Beltane Ruiz Molina geeft contrabasconcert in Dorpskerk Blokker

Algemeen
Beltane: "Normaal sta ik nooit alleen op een podium. Ik hoop dat mensen iets moois beleven!"
Beltane: "Normaal sta ik nooit alleen op een podium. Ik hoop dat mensen iets moois beleven!" (Foto: Allard de Witte

ZWAAG / BLOKKER - Ze groeide op op het platteland in Spanje, reisde de hele wereld over met orkesten en ensembles en geeft zondag 20 december met haar contrabas een optreden in de Dorpskerk in Blokker. Beltane Ruiz Molina (37) woont sinds afgelopen april in Zwaag, met vanuit haar huis uitzicht op de kinderboerderij aan de Kapberg. “We wonen hier heerlijk”, vertelt Beltane, die het huis samen met haar partner Allard - een echte Fries - kocht. Samen hebben ze een zoontje van elf maanden, Auke Gonzalo. “Ik wil heel graag in deze omgeving laten zien wat mijn passie is en mensen kennis laten maken met de contrabas.” Het concert van Beltane is bijzonder; het komt namelijk niet vaak voor dat een contrabassist, die juist vaak een ondersteunende rol binnen een orkest heeft, een soloconcert verzorgt. “Normaal sta ik nooit alleen op een podium.”

Beltane is sinds 2010 professioneel contrabasspeler. “Mijn ouders stimuleerden mij altijd om muziek te maken”, vertelt ze. “In onze huiskamer stond vroeger een gitaar van mijn moeder. Ik was acht jaar toen ik ‘m eens oppakte en erop begon te spelen. Mijn meester op school zag hoe leuk ik het vond om te zingen en moedigde me aan om muziekles te volgen. Een jaar later deed ik toelatingsexamen voor het conservatorium. Daar zag ik voor de eerste keer in mijn leven een contrabas. Zo’n imposant instrument, ik was meteen verkocht. De vibratie die ik in mijn lichaam voelde toen ik er op speelde; ik vond het fantastisch. De gitaar ging aan de kant en ik richtte me volledig op de contrabas”, lacht Beltane. “Het eerste jaar was wel heel zwaar”, blikt ze terug. “Elke dag ging ik tussen de middag naar het conservatorium om te oefenen. Op die leeftijd had ik blijkbaar al een enorme zelfdiscipline. Maar bovenal vond ik het leuk! Na een jaar kreeg ik van mijn ouders mijn eigen contrabas en op mijn vijftiende ging ik bij het jeugdorkest spelen. Daar kwamen een paar keer per jaar verschillende contrabasleraren langs uit de hele wereld. Eén leraar uit Londen maakte een grote indruk op me. Hij kon zo mooi de contrabas tot zingen brengen! Toen ik achttien was, vertrok ik met mijn contrabas en twee koffers naar Londen om daar aan het conservatorium verder te studeren.”

Eyeopener

Die tijd in Londen was voor Beltane een eyeopener. Ze kwam erachter wat er allemaal mogelijk was als contrabasspeler. Na twee jaar vertrok ze naar het conservatorium in Berlijn en liep daar stage bij verschillende orkesten. “Er ging een wereld voor me open. Bovendien voelde ik me in Berlijn helemaal thuis. Tot 2017 heb ik daar gewoond en speelde ik in allerlei orkesten. Ondertussen leerde ik bij een meditatiecursus in Drenthe Allard kennen. Ik was meteen verliefd en in 2018 besloot ik naar Amsterdam te verhuizen om samen te gaan wonen. En afgelopen april zijn we dus neergestreken in Zwaag. We wilden graag wat rustiger wonen. Omdat Allards familie in Friesland woont en onze vrienden in Amsterdam, hebben we een plek uitgekozen die daar tussenin ligt.”

Houvast

Normaal gesproken speelt Beltane elke week wel mee in een concert met een orkest of ensemble. “Door het coronavirus staan die optredens op een heel laag pitje. Doordat ik nu zo vaak thuis ben, heb ik veel nagedacht en kwam ik erachter dat ik meer eigen projecten wil gaan doen. Zeker nu ik een zoontje heb, is het voor mij lastig om in het buitenland te spelen.” Beltane zocht contact met Martine Schoutsen van de Dorpskek in Blokker. Zij reageerde meteen heel enthousiast op Beltanes voorstel om daar een concert te geven. De stukken die zij daar gaat spelen, zijn speciaal geschreven voor de contrabas. “Ik ben heel benieuwd hoe mijn soloconcert ontvangen wordt, maar mijn intentie is om vaker te gaan optreden in deze omgeving. Dit is voor mij echt een uitdaging, juist omdat ik daar in mijn eentje voor publiek sta. Vinden mensen het leuk om naar een contrabas te luisteren? Heeft dit potentie? Allemaal vragen waar ik op dit moment het antwoord nog niet op weet. Ik hoop in ieder geval dat mensen iets moois beleven! De behoefte om iets te doen in deze coronatijd is groot. Bovendien mis ik het spelen op de contrabas. Het is zo’n mooi instrument. Vooral die diepe, lage klank vind ik prachtig. Tijdens het spelen omarm je het instrument letterlijk; ik voel me écht verbonden met mijn contrabas en erop spelen werkt voor mij heel ontspannend. Hij voelt als een vriend die er altijd voor me is. Een houvast, ook als ik me wat minder goed voel.”

Reserveren

Benieuwd naar de klanken van de contrabas? In de Dorpskerk aan de Westerblokker 105 is plek voor maximaal dertig mensen; het belooft volgens Beltane een intiem concert te worden waarin ze veel interactie zoekt met het publiek. Aanvang is 15.30 uur. Kaartjes kosten tien euro per stuk en zijn te reserveren via 0229-850480 of via e-mail: martineschoutsen@gmail.com.

Beltane tijdens concert in Berlijn.