De verbeelding voorbij tijdens Bloemendagen in Anna Paulowna

Cultuur
Bloemen in de stijl van oude meesters.
Bloemen in de stijl van oude meesters. (Foto: Aad Holkamp)

ANNA PAULOWNA - Nieuw Bouwlust aan de Kleiweg 3 doet tijdens de Bloemendagen in Anna Paulowna opnieuw mee met een expositie in de verschillende gebouwen op het erf. 

‘Fotografie als kunstvorm heeft eigen waarde’

Deze keer staat fotografie centraal; van analoge fotografie tot het gebruik van AI, kunstmatige intelligentie. Maar liefst elf kunstenaars laten zien op welke manier fotografie en projectie zich heeft ontwikkeld. Van zaterdag 22 tot en met dinsdag 25 april staan de deuren open tussen 10.00 uur en 17.00 uur.

‘De Verbeelding Voorbij’ is een titel die al een vraag oproept. Een foto, als verbeelding van de werkelijkheid, was van oudsher een manier om een herinnering vast te leggen, iets te tonen of het nieuws te illustreren. Je zag iets wat echt bestond. 

‘Alles bleek te manipuleren’

Met de digitale fotografie begon dit al flink te kantelen. Alles bleek te manipuleren en photoshop was voor iedereen beschikbaar om de werkelijkheid net iets anders, net iets mooier te maken. Via social media en telefoons wordt steeds meer gecommuniceerd met beelden. Alleen al op Instagram worden meer dan 90 miljoen foto’s per dag geplaatst. Met de komst van AI is een nieuw tijdperk van start gegaan. Iedereen kan nu een eigen werkelijkheid creëren. Tijden die al geweest zijn of nog moeten komen, gebouwen, landschappen, mensen en voorwerpen die niet bestaan.

Oude meesters

Speciaal voor deze expositie heeft fotograaf Aad Holkamp met AI een serie beelden gecreëerd van kleurrijke boeketten in de stijl van de oude meesters, van niet bestaande bloemen. Op zondag heeft de bezoeker de gelegenheid om met de Alkmaarse dichter Chris Duinmeijer zelf te ervaren hoe gekozen dichtregels met AI een beeld te creëren en bezoekers kunnen zich door Monique Bruin in haar eigen stijl met een speciaal gemaakte camera laten portretteren.

Uitdagend en inspirerend

‘De Verbeelding Voorbij’ wil uitdagend en inspirerend zijn. Maar vooral ook laten zien dat fotografie als kunstvorm een eigen waarde heeft naast de miljoenen foto’s die dagelijks met elkaar gedeeld worden. Dit alles is te zien in Nieuw Bouwlust aan de Kleiweg 3.