De 10 vragen aan... José Smit

Nieuws
José Smit.
José Smit. (Foto: aangeleverd)

Ik ben José Smit, ik werk samen met mijn man Dick al ruim dertig jaar in ons autobedrijf Dick Smit in Middenmeer. Elke dag is anders en verrassend. We kennen onze klanten vaak al heel lang en dat maakt dat je een band met elkaar krijgt. Ook geven we regelmatig Alpha (google maar eens) en dat vinden we ook prachtig om te geven. 

Waar ben je geboren? 

Ik ben geboren in Wieringerwerf in het buurtje vlakbij het oude gemeentehuis. 

Wat heb je met deze gemeente? 

Ik heb veel met deze gemeente. Als geboren Wieringermeerder houd ik van de polder en van de mensen die er wonen en de ruimte en de rust. Ik heb er bijna mijn hele leven gewoond. Ik ben opgegroeid in Wieringerwerf. Onze drie kinderen zijn in de polder opgegroeid. Ook genieten we van de kleinkinderen. Dus hier liggen gewoon prachtige herinneringen. Waar ik ook heen ga, als ik terug de polder in rijd denk ik: ‘heerlijk ik ben thuis’. 

Wat is de mooiste plek in Hollands Kroon? 

Dat zijn er meer. Één daarvan vind ik de haven in Middenmeer het rondje achter de kerk de Ark. En ons uitzicht vanuit onze voortuin, we kijken zo de polder in. Wieringen vind ik ook prachtig. 

Welke herinnering aan je woonplaats is je dierbaar? 

Ons buurtje in Slootdorp waar we wonen, we hebben het gewoon fijn met elkaar. 

Wat is je advies aan de burgemeester? 

Nou, ik denk dat ze echt wel genoeg advies krijgt. Zo eenvoudig is haar beroep niet. Ik denk dat elk mens wijsheid nodig heeft. Daarom wil ik haar bemoedigen met deze tekst: wijsheid brengt liefde voort en is een voedingsbodem voor vrede en welzijn. Deze tekst raakt mij, er kan zoveel voorkomen worden als mensen dit meer toepassen in hun leven. En ik zou haar wel willen uitnodigen voor een lekker bakkie koffie bij ons thuis. 

Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg? 

Als het kan, vier het dan. Dus vier het leven. Dat heb ik van mijn ouders meegekregen. Ze hebben de oorlog meegemaakt. En mijn moeder zei: geef bij leven bloemen dan kun je er van genieten. 

Wat zouden mensen echt van je moeten weten? 

Ik word heel verdrietig als mensen vloeken, ik weet dat ze niet beseffen wat ze zeggen. En ik hou van het ondernemerschap (al is het niet altijd eenvoudig). Ook hou ik ervan om andere mensen (die bij ons werken) en de mensen waar ik zaken mee doe tot bloei te brengen. Dat maakt me dankbaar, het doet me goed als ik mensen zie groeien in hun talenten. Maar het belangrijkste: dat ik onwijs van mijn kids, hun partners en mijn kleinkids hou. 

Wat vind jij het beste restaurant/café in Hollands Kroon? 

Mijn man zegt: ‘wat er uit jouw keuken komt’. Maar, zonder gekheid, vroeger was dit de Marianne bar en bij restaurant de Buren kun je een heerlijke maaltijdsalade eten. 

Wie zie jij graag als je opvolger in deze rubriek en waarom? 

Ik nomineer Anthonie Vos, een jonge ondernemer met een prachtig gezin en een steengoede pianist.