo langsgaan om het formulier in te vullen kan ook. Het lidmaatschap kost twintig euro per kalenderjaar (of naar ratio per kwartaal). Deelnames aan activiteiten en consumpties zijn voor eigen rekening.

Neem voor meer informatie contact op per e-mail via info@ontmoetingspunt.com of bel met Claudia Spit of Karin van Kersbergen via 072-5331297 (Trefpunt Heiloo).