Liberaal Hoorn: ‘Maak maatschappelijke verhuringen in de Kreek mogelijk’

Algemeen
"Liberaal Hoorn vindt het belangrijk dat buurtbewoners elkaar op een laagdrempelige wijze in De Kreek kunnen ontmoeten."
"Liberaal Hoorn vindt het belangrijk dat buurtbewoners elkaar op een laagdrempelige wijze in De Kreek kunnen ontmoeten." Foto: Street View

ZWAAG - Liberaal Hoorn heeft het college vragen gesteld naar aanleiding van ontwikkelingen in de wijk de Bangert Oosterpolder. “De gemeente Hoorn heeft tot 16 mei aanstaande een aanbestedingstraject openstaan om de exploitatie van IKC / MFA De Kreek voor een periode van vijf jaar, met de mogelijkheid tot een verlenging van deze periode, met maximaal vijf jaar te gunnen. Wij begrijpen dat uit de aanbestedingsstukken de nadruk wordt gelegd op een commerciële exploitatie en in mindere mate op de maatschappelijke meerwaarde (onder andere de inzet van vrijwilligers)”, aldus Debbie Katers namens Liberaal Hoorn.

“In veel woonwijken heeft stichting Netwerk een wijkcentrum maar in de Bangert Oosterpolder is de Kreek vooral een commerciële instelling. Onze fractie ziet echter de wijk de Bangert & Oosterpolder zichtbaar veranderen. Ten opzichte van de ontstaansperiode wonen er relatief meer ouders, worden kleine kinderen groot, komen er ook steeds meer ouderen in de wijk en zien we de diversiteit aan inwoners toenemen. Bij ons roept dit de vraag op welke wijze er binnen de commerciële aanbesteding voldoende rekening wordt gehouden met de behoefte van de veranderende inwonerspopulatie. Juist door deze wijzigende inwonerspopulatie neemt de behoefte aan een laagdrempelige wijkfunctie zoals bijvoorbeeld koffieochtenden voor ouderen toe. Onze fractie heeft daarbij de vraag of er binnen de aanbesteding de mogelijkheid bestaat tot maatschappelijke verhuringen (naast commercieel), waardoor het verhuren van ruimten aan buurtinitiatieven, verenigingen en stichtingen de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van ruimten tegen een gereduceerd tarief. Liberaal Hoorn vindt het belangrijk dat buurtbewoners elkaar op een laagdrempelige wijze in De Kreek kunnen ontmoeten.”