Feestelijke afronding ‘Migranten leren door’ in Hoorn

Algemeen
De eerste deelneemsters aan het traject 'Migrantenvrouwen leren door' sloten hun traject maandag 21 maart feestelijk af.
De eerste deelneemsters aan het traject 'Migrantenvrouwen leren door' sloten hun traject maandag 21 maart feestelijk af. Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Voor de eerste deelneemsters aan het traject ‘Migrantenvrouwen leren door’ was maandag 21 maart een feestelijke dag. Die datum sloten ze hun traject namelijk af en ontvingen ze hun diploma. In dit traject werden deze vrouwen klaargestoomd voor een vervolgopleiding om hun eigen vak weer op te pakken. Naast intensieve Nederlandse les betekende dit ook hulp bij het omzetten van diploma’s en loopbaanbegeleiding en beroepskeuze.

Juniusfonds financierde dit stevige traject om deze migrantenvrouwen te helpen hun eigen vak weer op te pakken of te kiezen voor een ander passend beroep op hun niveau. Nieuwe Nederlanders zitten vaak in een lastig parket. De overheid erkent de diploma’s uit hun thuisland niet en ze spreken na inburgering onvoldoende Nederlands om in hun eigen vak aan het werk te gaan.

In het traject ‘Migranten leren door’ gingen deze deelnemers in ongeveer één jaar tijd van taalniveau A2 naar C1/C2. Tegelijk volgden ze een loopbaantraject. Passen de diploma’s uit het thuisland? Wat is er nodig om die om te zetten? Willen ze in een ander vak aan het werk?

EdINOVA verzorgde de lessen Nederlands, op locatie in Hoorn en online. Startwijzer verzorgde de intake, het loopbaantraject en de begeleiding bij het eventueel omzetten van diploma’s. Van 30 augustus 2021 tot en met maart 2022 werkten de vrouwen aan hun Nederlandse taal en kregen ze loopbaanbegeleiding. Ze volgden drie keer per week les: één op locatie en twee keer online.

Na dit traject kunnen de kandidaten bij Juniusfonds een renteloze lening aanvragen voor de gekozen vervolgopleiding op het MBO, HBO of de universiteit.