Martinus Cantorij Zwaag blij met nieuwe dirigent Bas Halsema

Algemeen
Bas Halsema, de nieuwe dirigent van de Martinus Cantorij.
Bas Halsema, de nieuwe dirigent van de Martinus Cantorij. Foto: aangeleverd

ZWAAG - De Martinus Cantorij Zwaag is enorm blij dat zij een nieuwe dirigent heeft gevonden: Bas Halsema. Nieuwe tenoren zijn zeer welkom om kennis te komen maken.

Bas (45) gaat met het koor het programma instuderen voor de koorreis naar York, waar de Martinus Cantorij in oktober dit jaar als ‘visiting choir’ in de anglicaanse vieringen in de kathedraal mag zingen. De reis naar York is eerder vanwege de coronapandemie uitgesteld.

Bas voelt zich als een vis in het water in de anglicaanse koortraditie. Hij begon als jongenssopraan in de Sint Bavo bij de daaraan verbonden Koorschool in Haarlem. Daarna bekwaamde hij zich in Engeland verder als counter-tenor bij het Truro Cathedral Choir, waar hij enorme ervaring opdeed op het gebied van de befaamde Engelse koortraditie, met name in de Choral Evensong.

Weer terug in Nederland was hij van 2000 tot 2012 assistent van dirigent Michael Hedley in de Nicolaasbasiliek in Amsterdam, alwaar hij als dirigent leiding gaf aan de diverse koren bij de Choral Evensongs. In die periode studeerde hij koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam. Halsema volgt Paul Waerts op, die veertien jaar de toegewijde dirigent van de Martinus Cantorij is geweest.

De Martinus Cantorij telt 25 zangers en zangeressen. De repetities zijn op vrijdag om 20.00 uur in de Dorpskerk aan de Kerkelaan in Zwaag. Meer informatie: 06-83646281 of www.martinuscantorij.nl .