Martine Klaassen Bos over de balans tussen raadsadvies en griffierschap

Nieuws
Martine Klaassen Bos.
Martine Klaassen Bos. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HOLLANDS KROON - Met haar recente officiële benoeming als plaatsvervangend griffier bij de gemeente Hollands Kroon heeft Martine Klaassen Bos een nieuwe schakel aan haar al indrukwekkende carrière geregen. In dit gesprek vertelt ze meer over haar werkzaamheden, passies en het plezier dat ze haalt uit deze uitdagende functies.

Door: Sandra Ooms

Hoewel Martine in Hoorn woont, werkte ze al 12 jaar als adviseur bij de gemeente Medemblik. “Tijdens de coronapandemie ontstond er een vacature bij de gemeente Hollands Kroon”, legt Martine uit. “Die vacature trok mijn aandacht, omdat ik Hollands Kroon zie als een vooruitstrevende gemeente. De manier waarop ze werken met zelfsturende teams en de mogelijkheid om vanuit huis te werken, past goed bij mijn wensen. Vanwege de coronamaatregelen vond mijn sollicitatiegesprek digitaal plaats. Na vier maanden kwam er door verschuivingen een iets zwaardere positie vrij en die bevalt me nog steeds heel goed. Overigens heb ik ook op geheel andere manier een connectie met Hollands Kroon. Een van mijn grootste hobby’s is genealogie, daarmee ontdekte ik dat mijn voorouders ooit hebben gewoond in Wieringerwaard, Barsingerhorn, Winkel en op Wieringen.”

‘Een veelzijdige functie’

De gemeente heeft al een griffier, Sjaak Vriend, maar wanneer Sjaak niet beschikbaar is, is het de taak van Martine als plaatsvervangend griffier aanwezig te zijn bij de vergaderingen van de gemeenteraad. Martine: “Onze taak is de raad te ondersteunen. Als raadsadviseur ben ik goed op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de raad. Mijn prioriteit is dat de raad altijd goed geïnformeerd en geadviseerd wordt over de kwesties die spelen. Alle raadsleden ontvangen tegelijkertijd dezelfde informatie, zodat er sprake is van gelijke behandeling”. Samen met de griffier bereid ik de raadsvergadering voor. We zijn ook voorbereid op ongeplande gebeurtenissen, zoals moties, amendementen of een stemming met briefjes. Tijdens de raadsvergaderingen ben ik een soort regisseur. Ik zorg ervoor dat de uitzending goed verloopt, voer agendawijzigingen door en notuleer de besluiten die worden genomen. Ondertussen luister in natuurlijk naar wat de raadsleden bespreken. Sommige mensen vinden een raadsvergadering misschien saai, maar ik vind het geweldig.

Burgerberaden

In ons vak worden regelmatig nieuwe manieren bedacht om inwoners te betrekken bij de onderwerpen waarover een besluit moet worden genomen. Die ontwikkelingen houden wij bij de griffie goed in de gaten. Een boeiende ontwikkeling is die van de burgerberaden. Daarbij worden inwoners via loting uitgenodigd deel te nemen aan een beraad over een specifiek en complex onderwerp. Tijdens meerdere bijeenkomsten worden ze goed geïnformeerd, waarna zij aanbevelingen over het onderwerp kunnen leveren. De aanbevelingen worden vervolgens meegenomen in de besluitvorming. Het is een prachtig initiatief, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Immers, een inwoner kan mogelijk met hoge verwachtingen deelnemen. Het is dus een interessante gedachte, maar er zijn nog wel aspecten die moeten worden onderzocht en geëvalueerd.

Ik wil weten hoe het zit

Martine haalt veel plezier uit het feit dat ze de raadsleden goed kan ondersteunen door inzicht te bieden in documenten en situaties, en zo helderheid te scheppen. “Ik heb altijd al de drang gehad om te begrijpen hoe alles in elkaar zit. Dat is ook de reden waarom ik rechten ben gaan studeren. In het gemeentebestuur hebben we veel te maken met wetten en regelgeving, dus ik voel me als een vis in het water. Bovendien kan ik als Meester in de Rechten veel juridische ondersteuning bieden.”

Formules en schema’s

“Wat ik prettig vind aan deze functie, is dat ik veel avondvergaderingen heb. Daardoor kan ik overdag af en toe mijn zoons van 15 en 13 helpen met hun huiswerk. Met wiskunde, bijvoorbeeld”, lacht ze. “Want ja, formules, schema’s en cijfers zijn bij mij altijd welkom!”