Koperen jubileum liedjescabaret ‘Het Draait om Mensen Nietwaar?’

Algemeen
Het draait toch om mensen nietwaar? bestaat twaalf en een half jaar. Met Ton de Vos, Chris Pastijn, Marien en Gerrit van den Berg.
Het draait toch om mensen nietwaar? bestaat twaalf en een half jaar. Met Ton de Vos, Chris Pastijn, Marien en Gerrit van den Berg. (Foto: Tom van Ooijen)

Het begon twaalf en een half jaar allemaal eigenlijk in verzorgingstehuis De Kreek in ’s-Gravenzande, waar Marien van den Berg in de zorg werkte.

Door Tom van Ooijen

 ”Met het personeel deden we vaak cabaret spelen voor bezoekers en bewoners, maar op een gegeven moment hadden we daar muziek bij nodig. Mijn broer Gerrit kwam er bij als trombonist maar ook verschillende andere instrumenten bespelend, Ton de Vos als basgitarist. In eerste instantie was Martijn van de Berg er ook bij, maar daarvoor in de plaats van Chris Pastijn. “In het begin waren we, met het ander verplegend personeel van de Kreek er bij met ongeveer 15, maar op een gegeven moment besloten we in klein comité verder te gaan en Het Draait toch om Mensen Nietwaar was geboren.”

Het repertoire van de vier Hoekenezen was in eerste instantie gericht op de zorg en de misstanden daarbinnen. Maar in de loop van de jaren werden steeds meer maatschappelijke problemen aan de kaak gesteld de kritische maar vaak humorvolle liedjes, tegenwoordig ook begeleid met een beamer waarmee de nodige afbeeldingen die bij het onderwerp horen, getoond kunnen worden.

De optredens van het Hoekse kwartet vinden in eerste instantie tijdens Alzheimer Cafés plaats. Het eerste lied dat Marien schreef ging over Alzheimer, omdat zijn moeder daar aan leed. In de loop van de jaren werd Het Draait toch om Mensen Nietwaar steeds meer gevraagd. Zo traden zij al verschillende keren op in de Dorpskerk in Hoek van Holland, en ook de Cultuurschuur in Monster maar ook verder in het land zijn er steeds meer optredens, pas nog Enkhuizen, al was dat wel wat erg ver voor de mannen. De liedjes zijn vaak op een bekende melodie geschreven waardoor een interactie met het publiek ontstaat. De mannen Marien (72), Gerrit (79), Ton (69) en Chris (64) schieten in de lach als ze een anekdote ophalen: “Een op  optreden was kennelijk zo geslaagd dat de bewoners met rollator en al polonaise gingen lopen.”

Regelmatig wordt er een ander thema voor de voorstelling gekozen en uiteraard geschreven. Zo waren er onder meer al de thema’s Participatie, Burn-out en Dementie die de revue passeerden

Hoe lang Het Draait toch om Mensen Nietwaar nog doorgaat? “Zo lang er vraag naar is en we ons goed blijven voelen. Om voor onder meer de doelgroep met Alzheimer te spelen is zo dankbaar werk, dat wil je zo lang mogelijk blijven doen.”

Het Draait toch om Mensen Nietwaar speelt donderdag 20 oktober een soort van jubileumvoorstelling in de Cultuurschuur aan de Zwartendijk 11 in Monster. Aanvang 20.00 uur inloop vanaf 19.30 uur. Entree € 10,00 inclusief de koffie en 1 drankje.


Aanmelden verplicht: info@cultuurschuur.nl