Weer wat blijdschap op kinderboerderij waar dieren werden vermoord

112-nieuws
De vrijwilligers die zaterdag de handen uit de mouwen staken.
De vrijwilligers die zaterdag de handen uit de mouwen staken. (Foto: PR)

Na de verschrikkelijke gebeurtenissen op de kinderboerderij aan de Willem van Houtenstraat in Hoek van Holland op maandag 11 maart, was er afgelopen zaterdag weer een beetje blijdschap onder de betrokkenen, al was iedereen nog wel heel erg geschokt en onder de indruk. 

Door Tom van Ooijen

Er liep weer wat jong kleinvee in de kinderboerderij en een grote groep van rond de 15 vrijwilligers, jong en oud, kwam  zaterdag in het kader van NLDoet de kinderboerderij een opknapbeurt geven. 

Op donderdag waren er leraren en leerlingen van het ISW Hoogeland uit Naaldwijk die de hele dag de handen uit de mouwen staken. Onderkomens werden schoongemaakt, wat nodig was werd geverfd of gerepareerd, de ezelschuur werd gespoten, iets dat ze bij de kinderboerderij toch een warm gevoel gaf. “Wat zijn we jullie dankbaar! Ontzettend bedankt!” aldus Fenneke Hooglander namens de kinderboerderij. 

Dieren vermoord

De ontzetting was nog groot: verleden week maandag heeft een jongetje, na schooltijd rond 16.00 uur dieren vermoord op de kinderboerderij.

Volgens eigenaar Izak de Boer van de kinderboerderij kwam het jongetje binnen en heeft hij 7 à 9 konijnen en twee cavia’s vermoord. De jongen zou de konijnen gewurgd hebben. Enkele konijnen ontsnapten aan de daad van de knul die aangaf dat deze dieren, als hij ze te pakken had gehad ook dood zouden geweest. 

Izak de Boer zegt dat de jongen, die wel meer met zijn ouders op de kinderboerderij kwam, geen enkele emotie toonde. “Eén konijn is verleden week donderdag nog ingeslapen door de dierenarts”, aldus een aangeslagen Izak. “Het erge vind ik dat die jongen geen enkele emotie toonde, ook niet toen zijn vader, die direct na het gebeuren kwam, tegen hem tekeer ging.”  

Betrapt

De jongen werd kort na zijn daad  door de beheerster betrapt, toen er dode dieren werden aangetroffen terwijl hij als enige binnen was. “Fenneke kwam in  tranen naar me toe om te zeggen dat er allemaal dode konijnen en cavia’s in de schuur lagen. Vervolgens werd direct de politie gebeld. De jonge dader kan volgens de politie niet strafrechtelijk vervolgd worden aangezien hij onder de 12 jaar oud is, de juiste leeftijd wilde de politie niet zeggen, alleen dat hij van de basisschoolleeftijd is. Volgens de politie zal hij wel het zorgtraject ingaan. Buurtbewoners echter zeggen dat het om een jongetje van 9 jaar oud zou gaan.” 

Na het bekend worden van de gebeurtenissen barstte er ook op sociale media een storm van verontwaardiging los, waarbij vaak ongezouten meningen werden gegeven. Izak houdt zich verre van dat: “Ik ben wat dat betreft een digibeet, ikzelf heb helemaal niets met sociale media.”

Izak hoopt één ding: “Dat die jongen heel snel hulp krijgt, want dat heeft hij echt nodig. Dat heb ik ook tegen die ouders gezegd, je weet anders niet waar dit in de toekomst zal eindigen. Ik heb ook gezegd dat ze de school van de jongen moeten informeren.”

Sluiten?

Of Izak gedacht heeft om de kinderboerderij te sluiten. “Nee, geen moment. De deur is na het gebeuren wel dicht gegaan omdat ik ‘s-avonds de lijken wilde opruimen. Gelukkig deed mijn zoon dat tussendoor. We bestaan meer dan 50 jaar en ik hoop nog wel een poosje door te kunnen gaan. Natuurlijk grijpt zoiets je heel erg aan, maar we gaan wel verder. Er komen hier jaarlijks per jaar tussen 4 en 5.000 mensen uit het hele Westland, gewoon omdat het hier leuk en gezellig is. Dat gaat echt door.”

Inmiddels lopen de eerste konijnen weer door de schuur: vier Duitse reuzen en die lijken het, onwetend van het gebeuren, prima naar de zin te hebben.


De Duitse reuzen hebben het prima naar de zin. - Tom van Ooijen


.