Kinderburgemeester bij Inloophuis PISA in Hoorn

Algemeen
V.l.n.r.: coördinator Susanne Dekkers, Julka van ’t Hof, voorzitter Marjolijn Dölle, Monique Bonsen en Amber Beentjes.
V.l.n.r.: coördinator Susanne Dekkers, Julka van ’t Hof, voorzitter Marjolijn Dölle, Monique Bonsen en Amber Beentjes. Foto: aangeleverd

HOORN - Kinderburgemeester Amber Beentjes en kinderraadslid Julka van ’t Hof brachten woensdagmiddag 11 mei samen met burgemeester Bonsen van de gemeente Koggenland een bezoek aan Inloophuis PISA in Hoorn. Doel van het bezoek was om meer te weten te komen over wat Kindertijd van PISA betekent voor kinderen die geconfronteerd zijn met kanker.

Inloophuis PISA is een centrum voor leven met en na kanker, voor mensen die ziek zijn én hun omgeving. Veel mensen krijgen te maken met kanker, direct, maar ook indirect. Kinderen in de basisschoolleeftijd dus ook. Als hun vader, moeder, broertje of zusje ziek is of aan de gevolgen van kanker is overleden, staat ook hun wereld op zijn kop. In zo’n geval kunnen ze terecht bij Kindertijd bij Inloophuis PISA.

De deelnemers van kindertijd worden begeleid door deskundigen die als vrijwilliger zijn verbonden aan het centrum. Daar doen kinderen samen met lotgenoten van hun eigen leeftijd mee aan leuke creatieve of sportieve activiteiten, en kunnen ze hun ervaringen delen met kinderen die weten wat zij doormaken.

De burgemeester, kinderburgmeester en het kinderraadslid wilden meer weten over Inloophuis PISA, hoe het is voor de kinderen in deze nare situatie, en wat er gebeurt bij het centrum. De volwassenen hebben informatie uitgewisseld over het belang van psychosociale ondersteuning en de plaats van deze informele zorg in de oncologische zorgketen. De kinderen hebben een ‘piekerboom’ gemaakt, want het is ook voor kinderen ontzettend belangrijk om te praten over hun verdriet en angst. Samen hebben ze afspraken gemaakt over hoe we er voor kunnen zorgen dat meer kinderen de voordelen van zo’n activiteit als Kindertijd ervaren.